Informare de presă - LIBERTATEA DE EXPRIMARE ŞI PERICOLUL INTOLERANŢEI ÎN MASS-MEDIA

02.04.2009


envoyer l'article par mail title=

1 aprilie 2009, orele 10:00, Bucureşti, Hotel Royal

La această dezbatere organizată, în data de 1 aprilie 2009, de CNA în colaborare cu Centrul Regional pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-est (Project on Etnic Relations), au participat reprezentanţii autorităţilor publice, ai ONG-urilor din sfera media, drepturilor omului şi minorităţilor şi ai posturilor de televiziune şi radio.

Tema mesei rotunde a fost Libertatea de exprimare şi pericolul intoleranţei, iar subiectele discuţiei s-au referit în primul rând la fenomenele de discriminare sesizate în ultimul timp din presă. Majoritatea participanţilor au considerat că autoreglementarea presei este un pas important de făcut în vedera responsabilizării şi a prevenirii anumitor acte abuzive din partea presei.

De asemenea, Szász Attila, membru CNA, a subliniat faptul că această dezbatere nu poate să îşi aroge rezolvarea tuturor problemelor în presa românească, ea rămâne deschisă în continuare. Important este ca aceste fenomene să fie identificate, evaluate şi conştientizate de către jurnalist, care înainte de a adera la un cod editorial, ar trebui să aibă propriul cod interior deontologic. Libertatea de exprimare nu este un drept exclusiv şi absolut al presei şi nu justifică discriminarea, xenofobia, rasismul, extremismul sau încălcarea altor libertăţi. Libertatea de exprimare trebuie asumată şi ca o responsabilitate esenţială a breslei pentru combaterea intoleranţei în mass-media.

Direcţia de Comunicare şi Relaţii Europene