Decizia nr. 35 din 20.01.2009

20.01.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A.
cu sediul în Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44 A, Corp B, etaj 4, sector 1
Cod Fiscal 15081313

pentru postul RADIO ZU

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 ianuarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare ca urmare a sesizării înregistrate sub nr. 383/14.01.2009 cu privire la emisiunea « Morning Zu », difuzată în ziua de 12 ianuarie 2009, de postul Radio ZU.

Postul Radio ZU din Bucureşti aparţine radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R427.2/26.04.2004 şi decizia de autorizare nr.1002.0-1/22.12.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 16 alin. (3) literele f), g), k) şi l) din Decizia 187/2006 privind codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2), difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Codul audiovizualului, art. 16 alin. (3) prevede : criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :

f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau temele producţiilor audiovizuale.

În fapt, în ziua de 12 ianuarie 2009, postul Radio ZU a difuzat emisiunea „Morning ZU”, în cadrul căreia, la orele 07.30, 08.30 şi 09.30 a fost difuzată „Farsa lui Buzdugan”, material care a avut un conţinut vulgar, cu conotaţii sexuale, nepotrivit orei de difuzare.

Redăm din conţinutul raportului de monitorizare :

Să ascultăm farsa de astăzi, nu ? Doi băieţi care au umblat cu „Capra” în seara de Revelion, nu mai au cunoştinţe despre ce s-a întâmplat, că s-au ameţit, s-au cherchelit, s-au îmbătat, îi ascultăm acuma la Morning Zu.

Voce 1 : Bună seara !
Buzdugan : Bună seara ! Mă numesc Domnul Doctor Schultz, să-mi spuneţi dacă sunteţi dl. Costel…
…..
Buzdugan :Este o boală venerică gravă, colici şi am înţeles de la doamna respectivă că şi dv. aţi avut ceva treabă cu ea ; pentru că am rugat-o să ne dea relaţii despre toţi bărbaţii cu care o avut treabă în seara respectivă şi mi-a zis că şi dv. eraţi acolo.
…..
Buzdugan :Şi aţi fost cu „Capra” şi la doamna respectivă ?
Voce 1 : Da, ne-a invitat şi la ea să facem o capră !
…..
Buzdugan :Ar fi bine să veniţi şi să vă faceţi un consult şi să-mi spuneţi într-adevăr dacă aţi întreţinut relaţii sexuale cu...
…….
Voce 1 : Poate prietenul meu ştie mai multe că eram mort de bat, nu mai ştiu exact, eu am jucat doar „Capra”, a, „Capra” am jucat cu ea, da, de Anul Nou !
……
Voce 1 : Păi nu ştiu că eu, dimineaţă când m-am trezit, cât am dansat „Capra” ne-am dezbrăcat, dimineaţă când ne-am trezit m-am trezit cu ea în pat şi nu ştiam ce s-o întâmplat ! Când am văzut-o dezbrăcată lângă mine şi eu la fel...(nu se înţelege) cam cum ce s-o întâmplat. Fiind băut, normal m-am trezit la ea în pat dezbrăcat, dimineaţă.
Buzdugan : În pat eraţi numai dv. cu ea ?
Voce 1 : Şi cu prietenul meu. Dimineaţă când ne-am trezit eram cu prietenul meu, eram amândoi dezbrăcaţi. Ea era în ...goală, na, nu ştiu cum o fost şi eu şi fata, toţi trei eram dezbrăcaţi, cum ne-a născut mama, dezbrăcaţi toţi trei eram în pat la ea cu dânsa eram toţi trei dar nu ştiu cum am ajuns eu în pat şi toţi trei dezbrăcaţi în dimineaţa respectivă, aşa a fost - nu ştiu !
Buzdugan : Aţi avut relaţii sexuale cu ea ?
Voce 1 : Da eu unul nu mai ţin minte ! Da, probabil, să spunem.
Buzdugan : Bun şi dimineaţă s-a mai întâmplat ceva cu respectiva doamnă ?
Voce 1 : Eu am plecat şi a rămas prietenul meu şi o lovit-o, o pocnit-o, adică o pocnit-o prietenul meu.
Buzdugan : A bătut-o ?
Voce 1 : Nu, nu o pocnit-o, mi-e ruşine să spun acum, da, i-a dat sub coadă !
Buzdugan : Cum ?
Voce 1 : Nu o lovit-o, i-a dat la sub coadă, i-a dat sub coadă !
Buzdugan:Adică a avut relaţii cu ea !
Voce 1 : Da, da ! A avut relaţii sexuale dar n-am stat lângă ea să fi urmărit ; eu am plecat m-am dus în bucătărie să fac câte o cafeluţă la toţi trei...
Buzdugan : Personal aţi avut relaţii cu ea ?
Voce 1 : Da, am avut, seara când am ajuns să facem o „Capra” la ea, când ne-a invitat atuncea seara, da dimineaţă nu şi am rămas la ea în seara respectivă.
Buzdugan : Aţi zis mai devreme că nu vă aduceţi aminte.
Voce 1 : ...ne-a invitat să-i facem o „Capra” şi normal că ne-am îmbătat fiecare şi dimineaţă când ne-am trezit eram toţi în “curtea” goală.
Buzdugan : Cum eraţi ?
Voce 1 : În “curtea” goală !
Buzdugan : Cum adică ?
Voce 1 : Dezbrăcaţi domnu’. Am stat de vorbă puţin la care eu am plecat. Ei au rămas împreună să-i dea sub coadă...
Buzdugan : Bun, lăsaţi asta da, aţi avut prezervativ, aţi folosit prezervativ ?
…..
Voce 1 : Îi fată curată, are bărbat acasă plecat în Italia, îi cinstită, îi onestă fata nu prezintă pericol în care să ne îmbolnăvească ; deci e fată la casa ei, fată gospodină, fată de casă.
Buzdugan : Ce fel de fată de casă dacă s-a dus cu amândoi ?
Voce 1 : Asta nu mai ştiu, na, ştii cum, poate i-a plăcut de amândoi, na, amândoi arătăm bine, are şi ea nevoile ei, normal, e femeie, trebuie să-şi satisfacă şi ea nevoile ei şi din cauza asta probabil, n-a mai făcut-o cu doi şi asta este…
Voce 2 : Bună sara, ci s-o întâmplat ?
Buzdugan : Doctoru, mă numesc Domnu’ Doctor Schultz
Voce 2 : Am înţeles, dv. am văzut că discutaţi aicea cu prietenul meu deci eu i-am spus, care-i problema ? N-am folosit prezervative eram ameţiţi, eram împreună...am lăsat-o gravidă, ci s-o întâmplat ? Am făcut ceva rău noi, noi am fost am fost cu uratu, am făcut „Capra” la ea, am jucat „Capra” la ea şi după aceea ea a zis să rămânem peste noapte la ea am rămas şi ne-am iubit şi noi că ea a zis că nu e problemă, s-o întâmplat ceva ? ………
Buzdugan : Deci ea are boală venerică. Şi-o facut analizele la noi zilele astea la Policlinică o venit şi are boală venerică gravă…….

