Decizia nr. 12 din 08.01.2009
08.01.2009

privind amendarea cu 5.000 lei S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
CUI R 1599030
pentru postul de televiziune ANTENA 1
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 8 ianuarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei nr. 18566/16.12.2008, privind emisiunea „În gura presei”, difuzată în reluare de postul de televiziune ANTENA 1, în data de 16 decembrie 2008, de la orele 07.00 şi 10.00.
Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările superioare şi ale art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
„(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.”
În fapt, emisiunea „În gura presei” a fost difuzată, în direct, pe postul de televiziune ANTENA 3, în data de 15 decembrie 2008, de la ora 23.04 şi reluată de către postul ANTENA 1, în data de 16 decembrie 2008, de la orele 07.00 şi 10.00.
În prima parte a ediţiei emisiunii, prezentatorul Mircea Badea a făcut comentarii cu privire la faptul că dl. Theodor Stolojan a renunţat la funcţia de premier, pentru care fusese desemnat de preşedintele Traian Băsescu. Comentariul său pe marginea acestui subiect a conţinut un limbaj vulgar şi injurios la adresa unor persoane.
Redăm din raportul de monitorizare :
Mircea Badea : „Eu cred că ăştia sunt nebuni cu capul, la propriu, cred că dacă s-ar duce la un doctor, doctorul nu le-ar mai da drumul pe stradă, este singura explicaţie valabilă. (...) (reper 01.30) Eu cred că este vorba despre nebunie în stare pură, cumva remarc şi cred că şi dumneavoastră, realizăm că de fapt avem de-a face cu nişte posibili psihopaţi la modul cel mai clinic, cel mai medical al termenului, pentru că nicio altă variantă nu poate avea până la final decât această explicaţie.”
(...)
„... eu cred că Theodor Stolojan e... hu-hu, hu-hu ! Deci, aude câinii în Giurgiu şi dacă e la Londra, fără probleme !” (...) „...Te-apuci să analizezi politic un căcat, să fii nebun ! Adică ce e ăsta ? Un căcat !” (...)
A urmat apoi comentariul cu privire la secvenţa în care ziaristul irakian a aruncat cu pantofii în preşedintele SUA, George W. Bush.
În acest context, prezentatorul a utilizat un limbaj injurios şi vulgar la adresa politicienilor care conduc România şi, imitând incidentul menţionat mai sus, a aruncat cu pantofii înspre camera de luat vederi, precizând că aruncă spre preşedintele Băsescu, despre care bănuia că se uită în acel moment la televizor.
Cităm din raportul de monitorizare :
Mircea Badea : „Eu cred că aceşti domni care ne conduc sunt pur şi simplu dilii, fluieră agitând pe câmp steguleţe galbene şi orice încercare de a pune într-un tipar logic acţiunile domniilor lor este la fel de nebun ca ei (...).
La cât sunt acum de furios în calitatea mea de cetăţean, eu cred că dacă Băsescu ar fi aici, aş da după el cu pantofii cum a făcut ziaristul irakian cu George W. Bush. Deci eu aşa aş face. Numai că o să profit de faptul că ştiu, şi s-a şi demonstrat în emisiunea Nasu’, aia de la B1 TV, că domnu’ Băsescu se uită la emisiunea asta şi sunt convins că acum domnia sa se află dincolo de ecran.
În acel moment s-a aplecat şi a ridicat o pereche de pantofi pe care i-a arătat către cameră, continuând apoi comentariul :
„Deci cred că domnu’ Băsescu se află dincolo de ecran şi se uită fix în ochii mei. Deci, domnu’ Băsescu, pentru faptul că l-aţi propus pe Stolojan pentru funcţia de prim-ministru, acum 4 zile, ăsta s-a răzgândit, umilindu-ne pe noi ca popor, mai ales după ce a făcut în 2004 şi după toată regia de atunci, că atunci a fost o regie, pentru faptul că dumneavoastră aţi tăcut astăzi şi aţi zis, „nu ştiu, nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-l pe Stolojan”, eu v-aş servi cu aceşti pantofi în pifometru. Deci domnu’ Băsescu, vă uitaţi la mine da ?”
În secvenţa următoare a ridicat pantoful, şi-a fixat o ţintă şi a aruncat spre cameră, pantoful trecând pe deasupra acesteia. La fel a procedat şi cu al doilea pantof.
„Ia-l şi pe-ăsta ! Aşa ! Publicitate ! Ne revedem după.”
Vizionând înregistrarea emisiunii „În gura presei”, monitorizată, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat normele privind dreptul persoanei la imagine şi la demnitate, precum şi pe cele referitoare la protecţia copiilor, întrucât, realizatorul acesteia a adoptat o atitudine de instigare la violenţă împotriva unei persoane şi a folosit un limbaj injurios, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, fapte ce contravin prevederilor Codului audiovizualului.
Normele invocate prevăd obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni, de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios. Cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută în emisiune.
Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, însă radiodifuzorii trebuie să ţină cont şi de faptul că acest drept nu este absolut.
Consiliul consideră că prezentarea unor probleme de interes public, poate fi făcută folosind un limbaj adecvat unei exprimări publice, iar nu folosind un limbaj inadmisibil într-un cadru audiovizual reglementat, folosind expresii vulgare, suburbane.
În condiţiile în care televiziunea reprezintă un spaţiu public, Consiliul apreciază că realizatorii de programe audiovizuale nu au dreptul să jignească şi să vorbească în mod injurios la adresa altor persoane, doar pentru că statutul profesional le oferă această posibilitate. Realizatorul unei emisiuni are nu numai drepturi, ci şi obligaţii, pe care trebuie să le respecte.
De asemenea, Consiliul a mai constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.
În scopul protejării publicului minor, legiuitorul a prevăzut prin dispoziţiile actului normativ invocat că difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.
Or, radiodifuzorul a încălcat în mod flagrant această obligaţie, transmiţând, într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor, o emisiune în care realizatorul acesteia a utilizat un limbaj inadecvat orei la care a fost difuzată, făcând comentarii ce au avut un caracter injurios şi vulgar.
Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. cu suma de 5.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, modificată.
În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, coroborate cu ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994) - pentru postul ANTENA 1 se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările superioare şi ale art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către
S.C. TV ANTENA 1 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
CUI R 1599030
pentru postul de televiziune ANTENA 1
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 12/08.01.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât, în emisiunea „În gura presei" transmisă de către postul ANTENA 3, în data de 15 decembrie 2008, începând cu ora 23.04 şi difuzată în reluare de ANTENA 1, în data de 16 decembrie, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, respectiv de la 07.00 şi de la 10.00, realizatorul acesteia a utilizat un limbaj injurios, fapt ce contravine prevederilor Codului audiovizualului.
În condiţiile în care actul normativ prevede obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni, de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută în emisiune.
Pentru limbajul injurios folosit de domnul Mircea Badea în emisiunea „În gura presei« în anul 2008, postul ANTENA 1 a primit o somaţie publică. »
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.