Decizia nr. 107 din 10.02.2009

10.02.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. LIGONE INTERNTIONAL TV S.R.L.
cu sediul în Suceava, str. Samoil Isopescu nr. 21, bl. M, sc. D, ap. 5
jud. Suceava

pentru postul de televiziune 1 TV BACĂU
Bacău, str. Nicolae Titulescu nr. 35A, jud. Bacău

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la respectarea reglementărilor privind sponsorizarea programelor difuzate de postul de televiziune 1 TV BACĂU.

Postul de televiziune 1 TV BACĂU aparţine radiodifuzorului S.C. LIGONE INTERNTIONAL TV S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 382/23.05.2006, decizia de autorizare nr. 1344.0/23.10.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare, membii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 34 alin. (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 34 alin.(4) din Legea audiovizualului, se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe în integralitatea sa, precum şi a programelor de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate.

În fapt, în perioada 19-31 ianuarie 2009, la finalul emisiunii de ştiri, au fost făcute următoarele menţiuni :

 • „Vestimentaţie asigurată de MIZAR VICMOD
  Mărăşeşti nr.7 si Arena City Center”
  - „Hair Styling& make-up
  NO NAME CENTER
  vis-a-vis de Arena Mall
  str. Stefan cel Mare nr.15
  tel….”

După aceste menţiuni a început difuzarea unui calup de publicitate.

Vizionând înregistrarea emisiunii de ştiri respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale privind regimul difuzării sponsorizării, care prevăd în mod expres că emisiunile de ştiri nu pot fi sponsorizate.

În consecinţă, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin (3), cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. LIGONE INTERNTIONAL TV S.R.L. - pentru postul de televiziune 1 TV BACĂU şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării dispoziţiilor privind regimul difuzării sponsorizării.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. LIGONE INTERNTIONAL TV S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune 1 TV BACĂU cu somaţie publică, întrucât ediţiile emisiunilor informative difuzate în perioada de 19-31 ianuarie 2009 au fost sponsorizate, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 34 din Legea audiovizualului.

Potrivit prevederilor invocate, programele de ştiri şi emisiunile informative pe teme politice nu pot fi sponsorizate.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.