Decizia nr. 51 din 27.01.2009

27.01.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 ianuarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile de « Ştiri » din zilele de 24 şi 25 ianuarie 2009, difuzate de postul de televiziune ANTENA 3.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând imaginile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 27 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

În ediţiile emisiunii informative « Ştiri » din data de 24.01.2009, de la orele 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 şi din data de 25.01.2009, de la orele 07:00, 08:00, 09:00, 10:00, 12:00, 13:00, 15:00, 16:00, 18:00, 19:00 şi 21:00, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat o informaţie referitoare la presupusa agresare a unui copil de către profesorul de sport de la şcoala din localitatea Redea, judeţul Olt. Informaţia a fost ilustrată cu imagini trimise de un telespectator, imagini cu caracter violent surprinse în timpul incidentului şi care au fost difuzate în mod repetat, pe parcursul ediţiilor de ştiri.

Redăm din raportul de monitorizare :

« Ştire, 24.01.2009, ora 15:22 - Titlul :  »Bătut cu bestialitate"

Prezentatoarea : Încă un caz şocant, de o violenţă dură din şcolile româneşti, un profesor de la o şcoală din Olt a fost filmat în vreme ce loveşte cu brutalitate unul dintre elevi. Vă avertizez urmează imagini şocante.

Au fost difuzate imagini blurate, purtând menţiunea „Imagini şocante” şi „Exclusiv”, în care un adult loveşte un copil. Vocea din înregistrare a fost distorsionată.

Prezentatoarea : Potrivit telespectatorului care ne-a trimis imaginile, incidentul ar fi avut loc în comuna Redea în urmă cu două zile, acelaşi telespectator scrie că profesorul brută îi ameninţă pe copii, dacă suflă o vorbă despre abuzurile la care sunt supuşi, îi va lăsa corigenţi.

Prin telefon au fost contactaţi pentru a comenta această faptă : ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, jurnalistul Melania Vergu de la Gândul şi psihologul Hanibal Dumitraşcu şi Mihaela Gună, preşedintele Asociaţiei de părinţi.

Pe parcursul comentariilor au fost difuzate de mai multe ori imaginile. În ediţia de la ora 19:00, această ştire a purtat titlul : « Educaţie cu palma » şi a consemnat şi un fragment din declaraţia profesorului. S-a menţionat că acest caz a fost semnalat de un telespectator al ANTENEI 3, precum şi faptul că acest cadru didactic a negat că el ar fi cel care a fost filmat în timp ce agresa un băiat, dar localnicii spun că ar fi recunoscut pentru comportament violent şi că ar avea şi antecedente. Imaginile reprezentând agresarea băiatului au fost repetate.

În data de 25 ianuarie 2009, de la ora 15:00, ştirea a conţinut şi declaraţiile părinţilor copilului, profesorului şi primarului localităţii şi a purtat titlul : « Palme pentru educaţie ».

Membrii Consiliului au constatat că difuzarea în mod repetat a imaginilor cu agresarea elevului de către profesor a fost nejustificată, iar modul în care a fost prezentat filmuleţul înregistrat la şcoală a fost de natură să creeze confuzie cu privire la gravitatea incidentului.

Astfel, pe de o parte, difuzarea repetată a imaginilor cu caracter violent, care au însoţit ştirea cu privire la acest incident, ştire transmisă în ediţiile informative din zilele de 24 şi 25 ianuarie 2009, a fost de natură să contravină prevederilor din Codul audiovizualului care reglementează programele de ştiri şi protecţia copiilor, prevederi potrivit cărora radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă. Or, postul ANTENA 3 nu numai că nu a evitat să le transmită, dar a făcut-o în mod insistent.

Pe de altă parte, postul nu a făcut o delimitare clară între momentul în care se termina înregistrarea (primită de la un telespectator) şi momentul în care aceasta era reluată, astfel încât părea că actul de agresiune asupra copilului dura mult mai mult. În acest fel, a fost accentuat în mod nejustificat impactul emoţional negativ al ştirii asupra publicului telespectator, fiind deformată însăşi realitatea momentului surprins în imagini.

Membrii Consililui consideră că prezentarea unor materiale în care apar copii agresaţi trebuie făcută cu discernământ de către radiodifuzori, astfel încât să fie respectate, în egală măsură, obligaţiile cu privire la protecţia copiilor, dar şi cele cu privire la informarea corectă a publicului.

Faptul că postul ANTENA 3 este implicată în campania desfăşurată şi de alte posturi de televiziune în scopul eliminării violenţei asupra copiilor, indiferent că agresorii sunt membri din familie sau persoane din afara acesteia ori cadre didactice este un lucru lăudabil, dar care comportă, în acelaşi timp, un grad ridicat de responsabilitate în privinţa conţinutului ştirilor şi a modului în care acestea sunt prezentate telespectatorilor.

Promovarea unui demers jurnalistic cu un astfel de subiect pe posturile de televiziune nu poate fi făcută prin înlăturarea celorlalte obligaţii pe care un radiodifuzor şi le-a asumat în momentul solicitării licenţei audiovizuale.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somaţie publică. În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât, în ediţiile informative din zilele de 24 şi 25 ianuarie 2009, a difuzat în mod repetat, cu o insistenţă nejustificată, imagini cu presupusa agresare de către un profesor a unui elev din localitatea Redea, judeţul Olt, încălcând Codul audiovizualului care dispune că radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

S-a indus ideea că actul de agresiune asupra copilului dura mult mai mult, postul de televiziune ANTENA 3 nefăcând delimitarea clară între momentul în care se termina înregistrarea şi momentul în care aceasta era reluată. În acest fel, realitatea momentului surprins în imagini a fost deformată, fiind accentuat, în mod nejustificat, impactul emoţional al ştirii asupra publicului telespectator."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.