Decizia nr. 232 din 09.02.2010

09.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2, BUCUREŞTI,
C.U.I. 4747298

pentru postul de radio KISS FM
Splaiul Independenţei nr. 319, SEMA PARK, Riverview House, corp Est, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 9 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea ,,Cronica cârcotaşilor’’, ediţiile din perioada 20 - 28 ianuarie 2010 difuzate de postul KISS FM.

Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.4/28.01.1993 şi decizia de autorizare iniţială nr. 070.0/04.10.1994 şi reautorizare nr. 070.1/23.07.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 28 alin. (1) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) din acelaşi act normativ.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

La art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului se prevede că producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare.

Conform prevederilor art. 16 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului, criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora, iar criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :

- (...) „lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
- lit. k) calitatea şi tipologia limbajului ;
- lit. l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.”

Membrii Consiliului au constatat că mai multe ediţii ale emisiunii ,,Cronica cârcotaşilor", difuzate în perioada 20 - 28 ianuarie 2010, au conţinut expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a minorilor.

Astfel , în data de 20 ianuarie 2010, în intervalul orar 07.00-10.00 postul KISS FM a difuzat emisiunea „Cronica cârcotaşilor", moderată de domnii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă. În cadrul ediţiei emisiunii, prezentatorii au prezentat o ştire cu privire la o papuşă gonflabilă ce poate fi achiziţionată cu preţul de 990 lei. Pornind de la acestă ştire, prezentatorii au făcut comentarii cu conotaţii sexuale, folosind un limbaj licenţios, nepotrivit în raport de ora de difuzare, ceea ce contravine legislaţiei audiovizuale privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

„Ş. Huidu, ora 09.17 : Avem o ştire foarte bună pentru cei care îsi doresc o păpuşă gonflabilă în viaţa lor, deci cei care chiar au nevoie de astfel de instrument, e bine să ştiţi că ele au devenit mult mai interesante, iată, cea mai nouă păpuşă gonflabilă dă vodcă prin sâni şi costă 990 de lei, te şi iubeşte şi te şi-mbată. Femeia perfectă este pe cale să devină realitate, e din plastic, vorbeşte, face ce face la orice oră şi mai mult decât atât, oferă partenerului vodcă, cum era aia... „că mama v-aduce vouă, lapte-n ţâţe, mălăiaş în călcâiaş (...)”. Iată, un sex-shop din Arad oferă păpuşi gonflabile la preţul de 990 de lei, deci doamnelor şi domnilor, habar n-aveţi ce pierdeţi...
M. Găinuşă : Au şi cu vin fiert ?
Ş. Huidu : ...s-ar putea să aibă o problemă : dintr-o ţâţă să-ţi dea vin fiert, din ailaltă să dea vodcă...
M. Găinuşă : Da’ e fierbine ? e fierbine, e de iarnă, ia-ţi o păpuşă fierbinte nu-ţi lua de-aia de gheaţă.
Ş. Huidu : Tare mi-e teamă că după ce consumi din păpuşa asta te faci ceea ce nu ar trebui să te faci.
M. Găinuşă : Nu mai vorbi în halul ăsta, foloseşti nişte expresii aşa, absconse, că nu se înţeleg.
Ş. Huidu : Ascunse, ca să nu se înţeleagă, deci te faci... crăci... Trecem de la păpuşi gonflabile la domnul Boc. Credeţi că are vreo legătură ?
M. Găinuşă : Absolut nicio legătură.”

În ediţia emisiunii ,,Cronica cârcotaşilor’’, din 25 ianuarie 2010, difuzată de la ora 07.00, pornind de la subiectul cu „flacăra violet”, prezentatorii au făcut, de asemenea, comentarii cu conotaţii sexuale, la oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia programelor.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Şerban Huidu, ora 07.17 : „Isteria flăcării violete continuă. Iată, româncele sunt înnebunite după sutienele mov. Sex-shop-urile s-au umplut de lenjerie şi de vibratoare mov pentru că, vedeţi dumneavoastră, ca să poţi să te loveşti la plexul solar. Nu poţi să te loveşti la plexul solar cu periuţa de dinţi, de exemplu. Nu se... Da. Dar cu vibratorul s-ar putea să loveşti plexul solar exact unde trebuie. Deci, pentru ăia mici, vibratorul e o chestie cu care se mestecă să facă maioneza, copii. Nu vă gândiţi la prostii.”

În emisiunea ,,Cronica cârcotaşilor", ediţia din 28 ianuarie 2010, a fost difuzată o secvenţă sonoră din emisiunea „Acces direct”, ce a avut ca subiect diferendul dintre doamna Teo Trandafir şi domnul Şerban Huidu.

În cadrul acestei secvenţe, unul dintre susţinătorii doamnei Teo Trandafir, domnul Victor Ciutacu, a declarat că Şerban Huidu are o pasiune sexuală pentru el :

„Voce Ciutacu (secvenţă înregistrată, rep 03.55-sel.) : „Ce mă îngrijorează pe mine e că băiatul ăsta a făcut un soi de atracţie sexuală pentru mine... mie nu mi se pare că aş fi atât de sexy. Da’ dacă mă iubeşte să declare”.

A urmat replica lui Şerban Huidu în emisiune, urmată de un alt comentariu al lui Victor Ciutacu :

„E destul de greu să-l iubeşti pe domnul Ciutacu. Mai bine iubeşti un şobolan cu bandă izolir în jurul lui să nu plesnească. Deci, domnule Ciutacu, credeţi-mă, niciodată în viaţa mea nu mi-am dorit aşa ceva de la dumneavoastră. Şi figura care apare la televizor are o mică-mare problemă, că-i curge din gură. A zis că l-am invitat la masă. Cum să te duci la masă ?, - că-i curge din gură. Şi la final mă roagă să infirm sau să confirm.
Voce Ciutacu (secvenţă înregistrată, rep 04.54) : „Am o rugăminte la Şerban. Dacă a dezvoltat vreo obsesie fizică, sexuală pentru mine să o mărturisească. Suport cu tărie veştile proaste.”

