Decizia nr. 923 din 03.11.2009
03.11.2009

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Ştirea zilei », difuzată în 23 octombrie 2009, de postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunea menţionată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului :
"(1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.« În fapt, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat, în ziua de 23 octombrie 2009, emisiunea »Ştirea zilei", moderată de doamna Gabriela Vrânceanu Firea. În cadrul emisiunii au participat, în calitate de invitaţi, d-na Norica Nicolai - europarlamentar PNL, dl. Gheorghe Flutur - vicepreşedinte PD-L, dl. Victor Ponta - vicepreşedinte PSD şi dl. Cristian Pârvulescu - preşedinte Pro Democraţia.
Pe parcursul emisiunii, pe ecran au fost afişate următoarele titluri : „La vremuri noi, tot ei”, „Şmecheria referendumului”, „Glume în vremea crizei”, „Băsescu şi scheletul din dulap”, „Ploaia de stele”.
Ediţia „Ştirea zilei” din 23 octombrie 2009, a fost deschisă de moderatoare cu următoarea introducere : „O altă temă de campanie, chiar din prima zi, de astăzi, este următoarea : a căzut un schelet, dintr-un dulap, care-l poate compromite, sau nu, -vom afla- pe Traian Băsesscu : colaborarea sa cu Omar Hayssam, sirianul terorist fugit din România. Iată imaginile şi explicaţiile din Gardianul”.
În cadrul emisiunii, a fost difuzat un reportaj referitor la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak şi posibila legătură dintre Traian Băsescu şi Omar Hayssam, discuţiile centrându-se, în esenţă, pe necesitatea desecretizării dosarului referitor la operaţiunea de salvare a jurnaliştilor şi pe lipsa unor date şi informaţii certe privind plata recompensei cerute de răpitori.
La un moment dat, moderatoarea emisiunii a îndreptat discuţiile către invitatul din partea PD-L, care a fost ţinta unor replici acuzatoare ale celorlalţi invitaţi, inclusiv ale moderatoarei emisiunii.
Redăm din raportul de monitorizare :
Gabriela Vrânceanu Firea : Just. Şi-i făcea campanie cineva care vă face dumneavoastră campanie, să nu-i mai dăm numele acum. Domnul Flutur, da-i făcea campanie cine-i face campanie şi lui Traian Băsescu, auziţi ? Domnul Flutur ? Domnul Flutur, m-auziţi ?
Gheorghe Flutur : V-aud.
Gabriela Vrânceanu Firea : Bun. Un om prezent în toate partidele, structurile, un om care a ştiut să se descurce.
Norica Nicolai : Şi regim preferenţial la cherestea când eraţi director la Romsilva.
Gheorghe Flutur : Nu îndreptaţi într-o anumită direcţie lucrurile astea pentru că este o chestiune care n-are nici un fel de susţinere.
Gabriela Vrânceanu Firea : Apa minerală Bucovina, Felix Tătaru, GMP, Traian Băsescu, PD-L… păi haideţi s-o spunem...
Gheorghe Flutur : Dacă faceţi toţi un front comun despre treaba asta…
Gabriela Vrânceanu Firea : Nu facem un front comun.
Gheorghe Flutur : Faceţi, faceţi.
Norica Nicolai : Nu facem nici un front. Adevărul întotdeauna deranjează.
Gheorghe Flutur : Nu deranjează. Pufoaicele marca Omar Hayssam purtate în campania electorală, nu de noi au fost pufoaicele. Haideţi, dacă vreţi să vorbim până la capăt..
Gabriela Vrânceanu Firea : Şi apa minerală este bună, şi murdărirea este bună, vom trăi bine…Traian Băsescu, trei mandate !
Membrii Consiliului au apreciat, având în vedere modul în care s-a desfăşurat acest dialog, că poziţia moderatoarei emisiunii faţă de invitaţi şi de subiectele puse în discuţie nu a fost una neutră şi echilibrată, ci una părtinitoare, de natură a influenţa opinia publicului cu privire la subiectul dezbătut.
O astfel de abordare a condus la încălcarea, de către radiodifuzor, a obligaţiilor privind respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului ce trebuie să caracterizeze informarea în probleme de interes public, afectând prin aceasta posibilitatea telespectatorilor de a-şi forma în mod liber propria opinie.
Respectarea principiului imparţialităţii este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, dată fiind importanţa şi impactul major pe care le are televiziunea asupra publicului telespectator. În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.
Membrii Consiliului consideră că moderatorul trebuie să fie un arbitru imparţial al unei dezbateri, asigurând, din această poziţie, un schimb activ de idei, pro şi contra, astfel încât să se aducă în faţa publicului o informaţie echilibrată, care să reflecte realitatea şi care să-l ajute pe acesta să-şi formeze în mod liber o opinie.
De asemenea, Consiliul apreciază că dreptul la opinie al jurnalistului, al moderatorului, nu-l situează pe acesta într-o poziţie de forţă şi nu-i permite să se transforme într-un acuzator, întrucât o astfel de poziţie este de natură să afecteze echilibrul dezbaterii.
Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 5.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către
S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 923/03.11.2009 privind amendarea cu 5000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă în cuantum de 5000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii „Ştirea Zilei” din 23 octombrie 2009, poziţia moderatoarei emisiunii faţă de invitaţi şi de subiectele puse în discuţie, nu a fost una neutră şi echilibrată, ci una părtinitoare, de natură a influenţa opinia publicului cu privire la subiectul dezbătut.
Potrivit dispoziţiilor Codului audiovizualului, în programele de dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiile imparţialităţii şi echilibrului şi să favorizeze libera formare a opiniilor. Pentru încălcarea aceloraşi dispoziţii, postul de televiziune Antena 3 a mai fost sancţionat, pe parcursul anului 2009, cu două somaţii şi patru amenzi în cuantum total de 22.500 lei."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.