Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 15.09.2022
15.09.2022

Somații publice : Realitatea Plus, Nașul TV, News România, România TV, Telestar 1
Întrunit în ședința publică din data de 15.09.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și, constatând încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, a decis să aplice câte o somație publică posturilor :
- Realitatea Plus pentru modul în care a abordat subiectul referitor la studiile unui preÈ™edinte de Consiliu JudeÈ›ean, în ediÈ›ia din data de 21.07.2022 a emisiunii „Culisele Statului Paralel” ;
- NaÈ™ul TV pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” din 11.04.2022, subiectul abordat fiind legat de pandemia de COVID-19, vaccinare, un document desecretizat al companiei Pfizer ;
- News România pentru ediÈ›ia din 22.04.2022 a emisiunii „România informată” ;
- România TV pentru felul în care a fost prezentat un material referitor la jurnalista Emilia Șercan, în cadrul ediÈ›iei din 28.04.2022, ora 13.00 a emisiunii informative „Știrile România TV”. Titluri afiÈ™ate : „Ziarista reziÈ™tilor, scandal de ultimă oră în instanță” ; „Emilia Șercan, circ la ÃŽnalta Curte de CasaÈ›ie” ; „Ce i-a făcut ”impostoarea” jurnalistei Roxana Ciucă” ; „Cel mai È™ocant moment la tv cu ”zeiÈ›a reziÈ™tilor” ;
- România TV pentru ediÈ›ia din 11.04.2022 a emisiunii „Punctul Culminant”. La stabilirea sancÈ›iunii s-a avut în vedere È™i nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului.
În aceeași ședință, Consiliul a hotărât să sancționeze postul Telestar 1 cu somație publică pentru nerespectarea art. 2 și art. 2^1 din Decizia CNA nr. 412 din 10 mai 2007 privind obligațiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio si de televiziune.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 - (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Decizia nr. 412*) din 10 mai 2007 privind obligaţiile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio şi de televiziune
Art. 2 - Radiodifuzorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi : video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluţie minimă 360p şi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel :
a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB ;
b) prin transfer pe Internet, cu accesarea unui server FTP pus la dispoziţie de radiodifuzor.
Art. 2^1*) - (1) Termenul de transmitere a înregistrărilor programelor de televiziune şi/sau de radio este de maximum 5 zile calendaristice de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.
(2) În situaţia în care înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio sunt necesare pentru soluţionarea unei solicitări a dreptului la replică sau rectificare, termenul de transmitere este de maximum 48 de ore de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.