Declarație comună privind informarea corectă și obiectivă a publicului și respectarea drepturilor minorităților naționale

23.01.2018


envoyer l'article par mail title=

Constatând încălcări repetate ale dispozițiilor legislației audiovizualului, în special ale art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și cele ale art. 47 și art. 70 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual și
Ținând cont că anul 2018 este anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918,
Noi, membrii Consiliului Național al Audiovizualului și reprezentanți ai radiodifuzorilor, ne-am reunit la sediul CNA din București pentru a împărtăși opinii privind mijloacele redacționale cele mai adecvate în tratarea subiectelor care pot afecta drepturile minorităților de orice fel.
Considerăm că trebuie acordată o atenție deosebită modului în care sunt reflectate la posturile de radio și de televiziune evenimente și întâmplări, avându-se în vedere respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
Este important ca în programele audiovizuale să nu existe nicio formă de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă și la discriminare și să nu se facă afirmații defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup sau comunități.
Este necesar ca în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale să se prezinte şi un punct de vedere al acestora.
Ne afirmăm întreaga disponibilitate de a intensifica această colaborare în vederea asigurării liberei exprimări cu respectarea legislației audiovizualului în beneficiul publicului telespectator/radioascultător.

Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
ART. 47 (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe. (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice. (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

ART. 70 În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.