Comunicat de presă

03.04.2012


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 03.04.2012, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât sancţionarea postului de televiziune Kanal D cu amendă în cuantum de 15.000 de lei. În ediţia din data de 18.12.2011 a emisiunii „Ochii din umbră 3” (gen reality – drama, semnul de avertizare 12, ora de difuzare 20:30), radiodifuzorul a încălcat prevederile legislaţiei audiovizuale privind clasificarea programelor audiovizuale în vederea protecţiei minorilor (încadrare necorespunzătoare în raport cu ora de difuzare şi conţinut), respectiv art. 39 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002 coroborat cu art. 19 alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualul. În aceeaşi sancţiune s-a reţinut şi nerespectarea în emisiunea „Cancan TV” din data de 11.01.2012 a dispoziţiilor art. 32 alin. 1 din Codul audiovizualului, conform cărora „niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.”

Pe baza raportului Serviciului Inspecţie privind reţelele CATV întocmit ca urmare a reclamaţiilor, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 74 alin. 3 din Legea audiovizualului (“Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”) şi, după caz, a art. 82 din Legea audiovizualului referitor la respectarea principiului “must carry”, CNA a decis să sancţioneze următoarele societăţi :

KTV NET S.R.L., CARO INVEST SRL - amendă în cuantum de 20.000 de lei ;

Deaconu N Iulian Î.I. - amendă în cuantum de 15.000 de lei ;

TV ADLER-TRADING SRL, CCC BLUE TELECOM SA - amendă în cuantum de 10.000 de lei ;

N.C.S. TELNET CATV SRL, INTERNATIONAL OLISAT SRL, FIDO CABLE SISTEMS SRL, TGA OLT TV SRL, TELEPLUS SRL - somaţie publică.

Pentru posturile de televiziune din teritoriu, după analiza raportului întocmit de Serviciul Inspecţie, Consiliul a hotărât să sancţioneze cu somaţie publică posturile locale de televiziune RTT Braşov şi Mix 2 Braşov pentru încălcarea prevederilor art. 66, alin. 1, lit. a din Codul audiovizualului, potrivit cărora radiodifuzorii au obligaţia să respecte principiile privind „asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.”

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul