Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.09.2022

08.09.2022


envoyer l'article par mail title=

Decizie de intrare în legalitate : spoturile TV „Clinicile Dr. Leahu”

Întrunit în ședința publică din data de 08.09.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spoturilor TV aferente campaniei de promovare pentru „Clinicile Dr. Leahu”, care conțin afirmația „Rețeaua de clinici stomatologice numărul 1 în România”. Consiliul a constatat că la difuzarea spoturilor au fost încălcate prevederile art. 93 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare” (monitorizare : Pro TV, perioada 18-31.07.2022).

În aceeași ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control și a decis să sancționeze cu câte o somație publică următoarele societăți :

  • Publis Dorna Style S.R.L. / Vocea Bucovinei / Câmpulung Moldovenesc / Suceava pentru nerespectarea prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală”] ;
  • Telecom Ardeal S.R.L. / Telecom Ardeal / Cireșoaia (cap de rețea) / Bistrița Năsăud pentru încălcarea prevederilor art. 82 alin. (7) din Legea audiovizualului, conform cărora „Distribuitorii de servicii vor organiza grila în grupuri tematice unice, care vor include toate serviciile de programe din aceeaşi categorie, aşa cum aceasta este menţionată în anexa la licenţa audiovizuală, sau conform declaraţiei reprezentantului, pentru serviciile de programe aflate în afara jurisdicţiei României” ;
  • RCS & RDS S.A. pentru nerespectarea dispozițiilor art. 13 alin. (4) din Decizia CNA nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, potrivit cărora : „În termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligaţia să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului must carry şi să depună la CNA anexa nr. 2, prevăzută la art. 2 alin. (2) lit. c)” (termen de intrare în legalitate : două săptămâni de la data primirii deciziei).

Biroul Informare și Relații Publice