Comunicat de presă

06.05.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 6.05.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate şi au sancţionat cu somaţie publică postul de televiziune B1 TV. În emisiunea „Naşul” din 19.04.2010, care a avut ca subiect o licitaţie publică privind achiziţionarea de troleibuze de către Regia Autonomă de Transport Timişoara, radiodifuzorul a încălcat prevederile privind informarea corectă a publicului din art. 3 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, [« Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. »], precum şi principiul imparţialităţii (art. 71 lit. a şi b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual).

Pe baza raportului Serviciului de Inspecţie, membrii C.N.A. au hotărât să sancţioneze cu somaţie publică postul TV Neptun. În emisiunea informativă „Reporter” din data de 4.04.2010 şi redifuzată în data de 5.04.2010, a fost prezentat un material intitulat „Moarte în noaptea învierii”, ilustrat în mod repetat cu imagini şocante, nepotrivite orei de difuzare a programelor de ştiri, respectiv a vizionării în familie. Radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 27 din Codul CNA, potrivit cărora “Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie”.

De asemenea, Consiliul a hotărât decizie privind acordarea dreptului la replică pentru MONSANTO ROMANIA S.R.L., conform art. 68 şi 69 din Codul C.N.A. Dreptul la replică se referă la ştirile care au avut ca temă organismele modificate genetic, difuzate de postul Antena 1, în cadrul emisiunii informative « Observator » din 26, 27.03 şi 1.04. 2010.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul