Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 05.07.2023

05.07.2023


envoyer l'article par mail title=


Somații publice – România TV

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 05.07.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a autosesizării È™i a sesizărilor primite È™i a decis să aplice postului România TV următoarele sancÈ›iuni :
- somaÈ›ie publică pentru modul în care radiodifuzorul a abordat subiectul referitor la moartea jurnalistei Iulia Marin în emisiuni de È™tiri È™i dezbateri din 21, 22, 24, 25 È™i 26.04.2023 [printre titlurile afiÈ™ate : „Imediat : Cum a ignorat propagandistul-È™ef deciziile medicale” ; „Cum a fost abuzată emoÈ›ional la serviciu tânăra moartă” ; „Imediat : Gafele cumplite care i-au agravat situaÈ›ia Iuliei” ; „De ce angajatorul a exploatat greaua suferință a jurnalistei ?”]. Membrii Consiliului au constatat că România TV a încălcat prevederile art. 66 È™i 67 din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual [art. 66 „În programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparÅ£ialitatea ÅŸi echilibrul ÅŸi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică” ; art. 67 „În exercitarea dreptului lor de a-ÅŸi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii ÅŸi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte ÅŸi nu trebuie să profite de apariÅ£ia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenÅ£elor de asigurare a imparÅ£ialităţii”] ;
- somaÈ›ie publică pentru ediÈ›ii ale emisiunilor „Știrile România Tv” È™i „România în 60 de minute” din 23.04.2023, la difuzarea cărora nu au fost respectate dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (2) din Codul audiovizualului. Printre titlurile afiÈ™ate pe ecran s-au regăsit : „Terapeuta „sculă pe basculă« È™i tratamentul »prin burta balenei«  ; „Cum laudă doamna „expert » decizia Iuliei de a se sinucide” ; „Drama ziaristei care s-a sinucis : ce i-au făcut È™eful È™i terapeuta”. [„(1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale,acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”].

Biroul Informare și Relații Publice