Comunicat de presă

09.02.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 9.02.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, postul OTV cu o amendă în cuantum de 20.000 lei. În ediţia emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, difuzată în data de 14.01.2010 şi în reluare în data de de 15.01.2010, invitatul a formulat o serie de acuzaţii nesusţinute de dovezi la adresa unor persoane, iar moderatorul i-a permis acestuia să folosească un limbaj injurios. Radiodifuzorul a încălcat astfel prevederile art. 42 şi art. 36 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare la „dreptul oricărei persoane la propria imagine, respectiv, la respectarea vieţii sale private şi de familie”. De asemenea, la difuzarea în reluare a emisiunii, în intervalul orar 15:00-15:56, nu s-a afişat pe ecran „menţiunea „Reluare” sau „În reluare” pe întreaga durată a difuzării acestora”, aşa cum stipulează art. 85 alin. 2 pct. b din Codul CNA.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, membrii Consiliului au analizat raportul de monitorizare privind sinteza emisiunilor matinale, difuzate de către posturile de radio în perioada 04-31.01.2010 şi au constatat că mai multe ediţii conţin expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, subiecte nepotrivite în raport cu ora de difuzare, fapt care încalcă legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor. Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului/ 2002, „difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”. În consecinţă, membrii CNA au hotărât să sancţioneze următoarele posturi de radio :

Radio Kiss FM – amendă în cuantum de 10.000 lei pentru ediţiile emisiunii „Cronica cârcotaşilor” din zilele de 20, 25, 28.01.2010. În ediţia din data de 28.01.2010, moderatorul a difuzat piesa muzicală a trupei Paraziţii - „De ziua ta”, fără a lua în consideraţie prevederile art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la art. 16 alin. (1) şi (3) din acelaşi act normativ, care se referă la faptul că, producţiile şi videoclipurile muzicale (...) care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare. Conform prevederilor art. 16 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului, criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora, iar criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele : (...) ,,lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; lit. k) calitatea şi tipologia limbajului ; lit. l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.” ;

Radio Pro FM– amendă în cuantum de 10.000 lei pentru ediţiile emisiunii „Alarma” din 19, 20, 22, 28 şi 29.01.2010 (difuzată între orele 7:00 – 10:00). Pe lângă abordarea unor subiecte cu teme sexuale, realizatorii au recomandat accesarea unui site pentru vizionarea unui film licenţios care conţine scene de sex, fără a ţine cont de ora de difuzare a emisiunii ;

Radio Guerrilla – somaţie publică pentru emisiunea „Guerrilla de dimineaţă” (difuzată în intervalul orar 7:00 – 10:00), ediţia din data de 20.01.2010.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul