Comunicat de presă

07.02.2012


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 07.02.2012, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât sancţionarea cu amendă în cuantum de 10.000 de lei a radiodifuzorului Prima TV pentru încălcarea art. 39 alin (2) din Legea audiovizualului, conform căruia “Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, şi a art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ; f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ; k) calitatea şi tipologia limbajului.” Decizia de sancţionare a avut în vedere mai multe episoade ale serialului „Iubiri secrete” difuzate în zilele de 21, 22, 23.11.2011, serialul fiind difuzat la o oră de maximă audienţă şi dimineaţa, în reluare.

În aceeaşi şedinţă, CNA a aprobat solicitările de modificare a licenţei audiovizuale S.C. RCS&RDS S.A. Bucureşti pentru postul 10 TV cu schimbarea denumirii în Digi 24 şi schimbarea tematică din generalist în ştiri, precum şi de prelungire a licenţei audiovizuale S.C. Dinamic Audio Serv SRL Voluntari pentru Radio Vocea Speranţei Braşov.

De asemenea, membrii Consiliului au aprobat de principiu participarea CNA la Reţeaua Sud-Est-Europeană a Autorităţilor de Reglementare din domeniul audiovizualului şi prezentarea de amendamente la propunerea Consiliului Audiovizual din Republica Macedonia privind statutul organizaţiei.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul