Decizia nr. 231 din 09.02.2010

09.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. PRO TV S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2
CUI R 2835636

pentru postul PRO FM

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 09 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii „Alarma”, difuzate în zilele de 19 şi 20 ianuarie 2010, de postul PRO FM.

Postul de radio PRO FM aparţine S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 025.2/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 057.0/27.09.1994 şi reautorizare nr. 057.0-2/27.09.1994).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

La art. 16 alin. (3) din Codul audiovizualului sunt prevăzute criteriile generale în funcţie de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale. Printre acestea se regăsesc :

(...)
- lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; (...)
- lit. k) calitatea şi tipologia limbajului.

Analizând raportul de monitorizare cu privire la conţinutul emisiunilor matinale difuzate de postul PRO FM în zilele de 19 şi 20 ianuarie 2010, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor.

Astfel, în cadrul emisiunii “Alarma”, difuzată în data de 19 ianuarie 2010, în intervalul orar 7.00-10.00, realizatorii George Vintilă şi Claudiu Sara au făcut comentarii pe teme sexuale şi au folosit un limbaj vulgar.

De exemplu, în această ediţie, prezentatorii au comentat câteva sms-uri trimise de Andrei Ţârdea fostei sale soţii, Alexandra, mesaje ce conţineau expresii licenţioase şi conotaţii sexuale.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Sara (ora 08:25) : Trimitea... îi trimite un SMS, fii atent, care sună aşa : „Fă, îţi este aşa de greu să răspunzi la un telefon ? Îmi... în el de telefon”. Bun... Şi apoi îi trimite alt mesaj.
Vintilă : Aaoleu. Băiat mă, ăsta...
Sara : Deci, fii atent cum o lua : o lua ba tare, ba uşor. Alt mesaj : „Ultima şansă. Dacă nu îmi dai mesaj, mă bag la somn şi nu mai vin să-ţi fac gâdii gâdii pe la spate”. Ha ha ha, ha ha ha.
Vintilă : Aaoleu, aoleu.
Sara : Iar apoi, fiindcă ea nu răspundea, îi trimite alt mesaj : „Răspunde, fă jegoaso, dacă ai sânge în tine !”
Sara (ora 8:30) : Din partea lui Andrei Ţârdea pentru toate fostele lui prietene „Răspunde, fă jegoaso !...” hă. Respect, da’ mult respect şi din partea noastră pentru Andrei Ţârdea.

În emisiunea „Alarma”, ediţia din 20 ianuarie 2010, difuzată în intervalul orar 7.00-10.00, realizatorii George Vintilă şi Claudiu Sara au comentat câteva articole publicate în revistele “Cancan” şi “Ciao”, precum şi un filmuleţ postat pe site-ul www.cancan.ro, în care Cătălin Botezatu a fost suprins de paparazzi de la revista “Ciao”, împreună cu prietena lui în pădurea Băneasa.

În cadrul acestei emisiuni, realizatorii au folosit un limbaj vulgar şi au făcut comentarii cu caracter sexual.

Membrii Consiliului consideră agravant faptul că, deşi cunoştea conţinutul materialului audiovizual postat pe internet, radiodifuzorul a recomandat tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor, să acceseze pe site-ul revistei “Cancan” acest filmuleţ cu conţinut sexual, fără a ţine cont că la ora difuzării acestei emisiuni, copiii au acces neîngrădit la audierea unui astfel de program.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Sara (ora 08:12) : Da, filmuleţul. Nu e o mare sfârcâială, da e ... Ha ha ha. Filmuleţul cu Botezatu şi cu iubita lui Bianca. Ei s-au oprit în pădure la Băneasa ca să facă gâdi gâdi pe la spate, o să discutăm despre asta imediat...
Sara (ora 08:23) : Ei bine, paparazzi de la Ciao l-au fotografiat pe Botezatu împreună cu iubita lui, Bianca, făcând... gâdi gâdi pe la spate în pădure la Băneasa. (...) unde au tras maşina pe zăpadă acolo frumos între copaci, şi Botezatu a rupt pur şi simplu ca un nebun tricoul de pe Bianca (...) fără nicio milă i-a tras tricoul în jos şi a început cu o mare foame, să-i sărute sânii goi. Toate aceste scene au fost surprinse de paparazzi, le poţi vedea în presa de astăzi... Ca nebunii s-au iubit acolo.
(...) (Rep.02.14-sel.) Da, există şi un filmuleţ pe care-l poţi vedea pe cancan.ro cu cei doi, da.. (...) Am urmărit şi filmuleţul să vedem exact cum s-au comportat cei doi, domne, frumos ! Adică mişcările sunt mişto, se mişcă ca doi nebuni îndrăgostiţi... Din ce-am văzut din filmuleţ pot să-ţi spun următorul lucru : Îi era frig Biancăi în pădure la Băneasa...
Sara (ora 08:40) : Mă întrebai de ce Botezatu împreună cu iubita lui Bianca s-a oprit în pădure la Băneasa ?
(...) Ca să se pupe pe sâni.” (...)

În acelaşi context, realizatorii au prezentat o ştire cu privire la o păpuşă gonflabilă ce poate fi achiziţionată cu preţul de 990 lei. Pornind de la această ştire, realizatorii au făcut comentarii cu conotaţii sexuale, folosind un limbaj licenţios, nepotrivit în raport de ora de difuzare, ceea ce contravine legislaţiei audiovizuale privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Exemplificăm din raport :

„Sara : Şi ca Botezatu să se... lipească ca un copil la sânul mamei în pădure la Băneasa, ei bine, uite că am putea avea o explicaţie. A apărut păpuşa gonflabilă care poate fi folosită şi la făcut dragoste, şi la beţii. Adică e o păpuşă gonflabilă care în sâni are... un reciepient în fiecare sân care livrează vodcă.
Vintilă : Credeam că zeamă de varză.
Sara : Ha, ha !... Cică cu 990 de lei poţi să-ţi iei... poţi să-ţi procuri aşa ceva, o păpuşă pe care o ţii în pat, faci dragoste cu ea, şi după aceea, de tristeţe că ai în pat lângă tine o femeie de plastic, te-mbeţi.
Vintilă : Îţi pui vodcă din stângul şi suc de mere din dreptul, nu ?
Sara : Ha, ha, ha ! Da, cred că ideea ta e mai bună. Să ai într-o parte vodcă şi să te-mbeţi bine şi în partea cealaltă zeamă de varză ca să te dregi dimineaţa.
Vintilă : Ca să-ţi revii dimineaţa când te trezeşti.
Sara : Ha, ha, ha !... Poate Botezatu asta o fi vrut să facă de trăgea ca dementul de acolo...”.

În urma dezbaterilor pe marginea emisiunilor difuzate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat normele legale în materie de protecţie a copiilor.

În raport de conţinutul programului audiovizual pe care îl transmit, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie, sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Legiuitorul a instituit norme potrivit cărora protecţia minorilor se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Având în vedere conţinutul acestor emisiuni, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul avea obligaţia de a ţine seama atât de intervalul orar de difuzare, cât şi de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi tipologia limbajului.

Normele din legislaţia audiovizuală prevăd obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios. Cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorii înşişi recurg la folosirea unui limbaj vulgar sau la comentarii pe teme sexuale la ore la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor respective.

Respectarea principiului superior al copilului prevăzut în legislaţia audiovizuală trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură, şi educarea acestora.

Astfel, Consiliul a constatat că ediţiile emisiunii „Alarma”, difuzate în zilele de 19 şi 20 ianuarie 2010, au fost încadrate greşit şi difuzate în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul acestora, conţinut în care subiectele pe teme sexuale au predominat şi în care moderatorii au folosit un limbaj vulgar.

Audierea unor astfel de programe de către copii poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să poată fi protejaţi.

Ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor, aspect care demonstrează că sancţiunile aplicate nu şi-au îndeplinit scopul preventiv, radiodifuzorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. având licenţa audiovizuală nr. R 025.2/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 057.0/27.09.1994 şi reautorizare nr. 057.0-2/27.09.1994 pentru postul PRO FM, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 16 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. PRO TV S.A.
B-dul Pache Protopopescu nr. 109, et. 1,
BUCUREŞTI, sector 2
CUI R 2835636

pentru postul PRO FM

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 231/09.02.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio PRO FM cu amendă în cuantum de 10.000 lei, deoarece în emisiunea „Alarma”, ediţiile din 19 şi 20 ianuarie 2010, realizatorii au făcut comentarii pe teme sexuale şi au folosit un limbaj vulgar la ore la care copiii au acces neîngrădit la programele de radio.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la programele respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.