Decizia nr. 129 din 17.02.2009

17.02.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu suma de 5.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1 Corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 2094/12.02.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Realitatea te priveşte », difuzată de postul REALITATEA TV în data de 11 februarie 2009. Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.2/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.1-1/17.02.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1, 2, 3, 4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare. (4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios ori să instige la violenţă împotriva altor persoane.

În fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat, în data de 11.02.2009, în intervalul 21.20-22.53, prima parte a emisiunii « Realitatea te priveşte », moderată de d-na Andreea Creţulescu, la care a participat, în calitate de invitat, dl. Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM. Titlul afişat pe ecran a fost : « (DE)SERVICII NAŢIONALE ». Vizionând înregistrările, Consiliul a constatat că, pe parcursul emisiunii, discursul d-lui Vadim Tudor s-a transformat într-un act de acuzare la adresa instituţiilor statului, precum şi a unor persoane din conducerea acestora, fiind formulate acuzaţii grave de natură penală şi morală, nedovedite, la adresa lor, pe fondul folosirii unui limbaj injurios.

De asemenea, dl. Vadim Tudor a transmis un mesaj de instigare la ură şi la violenţă la adresa unor persoane, a unei categorii profesionale şi a unei etnii.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului consideră că moderatoarea emisiunii, d-na Andreea Creţulescu, a adoptat o conduită care a permis şi a încurajat, pe alocuri, atitudinea d-lui Vadim Tudor, emisiunea fiind difuzată cu încălcarea gravă a legislaţiei audiovizuale care reglementează protecţia demnităţii şi a dreptului la propria imagine, respectiv a prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului.

În debutul emisiunii, moderatoarea a prezentat subiectele ce vor fi dezbătute cu d-nul Vadim Tudor. Redăm din raportul de monitorizare :

Andreea Creţulescu : Bună seara, doamnelor si domnilor ! Politica şi serviciile secrete fac casă bună într-o ţară precum România. Aceasta este chiar părerea actualului şef al SRI, George Maior, exprimată astfel. Şi, tot astazi, preşedintele Traian Băsescu vorbea despre discreditarea statului. Ce se ascunde în spatele acestor declaraţii vom afla în emisiunea la “Realitatea te priveşte”, când punem cap la cap şi realităţi. Ce au păzit serviciile secrete, de exemplu, într-o chestiune precum hotărârea prin care firma Sterling primeşte drept de exploatare în Marea Neagra. Adică, de ce câteva miliarde de euro ies din buzunarul statului şi intră in buzunar privat ?

Şi oare ce se-ascunde în spatele poveştii asa-numitului jaf de la Ciorogârla, adică de ce ar fura unii arme vechi şi fără valoare dintr-o unitate militară, riscând să dea nas în nas cu o santinelă ? Şi, de asemenea, de ce după două săptămâni, noi nu reuşim să-l identificăm pe asasinul de la Braşov, iar vecinii noştri unguri, în mai puţin de 24, reuşesc să găsească făptaşul într-un caz similar ? Primele răspunsuri vin, doamnelor si domnilor, în aceasta seară, de la liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Bună seara ! Bine aţi venit !"

După anunţarea subiectelor emisiunii, la un moment dat, dl. Vadim Tudor a început să discute despre problema fraudării alegerilor (ceea ce a avut drept consecinţă faptul că PRM nu a mai intrat în Parlament), spunând că acest lucru s-a întâmplat cu concursul serviciilor secrete americane, în scopul ca americanii să-şi extindă influenţa la Marea Neagră. Pe tot parcursul discursului său pe această temă, moderatoarea nu l-a întrerupt, lăsându-l să-şi dezvolte ideile. În acest context, dl. Vadim Tudor a adus acuzaţii nedovedite la adresa unor persoane, ca de exemplu la adresa directorului SIE, dl. George Cristian Maior, spunând :

« ... Eu ţin la el, este un om agreabil, un om respectuos, dar nimic nu-l recomanda pentru o funcţie atât de importantă. Şi eu ştiu şi cum a obţinut-o : el a pus mâna pe dosarul de colaborator al securitaţii al lui Traian Basescu. I-a dat discret, aşa, o filă şi ăla s-a speriat atât de tare şi americanii i-au cerut : “Pune-l pe omul nostru, pe domnul George Cristian Maior. !” Pentru că toţi, toţi sunt colaboratori ai CIA. Toţi. »

Faţă de afirmaţiile calomnioase formulate de dl. Vadim Tudor, moderatoarea i-a solicitat, doar în mod formal, să prezinte probe în susţinerea acuzaţiilor formulate. Or, potrivit dispoziţiilor art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului, în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi.

Mai mult decât atât, la un moment dat, după ce dl. Vadim Tudor a spus că furtul armelor de la Ciorogârla a fost o înscenare, pentru că Preşedintele Băsescu a dorit să scape de generalul locotenent Constantin Croitoru, şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, moderatoarea a spus :

Andreea Creţulescu : Da’ cum aflaţi dvs. aceste informaţii ?
Corneliu Vadim Tudor : Prin serviciile secrete autentice, care nu mai ascultă de şefii lor, care sunt duşmanii acestei ţări, că nu lucrează în serviciul public.
Andreea Creţulescu : Şi aceste servicii secrete…
Corneliu Vadim Tudor : Uitaţi că eu am un frate general ? General inginer ?
Andreea Creţulescu : Nu, nu uităm lucrul ăsta.
Corneliu Vadim Tudor : Da ? General inginer ? Uitaţi că-i general consilierul meu de apărare, este general doctor Danuţ Saulea ? Sunt patrioţi, n-a murit patriotismul în România.
Andreea Creţulescu : Da’, dar ei…Teoretic, aceste informaţii -dacă ele există, eu nu ştiu dacă există sau nu- teoretic vizează…"

Deci, moderatoarea a dorit să cunoască sursa acestor informaţii, fără să solicite dovezi, ca şi cum sursa ar fi putut suplini veridicitatea informaţiilor puse la dispoziţia publicului despre un subiect de interes pentru societatea românească.

O astfel de atitudine contravine prevederilor art. 42 alin. (3) din Codul audiovizualului, care prevede că realizatorii emisiunilor au obligaţia să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

De asemenea, pe parcursul discuţiilor, dl. Vadim Tudor a adus acuzaţii de natură morală şi penală la adresa unor persoane, cu predilecţie la adresa Preşedintelui Băsescu, acuzaţii de natură să prejudicieze dreptul la imagine al acestuia.

Redăm din raportul de monitorizare :

" Corneliu Vadim Tudor : Daţi… Băsescule, pân’ la Paşti, laşi locul liber la Cotroceni, că vine băiatu’, da ? Tu-tu, tai-tai, te duci baiete ! Te duci la carciumă, unde-ai mai fost. Să nu crezi că fraudând alegerile şi scoţând PRM din Parlament, pe mine m-ai demobilizat. Ce să spun ! Am plâns ca un cocoşat lipit de gard ! Nu mai sunt în Parlament ! Şi sunt aştia acuma şi-şi sparg capetele.

.....

Au fost făcute afirmaţii de natură a prejudicia dreptul la imagine şi al altor persoane despre care s-a discutat pe parcursul emisiunii (Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Iulian Iancu, Elena Udrea, Mircea Geoană, Cătălin Harnagea etc.)

Faţă de afirmaţiile d-lui Vadim Tudor, moderatoarea avea obligaţia de a interveni ferm, având posibilitatea chiar de a tăia microfonul invitatului său, lucru care nu s-a întâmplat.

Membrii Consiliului au considerat ca fiind deosebit de grav faptul că discursul d-lui Vadim Tudor a fost de natură să prejudicieze instituţiile statului şi, mai mult decât atât, să creeze impresia că informaţiile pe care le deţine conduc la concluzia că statul român « nu mai există ».

"Andreea Creţulescu : Dar să ne întoarcem la acea informaţie, aşa-numitul jaf de la Ciorogârla. Dvs. spuneţi că primiţi aceste informaţii de la nişte oameni apropiaţi, oameni care au lucrat în structuri. Întrebarea mea : oare aceste informaţii nu sunt nişte informaţii clasificate ? Cum ajung la dvs. ? Păi înseamnă că aceşti…
Corneliu Vadim Tudor : Păi e normal…
Andreea Creţulescu : De ce e normal ?
Corneliu Vadim Tudor : Pentru că statul român nu mai există.
Andreea Creţulescu : De ce nu mai există ?
Corneliu Vadim Tudor : Nu mai există. S-au pulverizat funcţiile statului român. A distrus Băsescu şi ultima rămăşiţă din statul român. A avut grijă să fie Golden Blitz sau cum îi zice, mai important decât statul român. Păi, spuneţi-mi mie ce funcţionează în România ? Poliţia funcţionează ? Uitaţi-vă, naţionalistul Vadim Tudor felicită pe unguri că i-a prins p-ăia, pe doi dintre cei implicaţi în acel asasinat care, vă rog să mă credeţi, nu-mi dă pace, eu nu dorm noaptea de mâhnire, de mâhnire istorică. Un munte de om, o cruce de voinic, cum zice folclorul românesc, să fie înjunghiat ca un animal de nişte bestii ! E posibil aşa ceva ? Şi uite că ungurii, bravo lor, i-au prins ! Şi noi nu reuşim să-i prindem pe autorii dublului asasinat din inima Transilvaniei, din Braşov.

Deci poliţia nu funcţionează, justiţia nici măcar atât. Să nu-mi spuneţi mie că Laura Codruţa Kovesi, Daniel Morar şi Cătălin Predoiu, cele trei slăbiciuni ale lui Traian Băsescu, care sunt puşi acolo sa muşamalizeze fraudele, să-i facă scăpaţi pe cei care au dat tunuri împotriva economiei naţionale şi a avutului privat, să nu-mi spuneţi că ei aplică legile în ţara asta.

Membrii Consiliului au constatat că, faţă de modalitatea în care s-a exprimat dl. Corneliu Vadim Tudor la adresa persoanelor despre care s-a discutat în emisiune, d-na Andreea Creţulescu, în calitate de moderator, avea obligaţia legală să intervină ferm, în sensul de a nu-i permite să continue să folosească un limbaj injurios şi nici să prejudicieze imaginea unor persoane prin formularea unor acuzaţii nedovedite. Or, lipsa unei astfel de atitudini a condus la încălcarea unor drepturi fundamentale, precum demnitatea şi dreptul la propria imagine ale acestor persoane.

Consiliul consideră că moderatoarea emisiunii a avut atitudinea unui « spectator » al emisiunii şi nicidecum cea a unui moderator. D-na Creţulescu a « intrat în jocul » propus de dl. Vadim Tudor, dându-i acestuia posibilitatea de a se exprima într-o modalitate care a condus la încălcarea gravă a legislaţiei audiovizuale privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine.

Vadim Tudor : "Un om cu dosar penal, inculpat penal, care a jefuit trei sute de nave –flota României- n-are ce căuta acolo !
Andreea Creţulescu : Bun. Spuneţi dv. că Preşedintele ar fi vinovat de chestiunea asta ? Dar ministrul de interne...
Corneliu Vadim Tudor : E vinovat de degradarea întregii situaţii din România. Peştele de la cap se-mpute ! Să plece Băsescu de-acolo ! Să plece până nu vine strada înfuriată şi-i aruncă pe geam !"
(...)
"Andreea Creţulescu : Bun, dar care-ar fi soluţia ?
Corneliu Vadim Tudor : Degeaba vorbeşti de Brâncuşi, dacă vin ăştia şi-ţi fac ţăndări imaginea, ca ţară ! Să umplem puşcăriile cu ei !
Andreea Creţulescu : Cum ? Cum ? Cine ? Nu vedeţi că poliţia nu face de multe ori nimic ?
Corneliu Vadim Tudor : Umplem puşcăriile şi cu poliţia !
Andreea Creţulescu : Cum...
Corneliu Vadim Tudor : Îi băgăm la puşcărie ! Eu cu Garda Naţională ! Fac o Gardă Naţională, s-aude musca-n pod !
Andreea Creţulescu : Cine s-o formeze, sau cine...
Corneliu Vadim Tudor : Patrioţii români.
Andreea Creţulescu : Patrioţii...
Corneliu Vadim Tudor : Uite, tata lui Marian Cozma ! Cred c-ar veni.
Andreea Creţulescu : Să-i înarmăm pe oamenii de rând ? Ca la Revoluţie ?
Corneliu Vadim Tudor : Populaţia trebuie liniştită şi trebuie curăţată ţara de aceste vipere ! Ne fac de râsul lumii ! Strică tot ce-au clădit generaţii întregi de români valoroşi. S-a ales praful de imaginea României ! Se pune semnul de egalitate între rromi şi români ! Ce-i aia rromi, domne ? Sunt ţigani, domne !"

Afirmaţii de această natură, care instigă la violenţă împotriva unor persoane, a unor categorii profesionale sau a unei etnii nu pot fi acceptate într-un program audiovizual, nici din punct de vedere moral şi nici legal. O astfel de atitudine contravine prevederilor alin. (4) al art. 42 din Codul audiovizualului.

Permiţând invitatului său să formuleze un discurs a cărui veridicitate este dată numai de faptul că este prezentat de dl. Corneliu Vadim Tudor, fără ca acesta să-şi probeze în vreun fel afirmaţiile acuzatoare, radiodifuzorul şi-a dezinformat publicul, aceste afirmaţii tinzând să îmbrace un caracter de adevăr de necontestat pentru o parte a publicului telespectator.

În finalul emisiunii, dl. Vadim Tudor a afirmat :

"Corneliu Vadim Tudor : Ca o concluzie la această emisiune, te felicit că ai avut curajul să chemi un om atât de imprevizbil şi de periculos ca mine ! O să mai iei o amendă de la CNA, dar te voi recupera eu : te voi face ministrul tineretului şi sportului în locul dansatoarei la bară... Andreea Creţulescu : Vă rog frumos...
Corneliu Vadim Tudor : Monica Iacob Ridzi.
Andreea Creţulescu : Cred că am scăpat, până la acest ultim moment, de amenda CNA.
Corneliu Vadim Tudor : Dar nu-i o jignire să fii dansatoare la bară, ca şi Elena Udrea, e şi ea o dansatoare foarte plăcută. Dar n-are ce căuta acolo."

Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, este temelia principiilor morale şi presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalaţi membri ai colectivităţii. În condiţiile în care alţi membri ai societăţii sunt lezaţi, tolerarea de către Consiliu a unor asemenea fapte ar contraveni tuturor dispoziţiilor constituţionale, precum şi a convenţiilor internaţionale la care România este parte.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a evita în emisiunile audiovizuale crearea unor asemenea situaţii care afectează drepturile consacrate prin legea fundamentală a ţării, precum şi prin legea audiovizualului.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare cu suma de 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru nerespectarea prevederilor art. 42 alin. (1, 2, 3, 4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2 şi 3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004 şi a deciziei de autorizare nr. 704.0/20.07.2004 pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1, 2, 3, 4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4,
etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti,Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 129/17.02.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât, lipsa de reacţie fermă a d-nei Andreea Creţulescu, moderatorul emisiunii „Realitatea te priveşte” din 11 februarie 2009, a permis invitatului emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor, să folosească un limbaj injurios şi să formuleze acuzaţii grave, de natură penală şi morală, nedovedite, la adresa unor persoane.

Consiliul reaminteşte că moderatorii au obligaţia de a interveni ferm, stăruind în mod convingător atunci când solicită dovezi care să probeze eventualele acuzaţii formulate de invitaţii emisiunii la adresa unor persoane.

De asemenea, moderatorii au obligaţia de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.