Invitaţie

27.03.2009


envoyer l'article par mail title=

Libertatea de exprimare şi pericolul intoleranţei în mass-media

PDF - 137.5 ko
Libertatea de exprimare şi pericolul intoleranţei în mass-media
Invitaţie

1 aprilie 2009, orele 10.00, Bucureşti, Hotel Royal

Sala Mircea Vodă

În contextul realităţilor complexe din societatea contemporană, caracterizată de coexistenţa diferitelor identităţi culturale şi credinţe, jurnaliştii riscă dă devină, uneori, victime ale prejudecăţilor. Ignoranţa şi lipsa de respect faţă de diversitatea culturală a lumii în care trăim pot conduce la stereotipuri jurnalistice, susceptibile de favorizarea unor atitudini discriminatorii, sau chiar rasiste.

Jurnaliştii trebuie să spună adevărul, să fie independenţi şi să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele afirmaţiilor şi faptelor lor. Managementul media are obligaţia de a elimina din demersul jurnalistic orice tendinţă de discriminare şi de a nu ceda tentaţiei de exploatare, din considerente comerciale, a unor idei populiste primejdioase. Respectarea fermă a deontologiei profesionale asigură informarea corectă a publicului.

Deşi majoritatea jurnaliştilor relatează cu profesionalism, fără prejudecăţi, problemele legate de minorităţi, există cazuri în care aşa-zisul jurnalism de senzaţie, stimulat de câştigul cu orice preţ, poate induce teamă şi deteriora relaţiile intercomunitare.

Codurile etice nu vor rezolva toate problemele legate de intoleranţa din mass-media, dar pot ajuta jurnaliştii să acţioneze conform conştiinţei lor şi să-şi asume propria responsabilitate.

Mass-media din România nu au doar rolul de a transmite mesaje, ci şi pe acela de a crea mesaje. Vehicularea unor stereotipuri sau prejudecăţi referitoare la minorităţile etnice angajează, uneori, răspunderea ziariştilor.

Dezbaterea pe care o propunem intenţionează o disecţie critică asupra acestui aspect, din dorinţa de a încuraja rolul constructiv, democratic al presei, invitate să răspundă la următoarele întrebări :

• Cum se pot apăra mijloacele de informare, prin profesionalism, împotriva presiunii exterioare ?

• Ce pot face jurnaliştii pentru a îmbunătăţi standardele etice, în special în perioade de conflicte sociale ?

• Care este rolul uniuniilor şi asociaţiilor jurnaliştilor şi al grupurilor editoriale ?

• Ce standarde editoriale, de formare şi de angajare, lipsesc încă ?

Răsvan Popescu,
Preşedinte CNA

Koreck Maria,
Preşedinte PER