Decizia nr. 17 din 13.01.2009
13.01.2009

privind amendarea cu 5 000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4,
etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700
pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti,Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 ianuarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în urma sesizării înregistrate la C.N.A. sub nr. 17927/03.12.2008, cu privire la emisiunea „Realitatea te priveşte”, difuzată în data de 26.11.2008, de postul REALITATEA TV.
Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0/20.07.2004).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1-3 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 42
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.
În fapt, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat, în ziua de 26 noiembrie 2008, între orele 22.00 - 23.52, emisiunea “Realitatea te priveşte”, emisiune moderată de doamna Andreea Creţulescu. În partea a doua a emisiunii, între 23.09 - 23.52, subiectul discuţiilor l-a constituit campania de vaccinare a fetiţelor de clasa a patra împotriva cancerului de col uterin.
Pentru dezbaterea subiectului, anunţat sub titlul „VACCIN CONTROVERSAT”, au fost prezenţi în studio : dr. Radu Vlădăreanu, şeful secţiei obstretică-ginecologie de la Spitalul Elias, Marie Jeanne Ghigea, mama unei fetiţe, dr.Carmen Şotângă, din partea Ministerului Sănătăţii şi Simona Gheorghe, jurnalist la secţia social a postului Realitatea TV.
În deschiderea dezbaterilor, a fost difuzat un material audiovizual cu imagini din şcoli şi un comentariu care s-a referit la informarea insuficientă a părinţilor şi medicilor în privinţa proprietăţilor vaccinului. În materialul înregistrat, dr. Streinu Cercel şi-a exprimat opinia pozitivă despre vaccin.
În legătură cu subiectul dezbătut, a intervenit telefonic, în emisiune, domnul Gheorghe Funar, care a formulat acuzaţii la adresa unor persoane.
Redăm fragmente din raportul de monitorizare :
"Gheorghe Funar : Permiteţi-mi de la început, doamna Creţulescu, să vă felicit pentru această emisiune, pentru modul cum aţi pregătit-o şi pentru opiniile foarte bune exprimate de o parte dintre invitaţi, mai puţin doamna avocată a firmelor americane, acum, reprezentanta Ministerului Sănătăţii Publice. Eu sunt convins că, în calitate de avocată, nu lucrează la coopertiva „Munca în zadar” şi s-a îmbolnăvit şi dânsa de dolarită, la fel ca şi profesorul Străinu Cercel, care nu-i străin de comisionul dat de firmele americane.
Trebuie luată o decizie politică aici, nu în urma unei vâjâieli, scuzaţi-mi termenul. S-a aflat într-o vâjâială prin România o doamnă care era apreciată într-o vreme, a fost secretar de stat al Statelor Unite, nu merită să-i pomenesc numele, care s-a dus în Polonia să vândă acest medicament. A fost refuzată şi, în calitate de comis-voiajor, a ajuns la Bucureşti, unde s-a înţeles cu premierul Tăriceanu şi cu ministrul sănătăţii, amândoi nefiind medici, probabil cu doctoratul în alte domenii, şi au luat o decizie politică. Şi-n moment de criză economică, s-au gândit să dea 30 de milioane de dolari în prima fază. Au bătut palma, din câte-am aflat, pe 500 de milioane de dolari.
Andreea Creţulescu : Adică, cum pe cinci sute ?
Gheorghe Funar : Insistaţi, vă rog, să obţineţi contractul. Foarte bună ideea cu contractul. Şi aflaţi şi comisionul.
Andreea Creţulescu : Comisionul ? E vreun comision, doamnă, la mijloc ?
Carmen Şotângă : Contractele se încheie în condiţiile legii şi domnul senator cred că între timp n-a devenit medic. Văd că, deocamdată, contestă decizia pe care a luat-o domnul ministru şi premierul, în ipoteza dumnealui. Dacă este să respectăm un principiu, atunci trebuie să ţinem seama de...
Andreea Creţulescu : Nu, întrebarea era dacă e vreun comision la mijloc.
Carmen Şotângă : Nu este niciun fel de comision.
Andreea Creţulescu : Dar vreo şpagă ?
Carmen Şotângă : Nu este niciun fel de şpagă. Procedura a fost o procedură care s-a desfăşurat în conformitate cu legea, s-a încheiat un contract care poartă toate avizele şi semnăturile legale şi nu există niciun fel de suspiciune sau de alte aranjamente la mijloc.
