Decizia nr. 184 din 01.02.2011

01.02.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TVM MEDIA GRUP S.R.L.

cu sediul în PIATRA NEAMŢ, Bd. Republicii nr. 42, Vila nr. 4, jud. Neamţ

pentru postul TV M

Str. Mihai Eminescu nr. 26, PIATRA NEAMŢ, jud. Neamţ

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 01 februarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 16471/14.12.2010, cu privire la emisiunea „Matinal” difuzată în data de 10 decembrie 2010 de postul TV M din Piatra Neamţ.

Postul de televiziune TV M din Piatra Neamţ aparţine radiodifuzorului S.C. TVM MEDIA GRUP S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 077.3/03.11.1994, decizia de autorizare nr. 161.0/21.03.1996 şi reautorizare nr. 161.3/23.10.2007).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TVM MEDIA GRUP S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 30 din Decizia nr. 187/2006 privind codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

În fapt, în ziua de 10 decembrie 2010, postul de televiziune TV M din Piatra Neamţ a difuzat între orele 09.00-11.00 emisiunea „Matinal”, care l-a avut ca invitat pe dl. Ciprian Apostoaei, aşa-zisul creator al fenomenului „Nu ştiu”, devenit celebru ca urmare a postării pe site-ul You Tube a unui filmuleţ în care acesta, împreună cu un prieten, au dat un interviu în care au fost întrebaţi de un reporter, care este forma pluralului „telecomandă”.

Acest interviu a fost realizat în urmă cu mai mult de 4 ani de un post de televiziune care a făcut un sondaj de opinie cu privire la folosirea corectă a formei de plural a anumitor substantive. În acel sondaj a apărut şi înregistrarea inițială de la care a început fenomenul „nu ştiu”.

Potrivit raportului de monitorizare, interviul în care unul dintre prezentatori i-a întrebat pe cei doi tineri care este pluralul substantivului „telecomandă” a fost parodiat în mai multe episoade, sub numele de „telecomandaţii”, în emisiunea de divertisment „În puii mei”, difuzată de postul de televiziune ANTENA 1.

În cadrul emisiunii „Matinal” din 10 decembrie 2010 a fost difuzat şi un interviu cu invitatul emisiunii, Ciprian Apostoaei, interviu realizat cu o seară în urmă, respectiv în data de 09 decembrie 2010.

Cei doi prezentatori au discutat cu invitatul emisiunii despre modul în care filmuleţul postat pe site-ul You Tube i-a schimbat modul de viaţă.

În acest sens, prezentatorii, profitând de ignoranţa şi de buna credinţă a invitatului, au anunţat că l-au invitat pe dl. Ciprian Apostoaei, nu „pentru a râde de el”, ci „pentru a râde cu el”.

Cităm din raportul de monitorizare :

„Realizator 1 : Avem un invitat special ... noi l-am invitat aici pentru că dorim sa râdem cu el, nu să râdem de el, marile noastre televiziuni naționale, pe toate posturile s-au facut un pic de gâlceavă, un pic de tam tam dacă îi putem spune așa, iată noi suntem aici pentru a vedea şi cealaltă parte a lucrurilor, și îi spunem „Bună dimineaţa” lui Ciprian ...
Ciprian Apostoaei : Bună dimineața !
Realizator 1 : Ce faci Ciprian ?
Ciprian Apostoaei : Ce să fac ? Bine.
Realizator 2 : Ne bucurăm că ai trecut pe la noi și îți mulțumim că ai acceptat invitația...
Ciprian Apostoaei : Și eu vă mulțumesc foarte mult că m-ați invitat...
Realizator 1 : Cum te simți ?
Ciprian Apostoaei : Mă simt foarte bine aicea...
Realizator 2 : Ai emotii ?
Ciprian Apostoaei : Am emoţii.”

