Comunicat de presă

12.03.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 12 martie 2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarei sancţiuni :

  • Somaţie publică postului Antena 3 pentru că în emisiunea „Sinteza zilei” din data de 12.02.2009, invitaţii emisiunii au folosit un limbaj injurios, au instigat la violenţă împotriva altor persoane, fără ca moderatorul emisiunii să intervină. Au fost încălcate în acest fel prevederile art. 42 (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizuale (“Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.”)

De asemenea, membrii Consiliului au votat transmiterea unei scrisori de atenţionare postului Diplomatic TV Focşani pentru că în emisiunile „Subiectul zilei” (din 21.01.2009) şi Sens Direct” (din 11.02.2009), s-au încălcat prevederile art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitoare la obligaţia prezentării tuturor punctelor de vedere aflate în opoziţie.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, membrii CNA au dezbătut atât cu responsabilii departamentelor de ştiri ai principalelor posturi de televiziune, cât şi cu reprezentanţii Asociaţiei Jurnaliştilor din România şi ai Agenţiei de Monitorizare a Presei modul în care sunt respectate normele legale referitoare la protecţia demnităţii umane, dreptul persoanei la propria imagine şi intimitate în momente dificile, precum şi obligaţia radiodifuzorilor de a trata cu maximum de responsabilitate şi profesionalism ştirile.

Pornind de la mediatizarea excesivă a asasinării handbalistului Marian Cozma, discuţiile s-au axat pe modul emoţional şi violent în care sunt abordate cazuri de acest gen în emisiunile de ştiri.

Direcţia Comunicare şi Relaţii Europene