Comunicat de presă

21.09.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 21.09.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate, pentru emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate de posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV, OTV şi B1 TV, în perioada 09-12.09.2010. Constatând încălcarea prevederilor art. 71 alin.1 lit. a şi b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitoare la obligaţia radiodifuzorilor de a asigura informarea corectă a publicului prin “a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”, precum şi pe cele ale art. 42 din Codul audiovizualului, potrivit căruia moderatorul trebuie „să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă”, Consiliul a decis sancţionarea posturilor Realitatea TV cu amendă în cuantum de 10.000 de lei şi Antena 3 cu amendă în cuantum de 5.000 de lei. Sancţiunea pentru Realitatea TV include şi o scrisoare de atenţionare cu referire la art. 3 alin. 2, din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002. Postul B1 TV a fost sancţionat cu somaţie publică (art. 71 alin.1 lit. a şi lit. b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual).

În aceeaşi şedinţă publică, C.N.A. a hotărât Decizie cu intrare de îndată în legalitate pentru următoarele spoturi publicitare :

margarina Becel. Prin difuzarea reclamei, radiodifuzorii au încălcat prevederile art. 158 alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care interzice : „orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.” ;

cardul VISA, reclamă difuzată la posturile de radio, cu încălcarea prevederilor art. 107, 114 alin. 1 lit. d şi art. 115 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora „Publicitatea şi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării şi ale unei competiţii corecte.” ;

băuturile energizante Glonţ şi Kinky, reclamă difuzată de posturi de radio (conform art. 29 alin. 1 şi 2 din Legea Audiovizualului, "comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor şi, în special : a) să nu instige în mod direct minorii să cumpere un produs sau serviciu, prin exploatarea lipsei de experienţă ori a credulităţii acestora ;).

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul