Decizia nr. 925 din 21.09.2010
21.09.2010

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 11770/10.09.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate de postul de televiziune ANTENA 3, în perioada 09 - 11 septembrie 2010.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 42 alin. (1), (3) şi ale art. 71 alin. (1) lit. (a) şi (b), alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor invocate :
art. 42 - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".
art. 71 - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;
b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate
(2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor".
Consiliul a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la unele emisiuni informative şi de dezbateri difuzate de postul de televiziune ANTENA 3 în perioada 09 - 11 septembre 2010, care au abordat şi au dezvoltat, în diferite modalităţi, subiectul referitorla reţinerea şi arestarea preventivă a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, subiect cu privire la care postul a acreditat ideea potrivit căreia arestarea sa ar avea conotaţii politice, fără a exista vreo dovadă care să conducă la o astfel de concluzie.
Consiliul a apreciat că modul în care postul de televiziune ANTENA 3 a abordat subiectul menţionat a fost de natură să încalce prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, care impun ca, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală să respecte principiul asigurării imparţialităţii şi echilibrului şi să favorizeze libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie. De asemenea, alin. (2) al art. 71 prevede că această obligaţie urmează să fie respectată şi în situaţia în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor.
Membrii Consiliului au constatat că, pornind de la ştirea reţinerii lui Sorin Ovidiu Vîntu, în ziua de 09 septembrie 2010, postul de televiziune ANTENA 3 a tratat acest subiect în sensul că cercetarea şi arestarea omului de afaceri de către organele de urmărire penală ar fi consecinţa implicării Preşedintelui României, dl. Traian Băsescu.
Redăm din raportul de monitorizare :
"09.09.2010 - Åžtirile de la ora 12
Titlul ştirii : Percheziţii la Vîntu
Subiectul ştirii : Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează 10 percheziţii în cazul fugii fostului director Gelsor, Nicolae Popa, printre persoanele anchetate fiind şi Sorin Ovidiu Vîntu
Contactat telefonic, Ovidiu Ohanesian-jurnalist : E de părere că puterea de la Cotroceni se foloseşte de instituţiile statului pentru a se răzbuna pe duşmanii săi politici.
Ovidiu Ohanesian : Opinia mea e că lupta politică se acutizează din ce în ce mai tare ÅŸi, cred eu, în acest moment, instituÅ£ii ale statului, precum sunt Parchetul General, SRI-ul sau alte instituÅ£ii de forţă vor fi folosite din ce în ce mai dur de către Puterea de la Cotroceni împotriva tuturor celor pe care îi consideră a fi duÅŸmani direcÅ£i ai Puterii (...).« 09.09.2010 - »La ordinea zilei-partea I" - 18.45
Invitaţi : Mădălin Voicu-deputat PSD ; Victor Alistar - preşedinte Transparency Romania ; Bogdan Hossu - preşedinte Cartel Alfa ; George Becali -om de afaceri (la telefon) ; Radu Tudor - analist
Titluri : Băsescu : o să vă popească Popa ! ; SOV, după gratii ; Lotul Vîntu, reţinut ; Băsescu-Vîntu:1-0 ; Circ la Parchet, haos în ţară.
Întrebat de moderatoare care este părerea sa despre reţinerea lui Vîntu, Radu Tudor afirmă :
« Radu Tudor : Azi e prima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012 ÅŸi pentru alegerile prezidenÅ£iale din 2014, avem privilegiul ca jurnaliÅŸti sa asistăm la una din uriaÅŸele diversiuni post-decembriste, cea în care un om, foarte probabil vinovat, este transformat într-o vedetă a zilei, aruncat în groapa cu lei, spre mulÅ£umirea vulgului. NemulÅ£umirea uriaşă a populaÅ£iei impotriva acestei guvernari are toate ÅŸansele să fie deturnată ÅŸi să fie canalizată spre cei mai bogaÅ£i oameni din România. Åži aici, PreÅŸedintele Băsescu, un mare specialist al diversiunilor politice ÅŸi mediatice mizează pe faptul că poate întoarce sentimentul de ură al populaÅ£iei, care este îndreptat spre domnia-sa, îl poate diverta, ca dintr-o oglindă, îl poate pasa foarte uÅŸor spre aceÅŸti oameni extrem de detestaÅ£i, oamenii bogaÅ£i, oameni influenÅ£i, oameni care, de-a lungul timpului, au avut tot felul de aranjamente cu Traian Băsescu ÅŸi după ce aceste aranjamente ÅŸi-au produs efectul, ei pot fi băgaÅ£i în puÅŸcărie. »
Consiliul a considerat că o astfel de abordare a fost de natură să manipuleze opinia publică, fiind înfrânte în acest fel prevederile legislaţiei audiovizuale potrivit cărora în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii şi echilibrului.
De asemenea, unii dintre moderatori au tratat acest subiect şi cu trimitere la postul de televiziune REALITATEA TV, cu privire la care s-a susţinut ideea potrivit căreia principalul partid de guvernământ, PD-L, ar fi dorit să obţină licenţa audiovizuală a postului, în scopul creării propriului trust media, afirmaţie care nu a fost susţinută de nicio dovadă.
Redăm din raportul de monitorizare :
09.09.2010 - « La ordinea zilei-partea I » - 18.45
"În dialogul telefonic cu Gigi Becali, moderatoarea Dana Grecu încearcă să-l facă pe acesta să asocieze reţinerea lui Vîntu cu faptul că puterea doreşte să pună mâna pe REALITATEA TV :
Dana Grecu : Credeţi că puterea actuală încearcă să pună mâna pe Realitatea ?
Gigi Becali : Da, nu mai poate puterea actuală de REALITATEA TV ! N-are nevoie de REALITATEA TV puterea actuală.
Dana Grecu : N-are nevoie de REALITATEA TV ...
Gigi Becali : doamnă, sunt nişte lucruri care se vor lumina cu timpul, după ce dosarul va fi făcut public, nu ?
Referindu-se la faptul că puterea vrea REALITATEA TV pentru a-şi crea un trust media, Radu Tudor a afirmat :
Radu Tudor : Asta este o ştire mai veche în care s-a vorbit despre crearea unui trust de presa pentru actuala putere şi ca profitând de această oportunitate extraordinară, de această breşă creată de Traian Băsescu în subiectele foarte dureroase ale zilei, am dat la o parte pensii taiate, dezastrul din sănătate, salariile tăiate, şomajul, tot ce se prefigurează a fi un tablou catastrofal in România şi ne ocupăm de Vîntu. În spatele acestei uriaşe diversiuni, corbii vor să ia firimiturile. Preşedintele are o problemă cu ruperea subiectelor apăsătoare pentru această putere şi aducerea lui Vîntu în atenţia opiniei publice, dar pe de altă parte, baieţii din PD-L vor să ciuguleasă şi eventual la masa credală, ca să zic aşa, să ia REALITATEA TV pe nimic."
Consiliul a considerat că emisiunile nu au reprezentat dezbateri reale, al căror scop ar fi trebuit să fie exprimarea diferitelor opinii pe tema arestării lui Sorin Ovidiu Vîntu, ci au fost emisiuni în care a fost exprimat, în general, un punct de vedere unitar, o opinie comună a moderatorilor şi a celor mai mulţi dintre participanţii în emisiuni, în sensul existenţei unei legături între arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Preşedintele Traian Băsescu, deşi nu există nicio dovadă concretă că scopul arestării ar fi fost generat de o miză politică.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa telespectatorii în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.
În afară de aceste aspecte, faţă de modul în care a fost tratat acest subiect pe parcursul unora dintre emisiuni, Consiliul a apreciat că, între faptele şi opiniile prezentate nu s-a asigurat o distincţie clară, fapt de natură a afecta corectitudinea informaţiilor oferite publicului. Acest fapt contravine prevederilor art. 71 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.
Astfel, opiniile exprimate de moderatorii emisiunilor şi de unii jurnalişti cu privire la o posibilă implicare a Preşedintelui Traian Băsescu în reţinerea şi arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu au fost prezentate ca certitudini, ca fapte de netăgăduit. Or, moderatorii aveau obligaţia de a fi imparţiali şi de a interveni in sensul delimitării acestei diferenţe între fapte şi opinii.
Redăm din raportul de monitorizare :
09.09.2010 - « La ordinea zilei-partea I » - 18.45
În opinia lui Radu Tudor, reţinerea lui Vîntu ar fi consecinţa unor declaraţii făcute de acesta despre Traian Băsescu în ziarul Bursa :
Radu Tudor : ÃŽn august 2010, acum 3 săptămâni, a dat un interviu ziarului „Bursa” în care cerea, în mod imperativ, izolaÅ£i-l pe Băsescu. Un foarte interesant interviu, noi eram în vacanţă, n-am dat atenÅ£ie acestui detaliu foarte important. Prietenul sau, Mache, de la „Bursa”, i-a luat un interviu si dand un pic timpul inapoi, imi dau seama ca Sorin Ovidiu Vintu l-a provocat foarte tare pe Traian Basescu cu acele afirmatii facute si ca razboiul este personal
Dana Grecu : Eu am o întrebare de om cinstit : de ce toate lucrurile se învârt în jurul lui Traian Băsescu ? Da cine este Traian Băsescu, în afară de faptul că este preşedintele românilor, ales, ce-i drept cu ½ din voturile românilor, ½ uşor cu diaspora, cine este Traian Băsescu ?
Radu Tudor : Fiecare ştiu unul despre celălalt o grămadă de secrete compromiţătoare, Traian Basescu a fost cu un pas mai iute de picior si l-a arestat."
09.09.2010 - « Subiectiv » - 21.00
Moderator : Răzvan Dumitrescu
Titlu : Vîntu a fost reţinut
Invitaţi : Lucian Bolcaş-avocat, Nicu Bănicioiu-deputat PSD, Niels Schnecker-consultant financiar, Cosmin Guşă (tel.)
Subiect : După ce sunt prezentate imagini de la reţinerea lui S.O. Vîntu, Răzvan Dumitrescu întreabă dacă acest eveniment este o simplă răfuială între Traian Băsescu şi S.O Vîntu, dacă e surprinzătoare reţinerea lui Vîntu pentru că se petrece după 10 ani de la fuga lui Nicolae Popa şi pentru că se întâmplă într-un moment foarte greu pentru Putere, dacă la mijloc este o mare miză politică.
Lucian Bolcaş : (...) nu este surprinzător ptr. că de multă vreme se vorbeşte despre amestecul politicului în actul de justiţie. De data asta nu e vorba numai de amestec ci un amestec care pe mine, cu titlu personal, mă doare. Pentru că în această activitate care este frumoasă, delicată(...)unde se hotărăsc vieţile unor oameni, îşi bagă nişte cizme marinăreşti cineva care nu ştie să umble. (...)
09.09.2010 - « Sinteza zilei » - 21.53
Întrebat de moderator în legătură cu reţinerea lui Vîntu, Dinu Patriciu a fost de părere că :
« Dinu Patriciu : asistăm, evident la un circ mediatic. Cine poate fi atât de naiv încât să creadă ca nu există nicio legatură între arestarea patronului ÅŸi prestaÅ£ia jurnalistică a postului REALITATEA TV ? Eu cred că comanda politică este evidentă, că arestarea preventivă este o armă tot politică, cred că nu se urmăreÅŸte altceva decât diversiunea, în momentul în care Å£ara are probleme politice ÅŸi economice foarte grave. (...) ÃŽntr-o Å£ară normală, există nenumărate modalităţii de a sili oamenii să se afle la dispoziÅ£ia justiÅ£iei, eliberarea pe cauÅ£iune, interzicerea de părăsire a localităţiii sau a ţării, supravegherea domiciliului sau a persoanei, toate acestea fiind perfect legale si apare măsura arestarii preventive doar în cazuri extreme. »
ÃŽn privinÅ£a emisiunii « Subiectiv », difuzată în 10.09.2010, de la ora 21.00, Consiliul a constatat că postul de televiziune ANTENA 3 nu a respectat nici dispoziÅ£iile alin. (1) ÅŸi (3) ale art. 42 din Codul audiovizualului. Potrivit acestora, realizatorii emisiunilor au obligaÅ£ia să respecte dreptul persoanei la propria imagine ÅŸi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaÅ£iile acuzatoare sau să indice, cel puÅ£in, probele care le susÅ£in.
ÃŽn studio a fost invitat dl. Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar, preÅŸedinte PRM.
Pe parcursul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor a adus o serie de acuzaţii grave cu incidenţă penală şi morală la adresa Preşedintelui României, precum şi a unor demnitari, oameni de afaceri sau jurnalişti, fără ca acestea să fie probate în vreun fel.
Redăm din raportul de monitorizare :
"Corneliu Vadim Tudor : Dar un elementar spirit de dreptate mă face să trag un semnal de alarmă : Nu comenzilor politice ! Nu arestărilor pe bază de şantaj ! Lui Vîntu i s-a propus să vândă postul Realitatea TV în luna august de către Dorin Cocoş şi unul Niro, Nicolae Dumitru, s-au dus la el acasă în vizită. Patru ore l-au presat, l-au forţat, l-au ameninţat, l-au şantajat, i-au fixat şi preţul negociabil probabil, 20 de milioane de euro, era şi Liviu Luca de partea lui Vîntu. Liviu Luca de aia nu a fost arestat, iată proba verităţii. El are 10% din trustul media al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi i-a cedat pe loc. Numai că famiglia, ca în Italia mafiei, Dorin Cocoş şi Elena Udrea nu are ce face cu 10%.Ei vroiau postul în întregime să îl controleze şi Vîntu nu a vrut.
Răzvan Dumitrescu : V-a povestit Vîntu ?
Corneliu Vadim Tudor : Vîntu a respins propunerea şi Cocoş la urmă i-a spus : o să ai mari probleme, ai să vezi ce vei păţi.
Răzvan Dumitrescu : V-a povestit Vîntu întâmplarea asta ?
Corneliu Vadim Tudor : Mi-au povestit oameni care au imprimat în vila lui Vîntu.
Răzvan Dumitrescu : Cine putea să imprime în vila lui Vîntu, presupunând că a imprimat cineva ? (…)
(antena3_1127, reper 06.58) Corneliu Vadim Tudor : Avem concluzia : e arestat un om invalid, cu invaliditate foarte ridicată, omul nu se poate ţine singur pe picioare, Are inima ferfeniţă. Bagi un asemenea om la puşcărie ? Dacă moare omul ăsta acolo ? A, dacă îl lua pentru FNI, cum a zis Dana Grecu, colega ta înainte, raţionamentul ei a fost corect. Şi eu am dat liste cu FNI. Mi se pare că şi Băsescu a luat bani acolo.
Răzvan Dumitrescu : Nu ştiu. A luat ?
Corneliu Vadim Tudor : În ianuarie 99, ştiu eu. Traiane, te rog, dacă eşti treaz, intră cu mine în direct să îţi spun eu cum ai luat 3,3 miliarde de lei de la FNI.
Răzvan Dumitrescu : Domnule Vadim Tudor, nu avem probe. Putem dovedi asta ?
Corneliu Vadim Tudor : Proba că nu i s-a întâmplat nimic lui Vîntu 11 ani, dintre care 6 ani sub Băsescu."
Consiliul a apreciat că, prin maniera în care a procedat, postul ANTENA 3 a prejudiciat în mod nejustificat demnitatea şi imaginea persoanelor respective, ceea ce nu poate fi acceptat într-un program audiovizual, nici din punct de vedere legal şi nici moral.
Art. 42 alin. (3) din Codul audiovizualului instituie în sarcina moderatorului emisiunii obligaţia de a respecta dreptul la imagine al persoanelor cu privire la care invitatul a formulat acuzaţii nedovedite şi să pună în vedere interlocutorului să probeze afirmaţiile. Or, acest lucru nu s-a întâmplat decât formal. Potrivit dispoziţiilor invocate, stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.
Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că, în cadrul acestei emisiuni, au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, deoarece au fost aduse acuzaţii grave de natură penală şi morală la adresa unor persoane, fără ca acestea să fie dovedite.
Consiliul consideră că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii, aşa cum este şi dreptul la propria imagine, afectat prin astfel de afirmaţii nesusţinute cu dovezi.
Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 5.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1, 3) şi art. 71 alin. (1) lit. a) şi b), alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către
S.C. ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 925/21.09.2010 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 5.000 lei, întrucât în emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate în perioada 09 - 11 septembrie 2010, nu a asigurat o prezentare echilibrată şi imparţială a informaţiilor şi opiniilor privind reţinerea şi arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
De asemenea, lipsa unei distincţii clare între opiniile exprimate şi faptele aduse în atenţia publicului a creat confuzie şi a afectat posibilitatea telespectatorilor de a-şi forma propriul punct de vedere."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.