Decizia nr. 507 din 28.04.2009
28.04.2009

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 aprilie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile informative, difuzate în zilele de 25 şi 26 aprilie 2009 de postul de televiziune ANTENA 3.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând imaginile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 78 lit. b, art. 81 alin. (2) şi art. 83 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
“ART. 78
În cadrul emisiunilor cu caracter informativ, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli :
b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ;
ART. 81
(2) Se vor evita speculaţiile asupra evenimentelor tragice, cauzelor şi consecinţelor lor ori prezentarea repetată a unor imagini şocante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panică în rândul publicului
ART. 83
În vederea informării corecte a populaţiei despre iminenţa producerii unor dezastre şi despre zonele de risc potenţial, despre măsurile de prevenire, de intervenţie operativă şi de refacere în cazul dezastrelor (calamităţi naturale şi alte catastrofe), pentru diminuarea efectelor sociale, economice şi ecologice ale acestora, radiodifuzorii au obligaţia să confrunte informaţiile primite din surse proprii sau de la colaboratori ocazionali cu informaţiile deţinute de autorităţile competente, înainte de a transmite ştiri şi puncte de vedere care pot genera panică în rândul populaţiei ; în cazul în care versiunile primite diferă, se va transmite în mod obligatoriu şi informaţia provenită de la sursa autorizată legal, cu menţionarea acesteia”.
În fapt, postul de televiziune Antena 3 a difuzat în data de 25 aprilie 2009, începând cu ora 20.31, o ediţie specială a emisiunii de ştiri, în care s-au purtat discuţii cu privire la seismul produs în aceeaşi zi, la ora 20.20, în Vrancea.
În partea de sus a ecranului, permanent, pe o bandă roşie, a fost titrat : ULTIMA ORĂ : CUTREMUR ÎN VRANCEA.
În cadrul emisiunii au intervenit sau au fost contactaţi telefonic jurnalişti, specialişti sau reprezentanţi ai autorităţilor care au dat detalii ori explicaţii despre cutremur şi despre urmările şi măsurile care se iau în astfel de cazuri.
Vizionând emisiunea, membrii Consiliului au apreciat că, deşi în cadrul acesteia informarea a fost una echilibrată, fiind prezentate punctele de vedere aparţinând autorităţilor sau specialiştilor în domeniu, unele informaţii prezentate de radiodifuzor în cadrul emisiunii au fost de natură a genera panică ori de a accentua în mod gratuit starea de îngrijorare a publicului.
Redăm spre exemplificare : (reper 37:08) Prezentatoare : Domnul Sorin Oprescu, edilul capitalei a lansat o ipoteză, acum ceva timp în emisiunea Sinteza zilei în care spunea că deţine informaţii sigure cum că un cutremur important va afecta în 2009 Bucureştiul. Atunci puţine dintre clădirle din oraş vor rezista, a zis atunci primarul, cele mai afectate vor fi imobilele cu bulină roşie. (...)
Consiliul a apreciat că o astfel de informaţie, ce a fost prezentată ca provenind de la o autoritate, fapt ce îi asigură o doză mai mare de credibilitate, a fost de natură să inducă o stare de panică în rândul populaţiei, putând afecta grav starea de sănătate a unor persoane sensibile.
(reper 39:19) Prezentatoare : (...) Şi vă spuneam despre o informaţie, despre o afirmaţie pe care a făcut-o edilul Sorin Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei la sfârşitul anului trecut, mai exact în decembrie 2008. Spunea acesta că dacă un eventual cutremur care s-ar putea produce în 2009 în Bucureşti ar afecta imobilele cu bulină roşie
În emisiune au fost prezentate sfaturi către populaţie, de asemenea de natură a induce îngrijorarea în rândul telespectatorilor :
(reper 42:15) Prezentatoare : În caz de cutremur, sfaturile specialiştilor, sunt următoarele : oricine care pur şi simplu se apleacă şi se acoperă când clădirile se prăbuşesc este zdrobit şi ucis de fiecare dată fără excepţie. Oamenii care se pun sub obiecte ca birouri sau maşini sunt întotdeauna zdrobiţi aşadar feriţi-vă de aceste, de această modalitate. Câinii, pisicile şi copiii mici sunt uneori, în mod natural, ghemuiţi în poziţia fetală. Ar trebui să faceţi şi dumneavoastră acelaşi lucru în caz de cutremur pentru că este un instinct de supravieţuire natural. Ar trebui să vă duceţi lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos care se va comprima într-o oarecare măsură dar care va lăsa un gol lângă el. Clădirile din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur. Şi motivul este simplu : lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. De asemenea, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. De altfel, clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Cărămizile vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton. Dacă sunteţi în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoliţi-vă jos din pat. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului. Hotelurile pot o obţine o rată mai mare de supravieţuire în cutremure, dacă pun un semn pe spatele uşii fiecărei camere, spunându-le ocupanţilor să se întindă pe podea, lângă baza patului, în timpul unui cutremur. Dacă apare un cutremur în timp ce vă uitaţi la televizor şi nu puteţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, atunci ar trebui să vă întindeţi pe jos, să vă ghemuiţi în poziţie fetală lângă canapea sau lângă un obiect mare.
