Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 28.08.2018

28.08.2018


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edință publică, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate È™i a decis să aplice postului Antena 3 următoarele sancÈ›iuni :

- amendă de 40.000 de lei pentru ediÈ›ia din 14.02.2018 a emisiunii „Sinteza Zilei” , precum È™i pentru emisiuni difuzate în perioada 20–26.03.2018. Membrii Consiliului au constatat încălcarea prevederilor art. 67 È™i, după caz, nerespectarea dispoziÈ›iilor art. 40 alin. (5), respectiv art. 64 alin. (1) lit. a) È™i b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual ;

- somaÈ›ie publică, pentru că la difuzarea emisiunii „Exces de putere”, ediÈ›ia din 16.02.2018, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 40 alin. (2) È™i nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, în urma analizării solicitărilor de prelungiri valabilitate licenÈ›e audiovizuale, societatea ArgeÈ™ Expres Press SRL (Curtea de ArgeÈ™) a fost sancÈ›ionată cu somaÈ›ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora : „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederi ale legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, text în vigoare începând cu data de 26.03.2017

ART. 40 (…) (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt (…)
(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

ART. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.

ART. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.