Comunicat - Sancțiuni, Ședința CNA din data de 24.05.2012 -

24.05.2012


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis, după analiza rapoartelor de monitorizare întocmite pentru posturile de televiziune şi de radio cu privire la reflectarea campaniei electorale pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, aplicarea următoarelor sancţiuni :

Decizie de intrare de îndată în legalitate în privinţa spotului publicitar pentru vinul Cotnari, care are ca promo „Pentru mine, Cătălin Moroşanu, Cotnariul este vinul de aur”, având în vedere faptul că dl. Cătălin Moroşanu este candidat PDL la CJ Iaşi. Conform art. 4 alin. 3 din Decizia CNA nr. 195/ 24.04.2012, „În perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni produse, realizate sau moderate de candidaţi şi de reprezentanţi ai competitorilor electorali şi nici spoturi publicitare comerciale în care apar candidaţi sau reprezentanţi ai competitorilor electorali.” ;

Amendă în cuantum de 10.000 de lei postului Info TV HD Deva. În emisiunea “Hunedoara Votează”, difuzată în data de 14.05.2012, nu au fost respectate dispoziţiile art. 47 alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de ... etnie”, precum şi cele ale art. 9 lit. f din Decizia CNA nr. 195/ 24.04.2012, care stabileşte obligaţiile moderatorului atunci când un invitat „incită la ură sau discriminare pe considerente de rasă, etnie....în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfonului acestuia sau oprirea emisiunii, după caz.” În sancţiune s-a reţinut şi faptul că, în emisiunea de dezbatere „Direct la subiect”, difuzată în data de 10.05.2012, au fost încălcate dispoziţiile art. 34 alin. 1 şi art. 40 alin. 1 şi 2 din Codul audiovizualului, referitoare la respectarea dreptului la propria imagine şi a obligaţiei moderatorilor programelor „să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile” ;

Somaţie publică cu intrare în legalitate până joi, 31 mai 2012, inclusiv, postului TV Făgăraş (pentru dezechilibrele constatate în emisiunile electorale difuzate în perioada 11 – 17 mai 2012). Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 3 din Decizia CNA nr. 195/ 24.04.2012, potrivit cărora „Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, respectând următoarele principii : a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului ; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale competitorilor electorali ; c) corectitudine – toţi competitorii electorali să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant”.

De asemenea, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât sancţionarea S.C. RCS & RDS S.A. cu amendă în cuantum de 30.000 de lei, întrucât în unele reţele de comunicaţii electronice ce-i aparţin, a retransmis programul RTL KLUB fără a avea drept de retransmisie din partea radiodifuzorului MAGYAR RTL TELEVIZIO ZRT şi fără a modifica ofertele de servicii în care era înscris acest program, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 74 alin. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002.

Tot pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. 3 din Legea audiovizualului, referitoare la obligaţiile distribuitorilor de servicii privind avizul de retransmitere a serviciilor de programe, Consiliul a sancţionat cu somaţie publică societăţile Edyna şi Jo S.R.L, precum şi Sorsed Prest S.R.L.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul