Decizia nr. 76 din 03.02.2009
03.02.2009

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
Bucureşti, bd. Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, et.8, sector 2
pentru postul de televiziune PRIMA TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 697/20.01.2009 şi nr.1242/28.01.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „112 Poliţia în acţiune”, ediţia din ziua de 19 ianuarie 2009, difuzată de postul PRIMA TV.
Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.1/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.0-1/24.03.1995).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 15 alin. (1), art. 24 alin. (1), art. 33, art. 34 şi art. 42 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform dispoziţiilor art. 15 alin. (1), în intervalul orar 06.00-20.00, radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii. Potrivit alin. (1) al art. 24, difuzarea anunţurilor promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. b), c), d) şi e) se va face cu semnul de avertizare corespunzător şi va respecta prevederile art. 15.
Art. 33 alin. (1) dispune că este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări ale persoanelor reţinute pentru cercetări, arestate ori aflate în detenţie, fără acordul scris al acestora.
De asemenea, alin. (1) al art. 34 prevede că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă.
Codul audiovizualul precizează la art. 42 alin. (1) că orice persoană are dreptul la propria imagine.
În fapt, în data de 19.01.2009, de la ora 20.30, pe postul PRIMA TV a fost difuzată emisiunea „112 Poliţia în acţiune” ; genul emisiunii – reality show ; marcaj - « 12 ».
În prima parte, transmisă sub titlul „Ucisă în numele iubirii", a fost analizat un caz de omor petrecut în cartierul Dristor din Bucureşti. Tăbârcă Măndica, o tânără de 22 de ani, a fost ucisă într-un gang din apropierea blocului unde locuia.
Pe parcursul emisiunii, au fost difuzate fragmente din interviurile luate celor care au luat parte la anchetarea cazului, interviuri care au avut drept scop să redea întregul film al crimei (cine a găsit corpul fără viaţă al fetei, modul cum a fost concepută ancheta, cercul de suspecţi existent şi felul cum au decurs cercetările).
De asemenea, au fost difuzate imagini cu cadavrul unei tinere care zăcea pe caldarâm, plină de sânge pe faţă. Împrejur pereţii erau plini de sânge. S-a insistat foarte mult pe detaliile crimei şi pe faptul că tânăra a fost mutilată.
Realizatorul Cristian Sabbagh a prezentat circumstanţele în care s-a produs crima, urmărind, prin intermediul interviurilor luate poliţiştilor şi procurorilor care au soluţionat ancheta, să reconstituie firul care a dus la găsirea presupusului asasin al tinerei Tăbârcă Măndica. S-a povestit despre ce a făcut victima în ziua în care a fost ucisă, ce prieteni avea, precum şi că încercase să încheie o relaţie mai veche, tensionată, care dura de 6 ani. După ce au fost eliminate din cercul suspecţilor alte persoane cunoscute de fată, bănuielile anchetatorilor s-au îndreptat asupra celui cu care victima avusese relaţia mai veche. Suspiciunile le-au fost întărite de probele luate de la faţa locului, măsurătorile, testele ADN efectuate la laborator cu probe din unghiile victimei şi depoziţiile martorilor. În final, după reconstituirea probelor materiale şi ştiinţifice, suspectul principal este identificat în persoana lui Barbu Ionuţ, făcându-se o reconstituire completă a felului cum a fost comisă crima. Au fost prezentate fotografii cu cei doi tineri.
Membrii Consiliului au apreciat că, prin conţinutul ei, emisiunea a fost difuzată cu încălcarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, principiu pentru care legea nu prevede excepţii ; toţi oamenii sunt nevinovaţi, atât timp cât presupusele lor fapte penale nu au fost dovedite definitiv de justiţie. Or, în cazul prezentat, faptul că organele de cercetare penală au adunat probe care îl incriminează, în principal, pe tânărul Barbu Ionuţ, nu poate conduce, automat, la învinovăţirea acestuia ; instanţa de judecată este singura în măsură să declare vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane într-o cauză penală.
