Decizia nr. 938 din 23.09.2010

23.09.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 23 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr.11219/27.08.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „În gura presei”, ediţia din 25.08.2010, difuzată de postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1), (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

În fapt, în ediţia din 25.08.2010 a emisiunii « În gura presei », realizatorul acesteia a abordat mai multe subiecte, în mare parte despre, cităm : « dilimacii ăştia care, cică, ne conduc, cazurile astea clinice care se află în fruntea ţării... ». Unul dintre subiecte a fost cel referitor la reacţiile unor membri ai guvernului privind cozile formate la ghişeele unde persoanele plătite în baza unor contracte având ca obiect drepturi de autor trebuiau să-şi achite contribuţiile către stat.

În acest context, dl. Mircea Badea a vorbit în termeni injurioşi despre mai mulţi miniştri ai Cabinetului Boc, precum şi despre unii jurnalişti şi a formulat un discurs cu accente violente la adresa Primului Ministru.

În privinţa limbajului folosit, dl. Badea şi-a pus problema încă de la începutul emisiunii că o astfel de abordare ar putea fi jignitoare, idee pe care a reluat-o şi pe parcursul emisiunii, cunoscând faptul că derapajul verbal într-un program audiovizual contravine legislaţiei din acest domeniu.

Redăm din raportul de monitorizare :

« Mircea Badea : Da’ eu vreau să vă spun aşa : Şeitan, dacă ar fi aşa să-i dăm un diminutiv-mie mi-e simpatic, tie nu ti-e simpatic Şeitan ? Când te uiţi aşa la el, nu-ţi vine să giugu-giugu, nu ?- Deci eu i-aş spune lui Şeitan, Oli. Mi se pare că i se potriveşte. Ţineţi minte, e ca Oli de la Poli, nu e nimic jignitor. Sau i-aş spune Seni. Ar mai fi Creti. Ar putea fi Creti.. »
şi ulterior :
« Mircea Badea : Aş vrea să-i spun lui Oli, ăsta, l-am poreclit aşa, un diminutiv simpatic, ca Oli de la Poli, nu e nimic jignitor în asta. »

Consiliul a constatat că, anterior, radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru limbajul injurios folosit de realizator în timpul emisiunii « În gura presei », dar, cu toate acestea, nu a înţeles să intre în legalitate şi să evite promovarea unui astfel de demers jurnalistic pe postul de televiziune ANTENA 3.

În ediţia din 25.08.2010, dl. Mircea Badea a folosit termeni injurioşi la adresa unor miniştri ai Guvernului Boc, precum şi a unor jurnalişti. Cităm din raportul de monitorizare :

« Mircea Badea : Deci, băi Oli, hai să-ţi spun câteva lucruri despre tine. Unu : eşti foarte urât, urât, urât, urât. Aicea, n-ai ce să faci, adică eşti urât că aşa te-ai năs...eşti urât rău. Băi, eşti şi foarte gras, Oli. Eşti gras, băi, plezneşti de gras ce eşti. Atuncea întrebarea mea de contribuabil către tine, în calitatea mea de autor sau de evazionist, că nu m-am prins exact ce sunt, da’ sunt convins că o să te ocupi tu, că altă preocupare pe planetă, evident, n-ai, că poate eşti pe moşia lu’ tac-tu, hă-hă-hă ! »
(...)
« Mircea Badea : Şi acuma, ce scrie Mircea Marean. Îl ştiţi dumneavoastră pe Mircea Marean de la Evenimentul zilei ? Dă-l pe Mircea Marean. Mircea Marean seamănă cu Şeitan, decât că-i mai urât. Uite-l pe Mircea Marean. Zice : să le mai plătim taxe acestor guvernanţi nesimţiţi ? Bă, ăă, oricine poa să pună întrebarea asta, tu, nu, bă, băiatule, bă. Tu l-ai pupat în cur pe Încrucişător de n-aveai buze câte pupături trebuia să prestezi pe milisecundă. Deci aveai viteză mai mare decât mâna lui Băsescu dându-i o bucată-n bot copilului, calculată chiar de ministrul Educaţiei însuşi. Deci tu, băi ciumpalac penibil, băi jăpiţoiule, tu tre să taci din gura aia, bă. Cum să le mai plătim taxe acestor guvernanţi nesimţiţi ? Păi, ghici ce, bă : tu, personal, eşti mult mai nesimţit, dacă există aşa ceva pe Pământ şi iete că există, mult mai nesimţit punând întrebarea asta decât guvernanţii nesimţiţi, care sunt ei nişte nesimţiţi. »
(...)
« Mircea Badea : Hai să vă citesc acuma ce scrie ziarul Evenimentul zilei, care este tribuna băsistă, da ? . Bă, foarte bine zice Evenimentul zilei, aşa e, sunt teste-grilă, frăţioare, alea. Ştii cum e, ei zic bine ce zic aici în articolul ăsta, bă, da’ stai puţin, nu voi l-aţi pupat în cur pe Nehotărât, pe Încrucişător, nu voi l-aţi pupat în cur ? Nu, că vă întreb aşa, că şi ăia de la Hotnews, că să facem o petiţie, că să facem grevă fiscală sau să tăceţi dracu’ din gură, japiţelor ! Cine l-a pupat în cur pe Încrucişător ? Atunci, luaţi de serviţi în continuare. Hai, poate aveţi gurile ocupate. Fiecare cu ce poate : Vlădescu, sigur cu nişte hălci de porc, voi, sigur cu fundul Încrucişătorului. Deci nu vă daţi acum protestatari, voi pupaţi în cur, ca de obicei. Ştiu, ştiu şi o să-mi dea amendă CNA-ul. Mai contează... »

Aşa cum rezultă din ultimul fragment citat, însuşi dl. Badea şi-a asumat faptul că limbajul folosit a fost unul care ar putea atrage după sine aplicarea unei sancţiuni pecuniare postului ANTENA 3 care difuzează programul « În gura presei » al cărei realizator este.

Consiliul consideră că dl. Mircea Badea putea să îşi exprime nemulţumirea cu privire modul de impozitare a veniturilor obţinute din contractele de drepturi de autor, fără a însoţi comentariile de expresii jignitoare care să prejudicieze imaginea persoanelor despre care a discutat.

În condiţiile în care Codul audiovizualului prevede la art. 42 alin. (4), obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută în emisiune.

Consiliul consideră că prezentarea unor subiecte de actualitate, cu implicaţii în plan social, juridic sau economic, poate fi făcută cu respectarea drepturilor celorlalţi, iar nu cu încălcarea lor.

În afară de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că dl. Mircea Badea a proferat ameninţări la adresa Premierului Emil Boc, deşi o astfel de atitudine este sancţionată de Codul audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare :

« Mircea Badea : Acuma foarte serios, domnu’ Piti, domnu’ Boc, deci eu vă promit că dacă eu personal, în această viaţă, a mea şi a dumneavoastră, mă rog, porţiunea care se intersectează, că poate eu mor înaintea dumneavoastră, poate dumneavoastră înaintea mea-să gândim pozitiv- deci eu, dacă în această viaţă o să am ocazia, eu personal o să vă fac rău. Repet, poate nu m-aţi înţeles : eu, un cetăţean din România, dacă în această viaţă voi avea prilejul, nu voi ezita nicio secundă să vă fac oricât de mult rău pot. »
(...)
« Mircea Badea : Şi asta că-i fac eu rău lu’, cum îl cheamă, Piti. Îi fac rău lu’ Piti... Băi, eu aş vrea, sincer vă spun, eu aş vrea să-i fac bine, eu aş vrea să-i fac mult bine lu’ Piti, mult-mult-mult, da’ mi-e că o să-mi iasă rău, de asta. Să am, desigur, prilejul, foarte posibil să n-am prilejul, da’ dacă o să-l am, o să încerc să-i fac bine, da’ cred că o să iasă rău. A mers aşa ? Vă rog, nu mă amendaţi, sunt disperat ! »

Consiliul consideră că un astfel de mesaj cu caracter violent poate legitima folosirea violenţei (verbale sau fizice, după caz) ca o modalitate normală de rezolvare a unor nemulţumiri personale, fapt ce nu poate fi acceptat într-un stat de drept.

Libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii.

În calitate de unică autoritate de reglementare în domeniul audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat, în legislaţia sa secundară, art. 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (ratificată prin Legea nr. 30/1994).

Analizând conţinutul emisiunii prin prisma prevederilor art. 10 din Convenţie şi în concordanţă cu jurisprudenţa C.E.D.O. conform căreia acest articol nu protejează instigarea la violenţă şi discursul la ură, membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost difuzată cu încălcarea dispoziţiilor art. 42 alin. (4) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, însă radiodifuzorii trebuie să ţină cont şi de faptul că acest drept nu este absolut.

Potrivit prevederilor Cap. 2 - « Dispoziţii cu privire la programe », art. 1 lit. b) din Convenţia europeană privind televiziunea transfrontieră a Consiliului Europei, ratificată prin Legea nr. 56/2003, toate elementele serviciilor de programe, prin prezentarea şi conţinutul lor, trebuie să respecte drepturile fundamentale ale oricărei persoane şi, în special, ele nu trebuie să evidenţieze violenţa sau să fie susceptibile de incitare la violenţă.

Luând în consideraţie faptul că, anterior, postul de televiziune ANTENA 3 a mai fost sancţionat pentru transmiterea unor mesaje cu caracter injurios şi de incitare la violenţă, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 20.000 lei, ţinând cont de criteriile prevăzute la art. 162 alin. (3) din Codul audiovizualului şi la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005) pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu amendă în cuantum de 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1), (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 938/23.09.2010 privind amendarea cu 20.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 20.000 lei, întrucât în emisiunea »În gura presei« din 25.08.2010, realizatorul acesteia a folosit un limbaj injurios la adresa unor persoane despre care a discutat în emisiune, încălcând dreptul la imagine al acestora, fapte ce contravin prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.