Comunicat de presă. Ședința din data de 13.10.2015
13.10.2015

Amendă 20.000 de lei – Antena 3
Amendă 10.000 de lei – Radio Zu
Somaţii publice – Antena 1, B1 TV, Pro TV, România TV
Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis aplicarea următoarelor sancţiuni :
- amendă în cuantum de 20.000 de lei postului Antena 3 pentru emisiunea „Sinteza zilei” (ediÅ£iile din 17, 22 ÅŸi 23.09.2015), în care au fost abordate teme ce aveau legătură cu fostul PreÅŸedinte al României, Traian Băsescu, precum ÅŸi pentru modul în care a fost prezentată o ÅŸtire în grupajele informative din data de 30.08.2015. La difuzarea acestor emisiuni, radiodifuzorul nu a respectat, după caz, prevederile art. 40 alin. (1) ÅŸi (3), art. 67 ÅŸi art. 56 alin. (1) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. MenÅ£ionăm că pentru ÅŸtirea difuzată în data de 30.08.2015 a fost reÅ£inut art. 56 alin. (1) din Cod, deoarece primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, la care se făcea referire în material, a solicitat postului un drept la replică, fără a primi un răspuns, aÅŸa cum stipulează prevederile legale [art. 56 (1) „În termen de două zile de la primirea cererii, radiodifuzorul este obligat să comunice, în scris, solicitantului fie ziua ÅŸi ora difuzării dreptului la replică sau a rectificării, fie motivul refuzului”] ;
- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului Radio Zu, deoarece ediÅ£ia din data de 27.05.2015 a emisiunii „Morning Zu” a fost transmisă fără a Å£ine seama de prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 referitoare la protecÅ£ia minorilor ÅŸi nici de cele ale art. 18 lit. b) din Codul audiovizualului ;
- somaÅ£ii publice postului Antena 1 [pentru încălcarea prevederilor art. 18 lit. a) din Codul audiovizualului] ÅŸi posturilor B1 TV, Pro TV ÅŸi România TV [pentru nerespectarea dispoziÅ£iilor art. 29 alin. (1) din Cod]. ÃŽn cadrul ediÅ£iei din data de 01.06.2015 a emisiunii „Acces direct”, postul de televiziune Antena 1 a prezentat cazul unui taximetrist care a fost agresat fizic de fiul unui bărbat pe care acesta îl lovise cu taxiul. Au fost difuzate imagini neblurate care prezentau momentul agresiunii. ÃŽmaginile neblurate au fost difuzate ÅŸi în cadrul unor ediÅ£ii informative transmise în perioada 28.05 – 01.06.2015 de către posturile B1 TV, Pro TV ÅŸi România TV.
În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să retragă licenţa audiovizuală postului Flash FM din Tg. Neamţ (art. 57 alin. (1) lit. b) din Legea audiovizualului).
Biroul Comunicare și Relații cu Publicul
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Art. 57 (1) Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii : (...) b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului.
Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă : a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen.
Art. 29 (1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.
Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (...)
(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.