Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 29.03.2023

29.03.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• amendă de 5.000 de lei – Gold FM
• somații publice - România TV, Antena 3 CNN

Întrunit în ședința publică din data de 29.03.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 5.000 de lei postului Gold FM pentru ediția din 28.02.2023 a emisiunii „Ce-i în gușă și-n căpușă”, în cadrul căreia au fost făcute afirmații denigratoare despre Școala Centrală din București, fără a se ține cont de dispozițiile art. 40 alin. (2) și ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
- somație publică postului România TV la difuzarea emisiunii „România te vede” din 11.03.2023, în cadrul căreia s-a afirmat că un „Colonel SRI a mai dezvăluit că, pe baza declarațiilor lui Șora ca martor al Securității, 23 de personalități între care Nicolae Steinhardt , Dinu Pilat, Alexandru Paleologu și Păstorel Teodoreanu au înfundat pușcăriile comuniste”. Radiodifuzorul a încălcat astfel prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă” ;
- somație publică postului Antena 3 CNN, pentru că la difuzarea emisiunii „Sinteza Zilei” , ediția din 01.03.2023 (subiectul cu titlul : „Avem documentele : Năsui, bănuit că a ascuns fraude din Ministerul Economiei”) postul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, conform cărora „În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”.

În urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis aplicarea unei somații publice postului Radio Someș (Sângeorz Băi) pentru edițiile din 27 și 31.01.2023 ale emisiunii „Matinal”, difuzate fără a se ține cont de dispozițiile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare și Relații Publice