Comunicat de presă - Sancţiuni, Şedinţa CNA din data de 25.07.2013
25.07.2013

Şedinţa din 25.07.2013 – sancţiuni
Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să emită două decizii de intrare în legalitate în privinţa unui spot publicitar pentru oferta Skoda prin programul Remat, repectiv a unui spot al ING, Asigurări de viaţă, cu refrenul “Un sac fără fund cu jucării, de la ING”.
Decizia de intrare în legalitate în privinţa spotului publicitar pentru oferta „Skoda” a avut în vedere dispoziţiile art. 93 şi ale art. 94 lit. a) din Codul audiovizualului (art. 93 „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”, respectiv, art. 94 - În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri : a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext ; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie).
Decizia de intrare în legalitate în privinţa spotului publicitar pentru asigurari de viaţă „Un sac fără fund cu jucării, de la ING” a ţinut seama de faptul că spotul s-a difuzat cu încălcarea prevederilor art. 29 alin. (2) lit. a) din Legea audiovizualului, precum şi a dispoziţiilor art. 93 şi 104 din Codul CNA („art. 29 alin. (2) - Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor şi, în special : a) să nu instige în mod direct minorii să cumpere un produs sau serviciu, prin exploatarea lipsei de experienţă ori a credulităţii acestora ; art. 104 - Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive).
În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie pentru reţelele CATV cu privire la încălcarea dispoziţiilor art. 74 alin. 3 din Legea audiovizualului (“Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”) şi/sau, după caz, a prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului referitoare la respectarea principiului “must carry” şi au hotărât să sancţioneze următoarele societăţi :
- MC SAT SRL şi PREST ROMADAM SRL - amendă în cuantum de 10.000 de lei fiecare ;
- BRANCU CONSULTING, MITBON IMPEX SRL, TV Cablenet Work S.R.L. şi GRY TELECOM SRL - somaţii publice.
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul