Comunicat de presă - Ședința din 29.04.2014

29.04.2014


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică, după analiza rapoartelor de monitorizare întocmite de DirecÅ£ia Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a decis sancÅ£ionarea postului Antena 1 cu amendă în cuantum de 80.000 de lei pentru mai multe ediÅ£ii ale emisiunii „Acces direct”, deoarece radiodifuzorul nu a respectat dispoziÅ£iile art. 3, alin.1 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare [„Prin difuzarea ÅŸi retransmisia serviciilor de programe se realizează ÅŸi se asigură pluralismul politic ÅŸi social, diversitatea culturală, lingvistică ÅŸi religioasă, informarea, educarea ÅŸi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor ÅŸi a drepturilor fundamentale ale omului”] ÅŸi nici prevederile art. 12, art. 18, lit. a), b), art. 19, alin. 1 ÅŸi 2, lit. f), g) ÅŸi k) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual [art. 12 : „(1) Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricÅ£ionată printr-un sistem de acces condiÅ£ionat. (2) ÃŽn lipsa unui sistem de acces condiÅ£ionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcÅ£ie de conÅ£inutul acestuia.”, art. 18 „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producÅ£ii care prezintă : a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen”, art. 19 „(1) Criteriile în funcÅ£ie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecÅ£iei minorului ÅŸi informarea publicului cu privire la conÅ£inutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : (...) f) psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ; g) tipologia eroilor, scopul acÅ£iunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ; (...) k) calitatea ÅŸi tipologia limbajului”]. Raportul de monitorizare a cuprins o serie de ediÅ£ii ale emisiunii „Acces direct” din perioada februarie – aprilie 2014.

De asemenea, Consiliul a hotărât emiterea unei decizii de intrare în legalitate în privinÅ£a unui spot publicitar „ROMTELECOM”. Consiliul a constatat că acesta încalcă prevederile art. 29 alin. (1), lit. f) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, potrivit cărora : „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiÅ£ii : (...) lit. f) să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranÅ£ei populaÅ£iei”.

După analiza situaţiei controalelor efectuate (până la data de 24.04.2014) ca urmare a verificării de către CNA a modului de respectare a principiului must-carry de către distribuitorii de servicii, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să aplice somaţii publice societăţilor care nu respectă prevederile art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, în aceeaşi şedinţă s-a hotărât sancţionarea cu somaţii publice a societăţilor care nu au depus actele pentru modificarea avizelor de retransmisie în temeiul Deciziei nr. 72 din 02 februarie 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie (art. 13 alin. 4).


Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

Listele societăţilor care au fost sancÅ£ionate cu somaÅ£ii publice :

PDF - 160.1 ko
Lista societăților care nu respectă prevederile art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002

PDF - 156.7 ko
Lista societăților care nu au depus actele pentru modificarea avizelor de retransmisie