Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 29.09.2020

29.09.2020


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 29.09.2020, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a reclamaÈ›iilor primite È™i a autosesizării, pentru modul în care a fost reflectată cea de a treia săptămână din campania electorală pentru alegerile locale din acest an (11-17.09.2020) la posturile centrale de televiziune Realitatea Plus, România TV È™i B1 TV. Constatând încălcări ale legislaÈ›iei audiovizualului, Consiliul a decis aplicarea următoarelor sancÈ›iuni :
- amendă de 15.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediÈ›ii ale emisiunii „100% Tu decizi” difuzate în perioada 28.08 – 17.09.2020 cu încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) È™i (3) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. Consiliul a reÈ›inut È™i ediÈ›ia din 03.09.2020, în care s-au făcut referiri la Neculai OnÈ›anu fără a se È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) din Cod [„În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”]. La stabilirea sancÈ›iunii s-au avut în vedere È™i emisiunile „Culisele puterii” (ediÈ›ia din 13.09.2020) È™i „Jocuri de putere” (din 16.09.2020), în cadrul cărora au fost încălcate dispoziÈ›iile art. 64 alin. (1) lit. a) È™i cele ale art. 40 alin. (1) È™i (2). Pentru cea de a doua emisiune s-a È›inut cont È™i de încălcarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Cod [„Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaÅ£iile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”] ;

- somație publică postului B1 TV, pentru că, la difuzarea unor emisiuni transmise în perioada 11-17.09.2020, nu a respectat dispozițiile art. 8 alin. (3) și nici pe cele ale art. 11 alin. (1) din Decizia CNA nr. 475/2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, constatând încălcări ale Codului de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, membrii Consiliului au hotărât să emită decizii de intrare în legalitate în privinÈ›a spoturilor aferente campaniilor de promovare pentru :

- Proxel, difuzat de posturile de televiziune cu încălcarea dispoziÈ›iilor art. 120 alin. (1), potrivit cărora „Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaÅ£ia comunitară ÅŸi naÅ£ională aplicabile produselor ÅŸi suplimentelor alimentare ÅŸi apelor minerale naturale, informaÅ£iile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament ÅŸi de vindecare a unei boli umane ÅŸi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi” (perioada monitorizată : 17 - 30.08.2020) ;

- Sportisimo, varianta referitoare la „încălțămintea Adidas”, transmisă de posturile de radio fără a se È›ine cont de prevederile art. 93 alin. (1) (monitorizare : 27.08 - 02.09.2020).

Totodată, în urma analizării rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control pentru posturile din teritoriu, Consiliul a decis să aplice postului Radio Campus din Slobozia (IalomiÈ›a) o somaÈ›ie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Revista vorbei” . Monitorizarea a cuprins ediÈ›iile din 3, 14, 18 È™i 20.08.2020. De asemenea, radiodifuzorul a fost sancÈ›ionat cu somaÈ›ie publică È™i pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 2 È™i 2^1 din Decizia CNA nr. 412/2007 privind obligaÈ›iile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio È™i de televiziune.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 - (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conÅ£ină ÅŸi opinia acesteia. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii.
Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020
Art. 8 (3) Radiodifuzorii sunt obligaÈ›i să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia ; în cazul posturilor de televiziune, numele È™i calitatea persoanelor invitate vor fi vizibile pe ecran la momentul intervenÈ›iei acestora.
Art. 11 (1) Sondajele de opinie cu conținut electoral pot fi difuzate în condițiile prevăzute de art. 73 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Decizia nr. 412 din 10 mai 2007 privind obligatiile ce revin radiodifuzorilor la inregistrarea programelor de radio si de televiziune
Art. 2 Radiodifuzorii sunt obligaÅ£i să pună la dispoziÅ£ia Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune ÅŸi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi : video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluÅ£ie minimă 360p ÅŸi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel : a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB ;b) prin transfer pe Internet, cu accesarea unui server FTP pus la dispoziÅ£ie de radiodifuzor.
Art. 2^1 (1) Termenul de transmitere a înregistrărilor programelor de televiziune şi/sau de radio este de maximum 5 zile calendaristice de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.