Comunicat de presă

26.11.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 26.11.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi :

Antena 3 – somaţie publică. În ediţiile emisiunilor de ştiri (din data de 20.10.2009, la orele 18:00 şi, respectiv, la orele 21:00) s-a difuzat o ştire cu titlul „Şpagă la Primăria din Ploieşti”. În cadrul acesteia s-a prezentat un material filmat cu camera ascunsă, radiodifuzorul încălcând, astfel, prevederile art. 41 („radiodifuzorii pot difuza materialele audiovizuale numai însoţite de punctul de vedere al persoanei în cauză”), ale art. 42 („(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”), precum şi pe cele ale art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care reglementează principiile de „asigurare a imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică” ;

• somaţie cu intrare în legalitate pentru posturile de radio şi televiziune care difuzează spotul publicitar intitulat „Vin de hrubă. Vin de poveste”. Spotul, în forma actuală încalcă prevederile art. 29 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, raportate la art 39 din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002, privind protecţia copiilor şi ora de difuzare accesibilă audienţei generale, precum şi prevederile art. 15, alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care precizează că „În intervalul orar 6,00 - 20,00 radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii.”

În cadrul aceleiaşi şedinţe, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de telecomunicaţii (videotext) S.C. Mali Tehnic SRL Bucureşti pentru Info TV Făcăeni.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul