Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 10.03.2022

10.03.2022


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 10.03.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și autosesizării Consiliului, pentru modul în care a fost reflectat în cadrul unor emisiuni de știri și dezbateri subiectul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rapoartele analizate s-au referit la emisiuni difuzate în perioada 24 – 01.03.2022 de posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24), precum și de postul de radio Gold FM.

Având în vedere nerespectarea dispozițiilor legislației audiovizualului referitoare la asigurarea informării corecte, membrii Consiliului au decis să sancționeze postul Gold FM cu amendă de 50.000 de lei. Consiliul a constat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 precum și dispozițiile art. 64 alin. 1 lit. a), b) și ale art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunilor : „Pastila lui Cristoiu” din 24 și 25.02.2022, „Ce-i în Gușă și-n căpușă !” din 24.02 și 01.03.2022 și „Scamatoriile Iosefinei” din 24.02.2022. În cadrul acestor emisiuni, au fost făcute mai multe afirmații precum : „Dar iată că acele batalioane nenorocite se ascund după femei și copii” ; „Este o reașezare militară în urma unor amenințări reciproce în Rusia și Ucraina, da” ; (...) și acum sunt convins că există o înțelegere subterană între Rusia și Statele Unite pe care părțile o respectă sau nu o respectă” ; „Rușii au țintit strict obiectivele militare (...)” ; „În rest ce s-a întâmplat la Kiev și în alte localități acela este spectacol de sunet și lumină”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.