Andreea Creţulescu : Vreau să fac o precizare.
Carmen Şotângă : Dar aş vrea să insist puţin pe latura medicală...
Andreea Creţulescu : Nu, cu domnul senator, n-avem ce să discutăm latură medicală pentru că...
Carmen Şotângă : Nu, vorbesc cu dumneavoastră...
Andreea Creţulescu : Nu, nu. Staţi să terminăm cu domnul senator, ne întoarcem la medical, pentru că dânsul nu e medic. Vă rog !
Gheorghe Funar : Dacă-mi permiteţi, eu nu sunt doctor, nu sunt medic, dar am doctoratul în alt domeniu. La fel, nu sunt marea majoritate a părinţilor copiilor care sunt supuşi, obligatoriu, aşa s-a dorit în prima fază, la acest vaccin...
Andreea Creţulescu : Nu, nu, nu. Staţi să nu ne-ndepărtăm, domnule senator...
Carmen Şotângă : Nu, nu. Nu este obligatoriu acest vaccin.
Andreea Creţulescu : Doamnă, vă rog frumos...
Carmen Şotângă : Păi, spune că...
Andreea Creţulescu : ... să nu interveniţi peste domnul senator, nu este politicos. Vă mulţumesc. Domnule senator, să nu uităm ideea. Aţi spus : „500 de milioane de euro”. De dolari, mă scuzaţi. Adică, mai cumpărăm şi alt vaccin, ce anume ?
Gheorghe Funar : Sigur. Se va cumpăra vaccin în continuare ..."
Având în vedere modul în care s-a desfăşurat discuţia telefonică cu domnul Funar, membrii Consiliului au constatat că moderatoarea nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau cu privire la menţinerea unui climat echilibrat al discuţiilor, prin care să nu fie prejudiciate imaginea şi demnitatea unor persoane.
Astfel, pe parcursul intervenţiei telefonice a domnului Gheorghe Funar, acesta din urmă a formulat acuzaţii de natură penală la adresa unor persoane, fără ca moderatoarea să solicite probe în susţinerea afirmaţiilor făcute de acesta.
Or, potrivit prevederilor art. 42 alin. (3) din Codul audiovizualului, realizatorii emisiunilor au obligaţia să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.
În temeiul aceluiaşi articol, legiuitorul a reglementat în sarcina realizatorilor de programe audiovizuale şi obligaţia de a respecta dreptul la propria imagine al persoanelor, obligaţie încălcată de doamna Andreea Creţulescu, moderatoarea emisiunii.
Consiliul a constatat că, deşi aceasta a încercat să respecte principiul imparţialităţii reglementat de art 71 din Codul audiovizualului, în sensul că au fost prezentate toate punctele de vedere aflate în opoziţie referitoare la acest subiect al emisiunii, totuşi atitudinea doamnei Creţulescu a fost de natură să afecteze echilibrul discuţiilor.
Astfel, moderatoarea a fost parte în dispută şi nu arbitru ; modul în care aceasta a moderat discuţiile a condus, practic, spre ideea că organizarea campaniei de vaccinare a avut ca unic scop obţinerea unor comisioane.
Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :
"Andreea Creţulescu : Aveţi cumva contractul la dumneavoastră ? Ni-l puteţi arăta şi nouă ?
Carmen Şotângă : Nu am contractul la mine.
Andreea Creţulescu : De ce vreţi să vă cred eu pe cuvânt ? Sau, nu ştiu, pot presupune că în acel contract scrie altceva, că dv trebuie să achiziţionaţi...
Carmen Şotângă : Dacă sunteţi cu rea-credinţă şi cu rea intenţie, puteţi să credeţi orice.
Andreea Creţulescu : Nu sunt cu rea intenţie, dar dacă dv aţi fi de bună-credinţă faţă de oamenii din ţara aceasta care plătesc taxe şi impozite şi dv de la Ministerul Sănătăţii veniţi după aceea şi cheltuiţi aceste taxe şi impozite, ar fi trebuit să aduceţi contractul, să ne arătaţi negru pe alb că într-adevăr, ceea ce spuneţi...
Andreea Creţulescu : ... Să-mi duc ideea până la capăt. Dumneavoastră mă acuzaţi pe mine de neinformare în condiţiile în care dv nu sunteţi capabilă în această emisiune să-mi daţi măcar o cifră ?
