Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 27.01.2022

27.01.2022


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 27.01.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și, constatând încălcări ale unor prevederi ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, a decis să sancționeze postul România TV cu câte o somație publică, pentru emisiunile :

- „ România Te Vede”, difuzată în data de 18.12.2021, fără a se ține cont de prevederile art. 47 alin. (3) conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice” ;

- „România de Poveste”, ediția din 26.12.2021, în cadrul căreia nu au fost respectate dispozițiile art. 40 alin. (2). Printre temele abordate s-a aflat și cea a alegerilor pentru Primăria sectorului 1 din septembrie 2020, titluri afișate pe ecran : „Clotilde a fost prinsă !”, „Filmul a ajuns la parchet”, „Înregistrările hoției la vot cu Clotilde [„În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”].

Biroul Informare și Relații Publice