Deşi invitatul a spus că are 31 de ani, unul dintre realizatori l-a prezentat ca pe “un băieţel”, atribuindu-i în acest sens, o vârstă mult mai mică. De asemenea, profitând de buna-credinţă a invitatului, prezentatorii i-au adresat acestuia întrebări cu conotaţii sexuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

“Realizator 1 : Este sincer asta imi place la el, o să vedeți dumneavoastră că la un moment dat acest băiețel dacă îi putem spune așa, are 31 de ani, Ciprian ?
Ciprian Apostoaei : Da !
Realizator 1 : O să vă vorbească din toată inima, din tot sufletul lui.
Realizator 2 : Păi asta e l-am adus în emisiune să demonstreze singurel că nu e doar o glumă pe You Tube, e o persoană, e aici, e alături de noi, și vrea să audă lumea ce are el de spus cu adevărat...
Realizator 1 : Și nu ar trebui să aruncăm cu piatra sau să ridicăm mâna cum spune în biblie ....[....].
Realizator 1 : Uite pot să-ți pun o întrebare mai delicată, mai personală ?
Ciprian Apostoaei : Da.
Realizator 1 : Ce părere ai tu despre contactele intime ?
Ciprian Apostoaei : Contacte intime ?
Realizator 2 : Despre sex.
Ciprian Apostoaei : Vai de mine și de mine...
Realizator 2 : Ce ?
Ciprian Apostoaei : Vai de mine și de mine, da... nu-i bine așa... nu... nu se discută despre asta... eu...
Realizator 1 : Ah tu ești o fire mai emotivă, mai retrasă...ai văzut că te-am intrebat frumos dacă nu vrei să vorbești, schimbăm subiectul.”

Analizând reclamaţia care a stat la baza raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că prezentatorii emisiunii “Matinal” au profitat de buna-credinţă a invitatului şi atunci când acesta a afirmat că a fost sunat de o persoană de la postul de televiziune ANTENA 1 să joace într-un film cu Florin Piersic.

Redăm din raport :

“Ciprian Apostoaei : Când m-o sunat Antena 1 o zis că o să joc într-un film cu Florin Piersic, de la București așa o zis la Antena 1.
Realizator 2 : Și te bucuri ?
Ciprian Apostoaei : Mă bucur
Realizator 1 : Da tu știi cine e Florin Piersic ?
Ciprian Apostoaei : Este o mare vedetă, dar... cum să fac când m-a contactat aveam mari emoții în casă , deci n-am putut să cred că e adevărat, dar după aceea am crezut că mi-o zis vecinii...
Realizator 2 : Dar cine ar fi crezut ?
Ciprian Apostoaei : Da.
Realizator 2 : Iată că un baiețel din Piatra Neamț, iată acum Antena 1, Florin Piersic.
Ciprian Apostoaei : Da și să mă susțină lumea în Piatra Neamț și să am mulți fani. Și n-o să desmăgesc când ajung la București.
Realizator 2 : O să ce ?
Ciprian Apostoaei : Desmăgesc.
Realizator 1 : A, dezamăgesc.
Ciprian Apostoaei : Da.”.

La sfârşitul emisiunii, prezentatorii l-au rugat pe Ciprian Apostoaei să ofere publicului plăcerea de a asculta răspunsul “nu ştiu” pe care acesta l-a dat în interviul postat pe site-ul You Tube :
“Realizator 2 : [...] o replică care l-a făcut pe Ciprian celebru, pe care te rugăm Ciprian, cu permisiunea ta, poți să ne oferi plăcerea de a asculta chestiile alea cu “nu știu” ?
Ciprian Apostoaei : Da ... Nu știu, nu știu, nu știu, nu știu, nu știu. Ok !”.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile legale cu privire la protecţia demnităţii umane.

În acest sens, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a profitat de buna-credinţă a invitatului emisiunii, care, într-un mod sincer a răspuns la întrebările adresate de prezentatorii emisiunii, întrebări al căror conţinut tindea în mod vădit să-l pună pe acesta în situaţii ridicole şi umilitoare.

Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a respecta dispoziţiile specifice domeniului audiovizualului referitoare la protecţia demnităţii umane care, la art. 30 din Codul audiovizualului, dispun ca, în programele audiovizuale, radiodifuzorii să nu profite de ignoranţa sau de buna credinţă a persoanelor.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TVM MEDIA GRUP S.R.L. pentru postul de televiziune TV M din Piatra Neamţ şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV M cu somaţie publică, întrucât în emisiunea „Matinal”, din 10 decembrie 2010, prezentatorii au profitat de buna-credinţă a invitatului emisiunii, căruia i-au pus întrebări ce tindeau în mod vădit să-l pună în situaţii ridicole.

Acest fapt contravine prevederilor art. 30 din Codul audiovizualului, potrivit cărora radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.