Carmen Şotângă : Eu sunt capabilă să informez cu privire la ceea ce se-ntâmplă-n România în momentul de faţă şi vă rog să-mi daţi voie să fac precizările...
Andreea Creţulescu : Nu vă dau voie, distinsă doamnă !
La un moment dat, Simona Gheorghe i-a reproşat invitatei că se contrazice cu privire la informarea medicilor din şcoli, iar Andreea Creţulescu a spus : Cred că realitatea din teren cu realitatea Ministerului Sănătăţii diferă foarte mult. Permiteţi-mi să mă adresez...
Carmen Şotângă : Realitatea dumneavoastră, pe care vreţi s-o prezentaţi şi s-o induceţi în media !
Andreea Creţulescu : Distinsă doamnă, ştiţi de cine-mi amintiţi dumneavoastră ? Am avut acum vreo lună şi ceva o emisiune cu acele surori medicale, asistente medicale care au ars copiii în cap cu o substanţă cu care spălau pe jos. Exact de asistenta şefă de-acolo îmi amintiţi.
Carmen Şotângă : Vă mulţumesc, sunteţi foarte amabilă.
Andreea Creţulescu : Ca ton, ca adresabilitate, ca toleranţă faţă de părinţi...
Carmen Şotângă : Vreţi să vă spun aici ceea ce vă convine dumneavoastră.
Andreea Creţulescu : Nu, dar... Încercaţi să vă...
Carmen Şotângă : Dar, daţi-mi voie să prezint punctul de vedere al ministerului.
Andreea Creţulescu : ...controlaţi tonul, să nu mai fiţi atât de enervată, încercaţi să informaţi pe oameni...
Carmen Şotângă : Păi, în momentul în care dumneavoastră dezinformaţi, eu trebuie să spun...
Andreea Creţulescu : Nu mă acuzaţi de ceva, pentru că eu citesc nişte site-uri...
Carmen Şotângă : Eu spun ce se-ntâmplă.
Andreea Creţulescu : Dumneavoastră nu citaţi decât buna-credinţă a Ministerului Sănătăţii, de care ne-am convins în ultimii patru ani şi nu doar atât.
......
Andreea Creţulescu : Distinsă doamnă, mai avem fix 30 de secunde. Întrebare şi vreau răspuns cu „da” sau „nu”. Este această campanie în beneficiul copiilor, sau este o afacere a Ministerului Sănătăţii ?
Simona Gheorghe : Ministrul Nicolăescu este cel care a luat decizia, ministrul Nicolăescu să răspundă la aceste întrebări.
Carmen Şotângă : Ministerul Sănătăţii a luat decizia bazându-se pe expertiza...
Andreea Creţulescu : Afacere sau binele populaţiei ?
Carmen Şotângă : ...specialiştilor şi este un beneficiu total în...
Radu Vlădăreanu (medic) : Este în binele acestor copii."
Membrii Consiliului au constatat că atitudinea manifestată de moderatoarea emisiunii, care avea obligaţia de a echilibra discuţiile şi de a solicita probe în susţinerea acuzaţiilor formulate împotriva unora dintre invitaţii prezenţi în studio, a contribuit la desfăşurarea emisiunii în afara cadrului legal şi a fost de natură a prejudicia dreptul la proprie imagine al unor persoane.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 5000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare cu suma de 5000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru nerespectarea prevederilor art. 42 alin. (1-3) şi art. 71 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004 şi a deciziei de autorizare nr. 704.0/20.07.2004 pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1-3) şi art. 71 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către
S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4,
etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700
pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti,Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 17/13.01.2009 privind amendarea cu 5000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă în cuantum de 5000 lei, întrucât în emisiunea „Realitatea te priveşte”, difuzată în ziua de 26 noiembrie 2008, atitudinea manifestată de moderatoare a contribuit la desfăşurarea emisiunii în afara cadrului legal şi a fost de natură a prejudicia dreptul la propria imagine al unor persoane.
Astfel, încălcând prevederile din Codul audiovizualului, moderatoarea emisiunii nu a respectat obligaţia de a solicita probe în susţinerea acuzaţiilor formulate împotriva unora dintre invitaţi.
De asemenea, prin intervenţiile sale, aceasta nu a reuşit să asigure o dezbatere echilibrată, în sensul că nu a acordat părţilor condiţii echitabile de exprimare, care să favorizeze libera formare a opiniilor.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.