Comunicat

20.11.2009


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat cunoştinţă din mass media de faptul că, o organizaţie neguvernamentală va invita pe unii candidaţi la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului, în ziua de vineri 20 noiembrie 2009, dezbatere care - aşa cum au anunţat organizatorii - va putea fi preluată de radiodifuzorii interesaţi.

Consiliul Naţional al Audiovizualului precizează - şi pe această cale - faptul că dispoziţiile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Deciziei CNA nr. 853/2009 prevăd accesul egal şi gratuit al candidaţilor la posturile publice şi private de radio şi televiziune în emisiuni de promovare şi dezbatere electorală, fără să impună modalităţile redacţionale de realizare a acestor emisiuni şi de inserare a lor în cadrul grilelor de program, acestea făcând parte din politica editorială a posturilor şi fiind la libera lor alegere.

În acest context, Consiliul Naţional al Audiovizualului ţine să precizeze, încă o dată, faptul că, potrivit dispoziţiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul poate analiza şi lua măsurile legale ce se impun numai după difuzarea publică a emisiunilor audiovizuale, fiind interzise orice fel de ingerinţe în conţinutul, forma sau modalităţile de concepere a acestora şi a grilelor de program în ansamblu.

După cum poate fi observat şi pe site-ul CNA, în această perioadă şi pentru motive legate de nerespectarea dispoziţiilor legale cu privire la reflectarea campaniei electorale, Consiliul a transmis radiodifuzorilor 51 de adrese de atenţionare, 22 somaţii publice şi a aplicat 9 amenzi între 2500 şi 15000 de lei unui număr de peste 50 de radiodifuzori, între care Antena 3, Realitatea, OTV, B1, Naţional, N24, Taraf, Etno, TVR1.

Consiliul Naţional al Audiovizualului monitorizează cu atenţie toate emisiunile destinate reflectării campaniei electorale pe posturile de radio şi televiziune, inclusiv în cursul zilei de astăzi, precum şi a programelor difuzate de acestea, atât după încheierea campaniei, cât şi în ziua votării, urmând a se întruni în ziua de 22 noiembrie în vederea analizării şi sancţionării oricăror abateri de la prevederile legale.

Răsvan Popescu

Preşedinte