Acelaşi material audio a fost redifuzat în cadrul emisiunii “Morning ZU” din data de 15.01.2009, cei doi realizatori susţinând că redifuzarea se face la cererea ascultătorilor.

Audiind înregistrările emisiunilor matinale “Mornig ZU”, din zilele de 12 şi 15 ianuarie 2009, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele legale referitoare la protecţia copilului în cadrul serviciilor de programe de radiodifuziune, întrucât, dialogul purtat în cadrul farsei, a fost unul licenţios, cu evidente conotaţii sexuale, total nepotrivit orei de difuzare a emisiunii.

Membrii Consiliului au apreciat ca deosebit de gravă redifuzarea materialului audio din data de 12 ianuarie într-un interval orar în care copiii au acces neîngrădit la audiţia programelor de radio, respectiv, 7.00-9.30, conţinutul acestui program fiind de natură a afecta minorii.

Normele legale din domeniu prevăd că radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont, la difuzarea producţiilor audiovizuale, de criterii precum psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, de calitatea şi tipologia limbajului, protecţia minorilor realizându-se în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea unor astfel de emisiuni în intervale orare la care aceştia nu au acces la programele respective.

Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat, de asemenea, şi prevederile art. 3 alin. (1) din legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 89 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, întrucât, în cadrul emisiunii „Morning ZU” din data de 15 ianuarie, după difuzarea farsei, comentariul de sfârşit al celor doi realizatori a fost următorul :

Morar : Bă, da, ştii ce mă întreb eu, astăzi de ziua Luceafărului, ce-ar zice Eminescu dacă ar asculta farsa asta ?
Buzdugan : Ce-ar zice dacă ar asculta farsa asta ? Cred că ar zice în felul următor : “Venere şi Madonă” că...nu “Fiind băiet” ar face o parodie după „Fiind băiet” !
Morar : Da !
Buzdugan : Fiind băut femei cutremuram
Şi mă culcam ades la ele-n pat
Iar braţul drept sub fund eu l-il puneam
S-aud cum apa sună-ncetişor
Un freamăt lin trecea din ram în ram
Şi un miros venea din dormitor.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, la ora 9.10, Daniel Buzdugan a mai citit o parodie după poezia Atât de fragedă... .

