Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 20.09.2023

20.09.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• somații publice – România TV

Întrunit în ședința publică din data de 20.09.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice postului România TV câte o somație publică pentru următoarele emisiuni :
- „Știrile România TV” din data de 05.06.2023, în cadrul căreia a fost transmisă știrea cu titlul „Vedetă din România în stare gravă la spital, băgată în comă de soț”, fără a se ține cont de prevederile art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002 [„În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice »] ;
- ediția din 25.06.2023 a emisiunii „România TeVede” difuzată cu nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”. În ediția menționată, într-o intervenție telefonică, domnul Gigi Becali a făcut, printre altele, următoarele afirmații : „Păi e deștept, că dracu va da răspunsul, că vor fi mai mulți roboți, Inteligența Artificială, dar ei vor fi draci ! Voi râdeți acuma, dar așa va fi ! V-am mai spus eu și cu vaccinul. Băi, o să cadă lumea pe stradă ! Voi râdeați de mine. A început să cadă lumea în cap, pac, pac, pac, de la vaccin ! Așa o să fie și cu Inteligența Artificială ! Cum adică, o mașină, pe care o programez eu, om, să fie ea mai deșteaptă, să știe ea mai bine ca mine ?”.

Biroul Informare și Relații Publice