Mulţumindu-i domnului Ciutacu, Huidu i-a făcut acestuia o dedicaţie, difuzând piesa muzicală a trupei Paraziţii – „De ziua ta”, care a conţinut un limbaj licenţios.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Esti un nasol cu lanţ de aur la gât şi creierul gol
Cumperi ţoale de firma false bagi mecla în Mall
Ai un Seria 5 îţi pute botul, plescăi Mentol
Mor femeile după tine fă-ţi un control
Cap de bivol, văd că tu n-ai rude, ai stol
Şi o să-mi aduc în pistol muniţia de război la paintball
Esti parvenit dai cu banii în lăutari

Da, da, să sugi -bip- de ziua ta

Esti un c*t retardat care stă pe « Gugle »
Joacă table râgâie când dă duble
Cântă « O viaţa mea » când e plimbat în dube
La pârnaie o s*e in chec visand p*e nude
Ne bucurăm sincer frate, îţi meriţi soarta
Caută-ne în 20 de ani cand ţi se va deschide poarta
Esti umilit, nefericit pupă tineta

Da, da, să sugi -bip- de ziua ta

Esti un paznic b*r cu ceapa-n gât
Fi mulţumit că ai crescut cu vaca la păscut
Prostia ta e scut noi n-avem apărare
Cand îţi aperi obiectivul transpirat cu ceafa-n soare
În jurul tău « e multe » nu înţelegi nimic
Şi presupui uimit că eşti în căruţa când te bagi în lift

Îţi dăm kick găozare exact ca Băsescu

Da, da, să sugi -bip- de ziua ta

Eşti un porc posesor de casă de discuri
Ţi-am băgat milioane în cont tu vezi doar riscuri
Fiscul te vânează fi pe fază eşti o mină de aur
Si o să plângi falit la audit cu lacrimi de minotaur
Nu sunt bogat, sunt respectat, în schimb
Cand fac afaceri sar la gât dă-te-n foc nu dau limbi
N ar fi rău sa te schimbi un pic şi nu uita

Da, da, să sugi -bip- de ziua ta

Eşti un popă infect cu mâna pe bani
Când e vorba de f***t copii şi lins icoane ai sapte’dani
Te temi că Dumnezeu rămâne fără fani
Cand bagi alcool, mâncare şi vrei bani la înmormântare
Oare, hoitul tău gras o să sperie morga
Cand vei părăsi pământul şi o să mori ca Iorga
Noi glumim acum şi fumăm ceva în cinstea ta

Da, da, să sugi -bip- de ziua ta

Cred că ţi-a vorbit mă-ta despre mine”.

Membrii Consiliului au constatat că producţia muzicală transmisă de postul KISS FM într-un interval orar necorespunzător, în raport de conţinutul ei, respectiv în jurul orei 09.00, oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia programelor, a abundat în folosirea unui limbaj licenţios, explicit sau lesne de dedus.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor în cadrul serviciilor de programe, iar respectarea principiului interesului superior al copilului trebuie să primeze în orice program audiovizual, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a acestora, generată de lipsa de maturitate fizică şi intelectuală.

Conform normelor legale în vigoare, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor ce pot afecta minorii în intervale orare la care aceştia nu au acces la programele respective.

Membrii Consiliului apreciază că, în scopul asigurării protecţiei copiilor în programele audiovizuale, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, genul sau temele producţiilor audiovizuale, obligaţie instituită prin prevederile art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Sub acest aspect, Codul audiovizualului prevede la art. 28 alin. (1) din capitolul « Programele muzicale şi protecţia copiilor » că producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare, prevedere de care postul de radio KISS FM nu a ţinut cont.

Consiliul consideră că aspectele reţinute sunt cu atât mai grave cu cât postul KISS FM, deşi cunoştea faptul că difuzarea unei piese muzicale cu un astfel conţinut contravine prevederilor privind protecţia copilului, acesta a optat pentru transmisia melodiei „De ziua ta", acceptând implicit eventuala sa sancţionare de către Consiliu. Luând în considerare toate aceste aspecte, precum şi faptul că postul KISS FM a mai fost sancţionat pentru încălcarea aceloraşi prevederi, membrii Consiliului au propus şi votat sancţionarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 28 alin. (1) raportate la cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi al art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.. (titular al licenţei audiovizuale nr. R 022.4/28.01.1993, deciziei de autorizare iniţială nr. 070.0/04.10.1994 şi reautorizare nr. 070.1/23.07.2009pentru postul de radio KISS FM din Bucureşti) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 28 alin. (1) raportate la cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L C.U.I. 4747298
B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2, BUCUREŞTI, C.U.I. 4747298

pentru postul de radio KISS FM
Splaiul Independenţei nr. 319, SEMA PARK, Riverview House, corp Est, BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 232/09.02.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât, în ediţiile emisiunii “Cronica cârcotaşilor”, difuzate în zilele de 20 şi 25 ianuarie 2009, comentariile prezentatorilor cu privire la două subiecte mediatizate au avut un conţinut licenţios, nepotrivit orei de difuzare, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Postul KISS FM a fost sancţionat şi pentru faptul că în ediţia emisiunii din 28 ianuarie 2010 a transmis, într-un interval orar necorespunzător, o producţie muzicală ale cărei versuri au conţinut un limbaj vulgar, fapt ce contravine dispoziţiilor legale privind protecţia copilului.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.