Buzdugan : Am descoperit în Arhivele Statului nişte manuscrise, circumscrise, de-ale lui Eminescu. Deci dă-mi voie să-ţi recit o poezie de Eminescu !
Morar : Te rog ! Cum se numeşte ?
Buzdugan : Atât de şmecheră !...

Atât de şmecheră, nu-mi semeni,
Te dai subtil după cireş,
Depănuşezi sărmanii oameni
Prin crâşme, seara, când mai ieşi.

....
Te vinzi, lasciv, doar pentr-o noapte,
Deşi promiţi credinţă-n veci,
Mimezi tandreţea, false şoapte
Rosteşti cu buze vesnic reci.

Mai debitezi o cugetare,
Mai spargi un cont, cu mâini fierbinţi,
Nu te gândesti la renunţare
Şi-ţi satisfaci orice dorinţi.

Prea mulţi nababi, se ştie bine,
S-au perindat prin patul tău,
Tu juri că te gândeşti la mine
Şi nu la Mercedesul meu !

.....

Consiliul, în calitatea sa de garant al interesului public, are obligaţia de a asigura protejarea culturii şi a limbii române, motiv pentru care, membrii acestuia apreciază că difuzarea unor parodii precum cele difuzate de postul Radio ZU în data de 15 ianuarie 2009 reprezintă o încălcare a obligaţiilor radiodifuzorilor stipulate de art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului şi art. 89 din Codul audiovizualului.

Potrivit prevederilor art.3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Conform prevederilor art. 89 din Codul audiovizualului, programele oferite publicului de posturile de radio şi de televiziune trebuie să răspundă standardelor editoriale elaborate în cadrul mecanismelor de autoreglementare, cu respectarea normelor europene şi a legislaţiei naţionale în materie, să reflecte diversitatea culturală, în respectul identităţii naţionale şi europene.

De asemenea, pentru respectarea normelor privind protecţia minorilor, invocate anterior, prezentatorii unei emisiuni au obligaţia de a se asigura că programul pe care îl realizează se desfăşoară în cadrul legal, fără a contribui ei înşişi, prin utilizarea unui limbaj licenţios ori vulgar, la lipsirea de valoare educativă şi informaţională a emisiunilor, cu consecinţa afectării publicului minor.

Consiliul apreciază că, pe de o parte, prezentarea în acest mod a operei literare a poetului naţional Mihai Eminescu a fost total lipsită de respectul cuvenit identităţii şi valorilor culturale naţionale, iar pe de altă parte, nu s-a realizat educarea tinerei generaţii şi nici diversitatea culturală aşa cum prevede art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului.

Având în vedere rolul presei audiovizuale în societatea contemporană, membrii Consiliului consideră că divertismentul publicului, realizat cu ajutorul umorului vulgar, depreciativ, nu este singura responsabilitate a radiodifuzorului, publicul fiind îndreptăţit, în acelaşi timp, şi la educaţie, cultură şi informaţie.

În cadrul responsabilităţilor culturale, radiodifuzorii au obligaţia să ofere publicului programe care să răspundă standardelor editoriale elaborate în cadrul mecanismelor de autoreglementare, să respecte normele europene şi legislaţia naţională în materie, să reflecte diversitatea culturală, în respectul identităţii naţionale şi europene. Faţă de încălcările prevederilor privind protecţia minorilor constatate, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi a art. 91 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată şi completată Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. având licenţa audiovizuală nr. R427.2/26.04.2004 şi decizia de autorizare nr.1002.0-1/22.12.2005 pentru postul Radio ZU, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, radiodifuzorul este obligat să intre deîndată în legalitate în sensul respectării prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, precum şi a prevederilor art. 89 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A.
cu sediul în Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44 A, Corp B, etaj 4, sector 1
Cod Fiscal 15081313

pentru postul RADIO ZU

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 35/20.01.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. pentru postul RADIO ZU din Bucureşti şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât în emisiunile „Morning ZU” transmise în zilele de 12 şi 15 ianuarie 2009, a difuzat, la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, o farsă în cadrul căreia a fost utilizat un limbaj licenţios, cu evidente conotaţii sexuale, de natură a afecta minorii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio la programele respective.

De asemenea, Consiliul a mai constatat că, în cadrul emisiunii „Morning Zu” din data de 15 ianuarie, au fost prezentate parodiile unor poezii eminesciene, parodii care au avut, la rândul lor, un conţinut vulgar. Consiliul a apreciat că prezentarea în acest mod a operei literare a poetului naţional Mihai Eminescu nu a constituit o formă de reflectare a diversităţii culturale, în respectul identităţii naţionale, ci a constituit, în fapt, o depreciere a valorilor culturale”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.