Decizia nr. 352 din 15.05.2014

21.05.2014


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RADIO TRANSILVANIA LBM S.R.L.
 cu sediul în Oradea, str. B-dul Dacia, nr. 103, et. 1, jud. Bihor

 pentru postul RADIO TRANSILVANIA
 cu sediul în Turda, Str. Basarabiei, nr. 46, Colegiul Tehnic Turda, et. 2, jud. Cluj

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 mai 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la modul de reflectare a activității de campanie electorală a candidaților pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, de postul RADIO TRANSILVANIA în localitatea Turda județul Cluj.
 Postul de radio „RADIO TRANSILVANIA” aparţine S.C. RADIO TRANSILVANIA LBM S.R.L. titular al licenţei audiovizuale nr. R154.2/24.11.1994 eliberată la 27.05.2010 şi al deciziei de autorizare nr. 197.3/13.05.2010.
 În urma analizării raportului, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RADIO TRANSILVANIA LBM S.R.L. a încălcat prevederile art. 10 din Decizia CNA nr. 185 din 20 martie 2014, privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii privaţi pot difuza contra cost numai acele producţii audiovizuale de promovare electorală care sunt realizate de către competitorii electorali şi la care radiodifuzorii nu au niciun fel de contribuţie editorială.
 În fapt, în ziua de 06.05.2014, în intervalul orar 11.10-11.40, postul Radio Transilvania a difuzat emisiunea „Ediție specială”, marcată de la început ca emisiune de promovare electorală, moderatorul emisiunii, d-na Ana Muntean, avându-i ca invitați pe domnii Teodor Baconschi și Cristian Petrescu, candidați ai Partidului Mișcarea Populară la alegerile europarlamentare din 25.05.2014.
 În cadrul ediției emisiunii, moderatorul acesteia a pus întrebări celor doi candidaţi cu privire la alegerile europarlamentare, printre subiectele discutate fiind : prezentarea candidaţilor PMP, avantajele şi dezavantajele din timpul campaniei electorale și obiectivele principale în reprezentarea României în UE.
 În timpul discuţiilor, dl. Teodor Baconschi vorbeşte şi despre contracandidaţii/competitorii electorali, respectiv despre actuala Guvernare şi schimbările care le-ar putea aduce PMP, în cazul în care ar avea reprezentanţi în Paralamentul European.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 Teodor Baconschi : Avem acum proasta Guvernare, n-o spunem pentru că suntem în campanie, ci pentru că urmaşii lui Ion Iliescu, lui Adrian Năstase sau Mircea Geoană, nu sunt la serviciu, lipsesc şi primul ministru actual dl.Ponta.....
 Ana Muntean (moderator) : lipsesc fizic sau prin activităţile pe care ar trebui să le facă ?
 Din fundal Crsitian Predescu : din toate punctele de vedere.
 Teodor Baconschi : ... lipsesc fizic, de doi ani şi ceva guvernează, au primit încrederea cetăţenilor dar îşi bat joc de guvernare, se află numai în emisiuni de televizune sau de radio, sunt în campanie electorală permanentă, i-au înnebunit pe români cu regimul Băsescu, care înseamnă de fapt ce ? Că am intrat în UE cu Traian Băsescu şi avem o justiţie care a început să funcţioneze în sfârşit după 20 de ani de blocaj politic, e o justiţie care... ,iată, îi pune la locul lor de obicei după gratii, pe toţi marii tunari şi tâlhari ai naţiunii, delapidatori de fonduri publice, organizaţi în reţele infracţionale sub acoperirea unor partide politice. PMP e un partid nou, avem două treimi de oameni noi, tineret foarte mult, ca dovadă sprijinim pe poziţie eligibilă la aceste alegeri europarlamentare pe Siegfried Mureşan, care este un tânăr de 33 de ani, dar e un tânăr care a muncit, nu şi-a copiat nici teza sau diplomele... Ana Muntean (moderator) :....Nu aş vrea să intrăm în polemici de genul acesta...
 Teodor Baconschi : Nu ... dar sunt realităţi.
 Teodor Baconschi : Vă dau un exemplu cum gândesc de exemplu listele electorale alte partide, de pildă PNL, o avem pe listă pe şoţia liderului Antonescu, pe soţia unui primar de la sectorul 6, pe fratele unui vicepreşedinte de la PNL, pus acolo, în calitate de frate şi chiar pe logodnica fostului ministru liberal Voicu. Nu poţi să trimiţi în Parlamentul european oameni după asemenea criterii. La PSD la fel avem, pe soţia domnului Ponta....nu-mi spuneţi că intrăm în polemici, pentru că e o realitate. Domnul Ponta a părăsit Palatul Victoria, nu pentru a se ascunde la MAPN şi nici pentru a fi transportat, în fine... tractat cu barca la inundaţii, ci pentru a-i face campanie soţiei sale.
 Ana Muntean (moderator) : Cum combateţi aceste contraperformanţe ?
 Teodor Baconschi : „E un pericol real, ca Victor Ponta, un politician imatur, care nu are simţul responsabilităţii, care se contrazice de dimineaţa până seara, care stă la televizor în loc să guverneze, ei bine acest om, ajuns la Cotroceni poate schimba şefii de servicii secrete, poate schimba componenţa Curţii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, adică exact acolo în locurile care de pildă combat corupţia eficent, vânându-i pe toţi politicenii corupţi din toate partidele, or românii nu se poate să nu înţeleagă treaba asta, că dacă continuă nivelul actual de corupţie şi îl vedem pe dl. Ponta braţ la braţ cu victima politică Mazăre, cu Oprişan, cu Dragnea cu Nicolescu de la Argeş, cu Duicu de la Mehedinţi sunt....e o galerie întreagă de baroni roşii, care au pus mâna pe România. Nu intră nicio investiţie în acele judeţe facem un contrast cu Clujul dacă vreţi.

 În urma analizării conţinutului emisiunii, membrii Consiliului au constatat că desfăşurarea acesteia s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind difuzarea producţiilor audiovizuale de promovare electorală care sunt realizate de către competitorii electorali şi la care radiodifuzorii nu au niciun fel de contribuţie editorială, încălcând astfel dispozițiile art. 10 din Decizia CNA nr. 185/2014.

 Astfel, Consiliul a constatat că, emisiunea nu a fost în fapt o emisiune de promovare electorală, conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a), emisiune în care candidaţii sau reprezentanţii competitorilor electorali, precum şi candidaţii independenţi îşi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură, ci s-a desfășurat ca o emisiune de dezbatere electorală, definită de art. 7 alin. (1) lit. b), emisiune în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaţilor, reprezentanţilor competitorilor electorali, jurnaliştilor, analiştilor şi a altor invitaţi, în cadrul emisiunii difuzate de postul Radio Transilvania, moderatorul acesteia a pus în discuție, cu participarea candidaților programele electorale.

 Pentru aceste considerente, constantând încălcarea prevederilor art. 10 din Decizia CNA nr. 185/2014, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
 În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din acelaşi act normativ,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RADIO TRANSILVANIA LBM S.R.L., titular al licenţei audiovizuale licenţei audiovizuale nr. R154.2/24.11.1994 eliberată la 27.05.2010 şi al deciziei de autorizare nr. 197.3/13.05.2010 pentru postul RADIO TRANSILVANIA din localitatea Turda, judeţul Cluj, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Decizia CNA nr. 185 din 20 martie 2014, privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO TRANSILVANIA cu somaţie publică, întrucât emisiunea „Ediție specială”, din data de 6 mai 2014, a fost difuzată ca o emisiune de promovare electorală contra cost, deși, prin conținut, aceasta a fost una de dezbatere electorală, fapt ce contravine prevederilor art. 10 din Decizia CNA nr. 185/2014 privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Potrivit dispozițiilor invocate, radiodifuzorii privaţi pot difuza contra cost numai acele producţii audiovizuale de promovare electorală care sunt realizate de către competitorii electorali şi la care radiodifuzorii nu au niciun fel de contribuţie editorială”.

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.