Membrii Consiliului apreciază că difuzarea oricărei informaţii trebuie să aibă ca principal scop informarea obiectivă şi corectă a telespectatorilor, iar nu panicarea acestora, astfel încât aceştia să-şi poată forma propriile convingeri în deplină cunoştinţă de cauză.
Ştiri privind seismul înregistrat sâmbătă 25 aprilie 2009, au fost prezentate şi în cadrul emisiunilor informative difuzate de postul Antena 3 în data de 26 aprilie, după cum urmează :
- În cadrul emisiunilor de ştiri de la ora 7.00, 8.00, 9.00 : S-A CUTREMURAT PĂMÂNTUL, ştirea fiind însoţită de prezentarea unui sondaj printre locuitorii Bucureştiului, care au relatat cum au simţit cutremurul.
- La ora 10.00, în emisiunea de dezbateri News Magazine, titlul dezbaterii din prima parte a acesteia : ROMANIA S-A CUTREMURAT.
- La ora 11.00 se reia în cadrul News Magazine ştirea despre cutremur, urmată de un reportaj, prezentat şi la ora 10.00, despre clădirile cu bulină roşie.
- Ştiri ora 12.00 - Titlul pe ecran – ROMÂNIA S-A CUTREMURAT.
Ştiri ora 13.00 - În cadrul ştirii despre cutremur se vorbeşte din nou despre problema locuitorilor din blocurile cu bulină roşie, citându-se aceleaşi statistici din emisiunile de ştiri anterioare. - Ştiri ora 14.00 - Titlul ştirii : ROMÂNIA S-A CUTREMURAT
- Ştiri ora 15.00 Titlul ştirii : ROMÂNIA S-A CUTREMURAT - RISC SEISMIC RIDICAT (ora 15.04) Titlul ştirii : ATENŢIONAŢI DE ONU (ora 15.06)
- Ştiri ora 16.00 şi Ştiri ora 17.00 Titlul ştirii : ROMÂNIA S-A CUTREMURAT
- Ştiri ora 18.00 Titlul ştirii : ROMÂNIA S-A CUTREMURAT “România a fost aseară în panică. Un cutremur de câteva secunde a înfiorat o ţară care trăieşte cu teama unei catastrofe similare cu cea din 1977. …….
- Ştiri ora 19.00 şi Ştiri ora 21.00 : ROMÂNIA S-A CUTREMURAT
Consiliul a mai apreciat că titlurile sub care au fost prezentate ştirile, precum şi multe dintre imaginile ce au însoţit sau ilustrat prezentarea acestora ori dezbaterile cu privire la subiect au fost de natură a crea panică şi îngrijorare în rândul populaţiei.
Astfel, Consiliul a apreciat că imaginile, care nu aveau o conexiune reală cu subiectul dezbătut, respectiv seismul din Vrancea, ci ilustrau drama unor cutremure cu o magnitudine mai mare, petrecute în Italia sau în România, în anul 1977, au fost, de asemenea, de natură a genera îngrijorarea şi panica publicului.
Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că modul şi insistenţa cu care au fost prezentate informaţiile referitoare la posibile pagube umane sau materiale, în eventualitatea producerii unui seism cu o magnitudine mai mare, au fost de natură a induce o stare de îngrijorare nejustificată, de sporire a sentimentului de nesiguranţă în rândul telespectatorilor.
De natură a creea panică şi îngrijorare a fost şi titlul emisiunii Sinteza zilei, difuzată de postul Antena 3, în data de 26 aprilie 2009, de la ora 21.30, când pe ecran a fost titrat : “Vine marele cutremur ? Un milion de români ar fi în pericol ?”
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somaţie publică.
În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât ştirile şi dezbaterile difuzate în zilele de 25 şi 26 aprilie 2009, cu privire la cutremurul înregistrat în zona Vrancea, în 25 aprilie, au fost de natură a accentua în mod gratuit starea de îngrijorare a publicului, stare generată de producerea seismului.
De asemenea, multe dintre imaginile ce au însoţit sau ilustrat prezentarea acestor ştiri, respectiv, imagini privind recentul cutremur din Italia, precum şi cel din România, din anul 1977, au fost de natură a crea panică în rândul populaţiei”.
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.