Comunicat de presă

07.04.2009


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa din data de 07.04.2009, rapoartele de monitorizare ale unor emisiuni de ştiri şi dezbatere în care s-a mediatizat cazul George Becali, emisiuni difuzate în perioada 02-05.04.2009 de următoarele posturi de televiziune : OTV, Antena 1, Antena 3 şi Realitatea TV.

Monitorizările au urmărit modul în care radiodifuzorii au asigurat informarea corectă a publicului prin prezentarea tuturor punctelor de vedere aflate în opoziţie, protecţia vieţii private, a demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, în conformitate cu prevederile legislaţiei audiovizuale.

La posturile OTV, Realitatea TV şi Antena 3 s-au constatat abateri de la legislaţia audiovizuală care au fost sancţionate astfel :

amendă în cuantum de 10.000 lei postului OTV ;

amendă în cuantum de 7500 lei postului Antena 3 ;

amendă în cuantum de 7500 lei postului Realitatea TV.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, CNA a analizat raportul de monitorizare al emisiunilor matinale difuzate, în perioada 5.03.2009 – 31.03.2009, de următoarele posturi de radio : Radio Guerrilla, Radio KISS FM, Radio ZU, Radio 21, Pro FM şi Europa FM.

Constantând o serie de încălcări ale legislaţiei audiovizuale privind protecţia minorilor, respectarea demnităţii umane şi regimul difuzării publicităţii, CNA a aplicat următoarele amenzi :

amendă în cuantum de 5.000 lei pentru Radio Guerrilla ;

amendă în cuantum de 5.000 lei pentru Radio Kiss FM ;

amendă în cuantum de 10.000 lei pentru Radio ZU ;

amendă în cuantum de 10.000 lei pentru Radio 21.

În aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a analizat Raportul Serviciului de Inspecţie, referitor la o sesizare a UPC România privind unele reţelele CATV din teritoriu şi a sancţionat pentru încălcarea prevederilor art. 74, alin. 3 din Legea Audiovizualului , cu modificările şi completările ulterioare, următoarele societăţi :

• amendă în cuantum de 10.000 lei pentru S.C. Diabi CON SRL/ Balş/ Olt. De asemenea, pentru programul videotext societatea nu deţine licenţă audiovizuală ;

• somaţie publică pentru S.C. RTS TELECOM SRL / Slobozia ;

• somaţie publică pentru S.C. Kety Prod SRL/ Ţuglui ;

• somaţie publică pentru S. C. FIDO CABLE SYSTEMS SRL/ Zlatna/ Alba.

Pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale au mai fost sancţionate cu somaţii publice următoarele posturi de televiziune din teritoriu : Antena 1 Vaslui, CTV Constanţa şi Alpha TV Ploieşti.

Direcţia Comunicare şi Relaţii Europene