Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.05.2023
23.05.2023

Sancțiuni : amenzi de 20.000 de lei și 10.000 de lei – Realitatea Plus
Întrunit în ședința publică din data de 23.05.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancțiuni :
- amendă de 20.000 de lei pentru emisiunea „România suverană” din data de 15.03.2023, difuzată fără a se respecta prevederile art. 47 alin. (3) și ale art. 70 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (titluri afișate : „Biserica, război cu cei care vor să fure inocența copiilor” ; „Biserica, unită împotriva depravării din Ministerul Educației” ; „Decadența din educație, motiv de îngrijorare pentru IPS Daniel”) ;
- amendă de 10.000 de lei pentru ediția din 06.03.2023 a emisiunii „Culisele statului paralel”, în cadrul căreia au fost încălcate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre titlurile prezentate : „Cercetător : proteina Spike provoacă cheaguri de sânge” ; „Medic : proteina Spyke poate provoca leziuni grave” ; „Medic : vaccinul, efecte dezastruoase aspra sistemului imunitar” ; „Medicul care a lucrat la ser, anunț crucial pentru părinți” ; „Avertisment : vaccinarea poate afecta creierul și inima”.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire : Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.