Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 17.03.2022
17.03.2022

Întrunit în ședința publică din data de 17.03.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a continuat analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și autosesizării Consiliului, pentru modul în care a fost reflectat în cadrul unor emisiuni de știri și dezbateri subiectul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rapoartele analizate s-au referit la emisiuni difuzate în perioada 24.02 – 02.03.2022 de posturile Nașul TV, Realitatea Plus și România TV.
Constatând încălcări ale dispozițiilor legislației audiovizualului, membrii Consiliului au decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 40.000 de lei postului Realitatea Plus pentru edițiile din 25, 27 și 28.02.2022 ale emisiunii „Culisele stratului paralel”, în cadrul cărora nu s-a ținut cont de prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și nici de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
- somație publică postului Nașul TV pentru emisiunea „Să vorbim despre tine”, ediția din 28.02.2022, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 47 alin. (3), ale art. 64 alin. (1) lit. a) și ale art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului.
În aceeași ședintă, a fost rediscutat raportul de monitorizare aferent emisiunilor de știri și dezbateri difuzate de postul Antena 3 în data de 09.03.2022, având ca subiect majorarea prețurilor la benzină și motorină. În urma dezbaterilor, radiodifuzorul a fost sancționat cu amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. 1 lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Dintre titlurile afișate pe ecran, menționăm : „Șoc la pompă, benzina și motorina de 11 lei litrul”, „Românii își fac cruce la pompă”, „Cât au crescut prețurile”, „Benzina și motorina, recorduri istorice”, „Efectele războiului : românii își fac stocuri de alimente și combustibili”.
De asemenea, membrii Consiliului au sancționat postul News România cu somație publică pentru încălcarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 – (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu foloseascăşi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.