În consecinţă, atât timp cât nu a fost pronunţată de către instanţele judecătoreşti o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă, care să stabilească vinovăţia presupusului asasin, postul PRIMA TV avea obligaţia să respecte prevederile din Codul audiovizualului care consacră respectarea acestui principiu.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a evita în emisiunile audiovizuale promovarea unor cazuri în care sunt afectate drepturi consacrate prin legea fundamentală a ţării, precum şi prin legislaţia audiovizuală.
De asemenea, radiodifuzorul avea obligaţia de a nu difuza fotografia unei persoane arestate, respectiv a tânărului Barbu Ionuţ, fără acordul acestuia. Aceasta este o obligaţie prevăzută la art. 33 alin. (1) din Codul audiovizualului, care prevede că este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări ale persoanelor reţinute pentru cercetări, arestate ori aflate în detenţie, fără acordul scris al acestora. Or, în acest caz, un astfel de acord scris nu a existat. Acest lucru a fost de natură să afecteze dreptul la prorpia imagine a tânărului Barbu Ionuţ, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 42 alin. (1) din actul normativ invocat.
În afară de analizarea conţinutului emisiunii « 112 Poliţia în acţiune » din data de 19.01.2009, membrii Consiliului au pus în discuţie şi modul în care a fost difuzat, în perioada 16-18 ianuarie 2009, la diferite ore, promo-ul pentru acest program audiovizual. În acest promo apăreau imagini cu cadavrul însângerat din reconstituirea făcută în emisiune.
Astfel, în ziua de 17 ianuarie 2009, postul PRIMA TV a transmis promo pentru emisiunea « 112 Poliţia în acţiune » din 19.01.2009, la ora 19.27, iar în 18 ianuarie, la ora 08.32.
Redăm un fragment din conţinutul acestui promo :
« Cristian Sabbagh – Dristor, un cartier cu o faimă nu prea bună pentru bucureşteni. Voce din off : Infracţiunile sunt mai mult decât simple statistici. Cristian Sabbagh : O tânără de 22 de ani ucisă cu bestialitate chiar sub balconul de unde proprietarul privea impasibil la întreaga scenă. Voce din off : Fărădelegile – mai mult decât simple ştiri. Cristian Sabbagh : Cum a fost posibil ca nimeni să nu intervină şi să o salveze pe fată ? Voce din off : Cristian Sabbagh le reconstituie pas cu pas. »
Vizionând înregistrările, membrii Consiliului au constatat că spoturile promoţionale, difuzate la ore accesibile copiilor, au conţinut scene în care apărea victima unui act de violenţă deosebită, fapt de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.
Deşi emisiunea « 112 Poliţia în acţiune » a fost încadrată de radiodifuzor în categoria producţiilor audiovizuale care pot fi vizionate de copii de peste 12 ani, după ora 20.00, promo-ul din zilele de 17 şi 18 ianuarie 2009 a fost difuzat la ora 19.27 şi, respectiv, la ora 08.32., fapt interzis de prevederile art. 15 din Codul audiovizualului.
De asemenea, Consiliul a constatat că spoturile promoţionale au fost difuzate fără semnul de avertizare corespunzător categoriei audiovizuale din care fac parte, respectiv « 12 », fiind încălcată astfel obligaţia instituită în sarcina radiodifuzorului la art. 24 din Codul audiovizualului.
Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de televiziune PRIMA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, postul de televiziune PRIMA TV are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRIMA TV cu somaţie publică, întrucât emisiunea « 112 Poliţia în acţiune », din 19 ianuarie 2009, în care a fost prezentată reconstituirea unei crime din cartierul Dristor, a fost difuzată cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, precum şi cu nerespectarea dreptului persoanei arestate de a nu fi difuzate imagini ale sale, fără acordul scris din partea ei. Astfel, deşi cercetarea penală a fost finalizată şi a condus la găsirea presupusului asasin, totuşi, în cauză, nu a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă cu privire la autorul crimei.
De asemenea, anunţurile promoţionale pentru această emisiune, care au conţinut scene cu caracter violent, au fost difuzate, în zilele de 17 şi 18 ianuarie 2009, la ore accesibile copiilor şi fără semnul de avertizare corespunzător categoriei audiovizuale din care fac parte, fapt de natură a afecta dezvoltarea psihică şi morală a acestora.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.