Comunicat de presă

11.05.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 11.05.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate, pentru zece posturi centrale de televiziune, cu privire la durata publicităţii inserate în intervale de o oră, în perioada 17 – 23.03.2010. Constatând încălcări ale prevederilor art. 35 alin. 1 din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare [“(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute (...)”], Consiliul a hotărât să sancţioneze, pentru depăşirea în mod repetat, a timpului de 12 minute pe oră alocat publicităţii, postul de televiziune OTV, cu amendă în cuantum de 20.000 de lei şi postul Realitatea TV cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Ca urmare a unor reclamaţii şi a analizării rapoartelor de monitorizare, C.N.A. a sancţionat postul Kanal D, după cum urmează :

amendă în cuantum de 5.000 lei. În cadrul emisiunii „D’ŞTIRI”, ediţia din data de 9.04.2010., s-a difuzat un reportaj intitulat „Dragoste de canibal”, încălcându-se dispoziţiile art. 15, alin. 2, pct. b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual privind prezentarea unor „demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale”. În aceeaşi emisiune de ştiri s-a difuzat un reportaj despre un accident de maşină din Craiova, radiodifuzorul nerespectând dispoziţiile art. 27, alin. 1 şi 2 din Codul C.N.A., care precizează faptul că “Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.”

somaţie publică pentru mai multe ediţii ale emisiunii „Noră pentru mamă”, difuzate în perioada 7-16.04.2010. Prin limbajul injurios şi vulgar al participanţilor la concurs, s-au încălcat prevederile privind protecţia minorilor, respectiv pe cele ale art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, coroborate cu cele ale art. 16, alin. 3 lit. f, k din Codul CNA, privind criteriile generale de care radiodifuzorii trebuie să ţină cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, respectiv „lit f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor.”

În aceeaşi şedinţă publică a fost analizat şi raportul de monitorizare privind sinteza emisiunilor matinale, difuzate de către şapte posturi centrale de radio, în perioada 01.04 - 30.04.2010, Consiliul sancţionând următoarele posturi :

Radio ZU – amendă în cuantum de 10.000 lei. În trei ediţii ale emisiunii „Morning ZU” (9, 15 şi 16.04.2010) au fost difuzate, într-un limbaj licenţios, mai multe farse, precum şi o piesă muzicală cu versuri conţinând aluzii vulgare, încălcându-se prevederile legislaţiei audiovizuale privind protecţia copiilor (art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului).

Radio KISS FM – somaţie publică pentru emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” (difuzată în intervalul orar 7:00-10:00), ediţia din data de 9.04.2010. Consiliul a constatat că au fost difuzate secvenţe decupate dintr-un interviu luat acum câţiva ani unui patron de club de fotbal, grupajul conţinând comentarii şi expresii nepotrivite în raport cu ora de difuzare, fapte care încalcă legislaţia audiovizuală privind criteriile de clasificare ale producţiilor audiovizuale în funcţie de gen şi temă (art. 16 alin. 3 din Codul de reglementare al conţinutului audiovizual). La stabilirea sancţiunii s-a luat în consideraţie şi încălcarea art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, privind protecţia minorilor, precum şi a art. 42 din Codul CNA cu privire la respectarea dreptului oricărei persoane la propria imagine ;

Pe baza raportului Serviciului de Inspecţie privind unele reţele CATV din teritoriu, pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 74 alin. 3 din Legea Audiovizualului (care prevede că „Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.”), C.N.A a sancţionat următoarele societăţi :

TELELOVIŞTEA S.R.L. - amendă în cuantum de 25.000 lei ;

STANDARD TELECOMUNICAŢII S.R.L. - amendă în cuantum de 15.000 lei ;

GIORGIO CARM S.R.L., LUTA SATCO S.R.L., RADEX TELECOM, ROBISIM S.R.L., VEST BUCOVINA CATV S.R.L. – amendă în cuantum de 10.000 lei ;

NCS TEL-NET S.R.L., MG 99 S.R.L, MARCOS IMPEX S.R.L., Căprar Mihăiţă – Întreprindere individuală, IMPATT S.R.L., INTERNATIONAL OLISAT S.R.L., INTERACTION BLUE S.R.L., BOBO TECH S.R.L., MEGA SAT S.R.L. - somaţii publice.

De asemenea, Consiliul a decis acordarea dreptului la replică d-lui Marius Bălu, preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, de către postul de televiziune Tele 2 din Drobeta Turnu-Severin, precum şi acordarea dreptului la rectificare domnului Florian Aurelian Popescu, preşedinte al Consiliul Judeţean Dâmboviţa, de către postul TV Artpress din Târgovişte, conform prevederilor art. 68 şi 69 din Codul C.N.A.

Consiliul a aprobat prelungirea licenţei audiovizuale cu 9 ani pentru postul Radio 21 din localitatea Borsec.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul