Decizia nr. 64 din 29.01.2009
29.01.2009

privind somarea S.C. PRO TV S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, etaj 1, sector 2
pentru postul de televiziune ACASĂ TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 ianuarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 343/13.01.2009 şi nr. 622/19.01.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind ediţia din data de 12 ianuarie 2009 a emisiunii « Poveştiri adevărate », difuzate de postul de televiziune ACASĂ TV.
Postul de televiziune ACASĂ TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 13.1/25.11.1997 şi decizia de autorizare nr. 243.1-1/15.04.2004 eliberată la data de 04.01.2007). În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 71 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor invocate :
art. 71 alin. (1) lit. a) - "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii : asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei informări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;
(3) - Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post."
În ziua de 12 ianuarie 2009, postul de televiziune ACASĂ TV a difuzat, în cadrul emisiunii „Poveştiri adevărate”, o dezbatere referitoare la conflictul din Fâşia Gaza.
În acest context, a fost difuzat un reportaj în care trei palestinieni au povestit despre situaţia din Gaza şi, alternativ, au fost prezentate imagini preluate de pe internet cu copii spre care erau îndreptate arme, copii purtaţi pe braţe de doctori, un băieţel care se ţinea de un gard de sârmă ghimpată, soldaţi căutând cu arma prin găurile zidurilor, copii şi mame înlăcrimaţi.
Redăm din raportul de monitorizare :
"Ioana Moldovan : Am revenit acum cu poveşti şi mărturii care ne pun pe toţi pe gânduri. Războiul ! Războiul din Gaza. Copiii nu trebuie să plângă niciodată. Nimeni nu are dreptul, sub niciun motiv să ia vieţi de copii. Astăzi vom fi iarăşi aici, la „Poveştiri Adevărate”, vocea celor aflaţi în suferinţă, în numele iubirii, în numele vieţii.
(...)
Ioana Moldovan : O ţară arde, iar focul războiului mistuie case, mistuie trupuri, lacrimile mamelor nu-l pot stinge. Lacrimile copiilor încă nu l-au stăvilit. Răni, foame, frică, durere, moarte. Acolo unde până mai ieri, în fiecare cămin, mama şi tata ţineau aprins un singur foc sfânt, al iubirii. Povestea familiilor din Palestina este aceeaşi de când lumea şi pământul. Un bărbat şi o femeie care s-au iubit, s-au căsătorit îşi cresc copiii şi vor să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţe. În această poveste a intrat brutal, oribil războiul. Niciun răspuns nu-l justifică, niciun argument nu va face din întuneric lumină, din bine rău, din suferinţă zâmbet."
Faţă de modul în care s-a desfăşurat această emisiune, Consiliul a considerat că au fost încălcate prevederile din legislaţia audiovizuală care impun ca radiodifuzorii să respecte principiul asigurării imparţialităţii, întrucât moderatoarea emisiunii a făcut comentarii partinice cu privire la consecinţele declanşării acestui conflict pentru partea palestiniană.
Consiliul apreciază ca fiind deosebit de gravă afirmaţia unui reporter, invitat al emisiunii, care a indus publicului telespectator ideea că statul israelian ar omorî copii palestinieni, executându-i.
Astfel, după derularea unor imagini preluate de pe internet, în care apăreau copii palestinieni surprinşi în diferite ipostaze în timpul conflictului armat, această invitată a emisiunii a spus (redăm din raportul de monitorizare) :
« Adina Bănărescu : Majoritatea sunt de părerea asta care nu sunt acolo. Nu e războiul nostru, nu ne interesează, nu ne băgăm ! Dar dacă toţi am face lucrul ăsta, că toţi am închide ochii.... ştii, orice călătorie lungă începe cu un pas, trebuie să deschidem ochii şi trebuie să facem ceva, pentru că orice explicaţie mi-ai da ca om eu nu pot să înţeleg de ce trebuie omorâţi copii. Executaţi ! Pentru că nu poţi să-mi spui c-a fost o greşeală, când imaginile pe care le-am văzut pe internet, cu copii împuşcaţi în cap, în piept... »
Ulterior, afirmaţia a fost reluată de aceeaşi invitată, în următoarea formă :
« Adina Bănărescu : Ideea e că nu contează de la ce a pornit acest război, ci la ce s-a ajuns. Nu sunt antisemită, nu cont... atâta timp cât mor copiii, fie că sunt evrei, fie că ...nu contează ce naţionalitate ai, atâta timp cât sângele nevinovat... Şi să ne aducem aminte de ce a fost Revoluţia în România, când au executat femeile şi copiii în Timişoara. Acelaşi lucru se întâmplă acum, în Gaza. Nu trebuie să închidem ochii să ne facem că nu vedem, să întoarcem capul. »
Faţă de aceste aspecte, în conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. pentru postul ACASĂ TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003 radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., pentru postul ACASĂ TV, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :
“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ACASĂ TV cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea « Poveştiri adevărate » din 12 ianuarie 2009, subiectul cu privire la conflictul din Fâşia Gaza a fost tratat cu încălcarea principiului asigurării imparţialităţii prevăzut de Codul audiovizualului.
Astfel, moderatoarea emisiunii a făcut comentarii partinice şi nu a avut nicio reacţie atunci când una dintre invitate a făcut afirmaţii grave privind conduita uneia dintre părţile implicate în conflict."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.