Comunicat de presă referitor la întrevederea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului cu o delegație a Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, condusă de doamna președinte Liliana Vițu-Eșanu

16.06.2022


envoyer l'article par mail title=
JPG - 650.6 ko

În perioada 14-15.06.2022, membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) s-au întâlnit, la București, cu o delegație a Consiliului Audiovizualului (CA) din Republica Moldova, condusă de doamna președinte Liliana Vițu-Eșanu. Din delegație au mai făcut parte doamna vicepreședinte Aneta Gonța și doamna Larisa Turea, membru al Consiliului.

Scopul reuniunii CNA-CA a fost acela de a consolida dialogul și de a dezvolta relațiile de cooperare între cele două autorități de reglementare, așa cum au fost convenite prin Acordul de Cooperare în domeniul Serviciilor Media Audiovizuale semnat de cele două părți în anul 2019.

JPG - 941.2 ko

Marți, 14.06.2022, la sediul CNA a avut loc o primă întrevedere a membrilor CNA și CA. După ce doamna președinte Vițu-Eșanu a prezentat noul Consiliu al Audiovizualului, discuțiile s-au referit, în principal, la ultimele modificări aduse legislației în domeniu din Republica Moldova, precum și la organizarea și funcționarea celor două instituții de reglementare a serviciilor media audiovizuale.

JPG - 987.6 ko

CNA și Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova își propun să continue colaborarea și schimbul de experiență și bune practici pentru asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale în cadrul serviciilor media audiovizuale, precum și pentru dezvoltarea unor mecanisme și proceduri eficiente de reglementare. Totodată, membrii CNA și ai CA și-au manifestat intenția de a se consulta reciproc cu privire la chestiuni de interes comun.

Ulterior, delegația Consiliului Audiovizualului a discutat cu reprezentanti ai posturilor centrale de televiziune, în principal, despre misiunea CA de a contribui la dezvoltarea serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova și despre interesul pe care CA îl manifestă pentru asigurarea unei informări pluraliste și obiective a publicului.

În aceeași zi, pe agenda reuniunii a figurat și întâlnirea cu președintele Televiziunii Române, domnul Dan Cristian Turturică. În cadrul discuțiilor s-a analizat posibilitatea unei prezențe mai accentuate în spațiul audiovizual a canalelor televiziunii publice din România, precum și o eventuală licențiere în Republica Moldova a noului post TVR Info.

Miercuri, 15.06.2022, a avut loc întâlnirea delegației Consiliului Audiovizualului cu președintele Societății Române de Radiodifuziune, domnul Răzvan-Ioan Dincă. Discuțiile s-au axat pe contribuția pe care o are Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, la informarea corectă a publicului și la consolidarea pluralismului de opinie pe piața media din Republica Moldova.

Nicolaie Bălașa-Sorescu

Vicepreședinte

JPG - 955.5 ko

JPG - 1.1 Mo