Comunicat de presă. Şedinţa din 28.10.2014, sancţiuni

28.10.2014


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare, întocmite de direcţia de specialitate, pentru posturile centrale de televiziune şi radio cu privire la modul în care au fost respectate prevederile Deciziei CNA nr. 528 din 11.09.2014 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi a hotărât să aplice câte o somaţie publică posturilor Antena 3, România TV, Realitatea TV, The Money Channel, Naşul TV, Europa FM şi Radio RFI. Membrii Consiliului au constatat că în perioada monitorizată (03 - 23.10.2014), la difuzarea emisiunilor de dezbatere electorală, radiodifuzorii nu au ţinut cont de prevederile art. 3 alin. (1) lit. a) din Decizia CNA nr. 528 din 11.09.2014, potrivit cărora aveau obligaţia „(...) să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii : a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor publicitare pentru CEC Bank în care s-a folosit imaginea sculptorului Constantin Brâncuşi, deoarece, la difuzarea acestora la posturile de televiziune, nu a fost respectat art. 93 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care stipulează : „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”.

De asemenea, CNA a decis sancţionarea cu somaţie publică a postului Stil FM din Olteniţa pentru încălcarea dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului [art. 54 „(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”].Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul