Decizia nr. 197 din 10.02.2011

10.02.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.

cu sediul în BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov CUI RO3046355

pentru postul de televiziune rtt

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 10 februarie 2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul InspecÅ£ie, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 377/13.01.2011, 381/13.01.2011, 1712/07.02.2011 ÅŸi 1794/08.02.2011, cu privire la unele ediÅ£ii ale emisiunii „Secretele BraÅŸovului” din zilele de 09, 23 ÅŸi 30 ianuarie 2011 ÅŸi „Subiecte Grele” din 21 decembrie 2010, difuzate de către postul de televiziune rtt.

Postul de televiziune rtt aparţine S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003).

Analizând rapoartele de monitorizare ÅŸi vizionând înregistrările emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) ÅŸi (2) ÅŸi ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Conform prevederilor invocate :

- art. 42 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine.
alin. (2) ÃŽn cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

- art. 71 alin. (1) lit. a) : ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială ÅŸi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

ÃŽn fapt, în ziua de 21 decembrie 2010, de la ora 21.30, postul RTT BraÅŸov a difuzat emisiunea « Subiecte Grele », în cadrul căreia, în partea a doua, a fost difuzat un reportaj privind un subiect de interes public, respectiv licitaÅ£ia pentru lucrări la Aeroportul de la Ghimbav anunÅ£ată în data de 13 Decembrie 2010 în sistemul electronic de achiziÅ£ii publice (SEAP) de către Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov.

În cadrul reportajului, radiodifuzorul a prezentat ca sigură informaţia potrivit căreia lucrarea pentru împrejmuirea de securitate a Aeroportului de la Ghimbav şi amenajarea terenului ar fi fost atribuită firmei Gotic, deşi, în realitate, procedura de licitaţie se afla, din data de 13 decembrie 2010, în faza de anunţ în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP).

Comentariile cu caracter tendenţios, acuzator, făcute în legătură cu această problemă, au vizat instituţia Consiliul Judeţean Braşov, fără a da posibilitatea reprezentanţilor acesteia să-şi exprime punctul de vedere cu privire la subiectul aflat în dezbatere publică.

Redăm din raportul de monitorizare : „Voce Off : „...ÃŽn tot acest timp, coordonatorul de credite al BraÅŸovului, Consiliul JudeÅ£ean dă cu dedicaÅ£ie firmei Gotic, o nouă investiÅ£ie la Aeroportul de la Ghimbav, nici n-a fost bine postată în sistemul electronic de achiziÅ£ii publice, că licitaÅ£ia pentru împrejmuirea de securitate a Aeroportului ÅŸi amenajarea terenului a ÅŸi născut controverse, două firme au contestat până acum condiÅ£iile de acordare a acestui contract, lucru firesc câtă vreme în data de 13 Decembrie 2010, Consiliul JudeÅ£ean a publicat pe SEAP, anunÅ£ul de atribuire a contractului de refacere a terenului în zona balastierelor, ÅŸi împrejmuirea de securitate a Aeroportului InternaÅ£ional BraÅŸov-Ghimbav. După numai câteva zile au apărut ÅŸi primii contestatari, care cer renunÅ£area la una din condiÅ£iile impuse de Consiliul JudeÅ£ean, aceea că firmele calificate să deÅ£ină un contract de lucrări de sistematizare pe verticală pentru un aeroport în valoare de 4.500.000 lei. Clauza descalifică orice altă societate cu excepÅ£ia firmei Gotic, abonată se pare la banii publici ai Consiliului JudeÅ£ean...”

ÃŽn ziua de 09 ianuarie 2011, de la orele 10.00, postul rtt a difuzat emisiunea “Secretele BraÅŸovului” realizată de dl. Claudiu Ciobanu. La emisiune au participat dl. Gheorghe IalomiÅ£ianu, ministrul finanÅ£elor publice ÅŸi deputat PD-L ÅŸi dl. Sorin Grigorescu, invitat permanent.

Pornind de la diferite probleme de interes public, precum atitudinea Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov ÅŸi a preÅŸedintelui instituÅ£iei faţă de programul naÅ£ional „Cornul ÅŸi laptele” sau faţă de Spitalul JudeÅ£ean din BraÅŸov, invitaÅ£ii emisiunii au adus acuzaÅ£ii de natură morală ÅŸi penală la adresa conducerii Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, despre care au afirmat că a folosit banii alocaÅ£i în bugetul de stat pentru programul naÅ£ional „Cornul ÅŸi Laptele” în alte scopuri, că realizează o politică bugetară dezastruoasă ÅŸi că, deÅŸi au fost făcute investiÅ£ii în modernizarea Spitalului JudeÅ£ean, acesta nu funcÅ£ionează la parametri normali înfăptuirii actului medical.

Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Gheorghe IalomiÅ£ianu : „Anul trecut erau într-o sumă globală. Era prevăzută în lege : domne pentru următoarele cheltuieli se alocă suma în mod global. Acuma este prevăzută. Mai mult decât atât ca să se evite abuzul respectiv, am spus că ÅŸi dacă se repartizează pe localităţi să se respecte aceeaÅŸi formulă de calcul : numărul de elevi, suma ÅŸi numărul de zile. Că dânsul anul trecut a considerat că anul de învăţământ are un număr mai mic de zile. Nu ÅŸtiu ! Probabil că a dat pentru învăţământul la distanţă... ÅŸi pentru dreptul asistenÅ£ilor personali ÅŸi persoanelor cu handicap, că ce se întâmplă – ÅŸi astea erau la global ÅŸi veneau ÅŸi spuneau domne uite nenorociÅ£ii ăştia din guvern nu dau bani pentru cutare ! Noi le alocăm ÅŸi ei le folosesc în alte scopuri. Åži am evitat prin lege să se mai facă astfel asemenea abuzuri. Dacă se mai fac aceste abuzuri Curtea de Conturi este obligată să îi sancÅ£ioneze.

(…) Sorin Grigorescu : „Se numeÅŸte deturnare de fonduri ÅŸi intră în zona penală ! E clar !”

ÃŽn ediÅ£ia emisiunii „Secretele BraÅŸovului” difuzată în ziua de 23 ianuarie 2011, începând cu ora 10.01, moderată de dl. Doru Dima, invitaÅ£i fiind dl. Sorin Grigorescu, avocat, ÅŸi dl. Liviu Costache, director general CNADNR, a continuat seria comentariilor acuzatoare la adresa Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov ÅŸi a preÅŸedintelui acestuia, fără ca moderatorul să încerce să ia legătura cu reprezentanÅ£ii Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov pentru ca aceÅŸtia să-ÅŸi exprime punctul de vedere cu privire la problemele puse în discuÅ£ie, care îi viza în mod direct.

Cităm din raportul de monitorizare :

“Doru Dima : „Ce au făcut la Suceava va trebui să discutăm în emisiunea următoare, că acum nu avem timp. Este fenomenal ÅŸi este un bun exemplu pentru toÅ£i preÅŸedinÅ£ii de consilii judeÅ£ene, care vor să lase ceva după ei, că al nostru nu lasă după el decât mizerii !
(…) Doru Dima : Nu se poate pentru că preÅŸedintele nostru de Consiliu JudeÅ£ean a uitat să îşi plătească taxa la Alba Iulia, deci ceilalÅ£i preÅŸedinÅ£i de Consilii JudeÅ£ene îşi plătesc taxa, există o asociaÅ£ie, ...o cotizaÅ£ie, pe care ei au cam uitat să o plătească, nu ÅŸtiu dacă or fi plătit-o în cele din urmă ! Dar îmi aduc aminte că domnul preÅŸedinte de la Consiliul JudeÅ£ean Tg. MureÅŸ, îi bătea obrazul într-o zi domnului preÅŸedinte de la noi, pentru faptul că nu ÅŸi-a plătit o taxă derizorie, practic de câteva mii de lei, ceea ce e ruÅŸinos !”
Doru Dima : Apropo, tu ai aflat că gardul aeroportului costă jumătate din Patinoarul din BraÅŸov ? Gardul aeroportului costă jumătate ÅŸi oamenii ăia plâng !”

De asemenea, ÅŸi în ediÅ£ia emisiunii „Secretele BraÅŸovului”, difuzată în data de 30 ianuarie 2011, de la ora 10.00, moderator fiind dl. Doru Dima, iar invitaÅ£i domnii Radu Mitrea, director clinică privată, ÅŸi dr. Elemer Wusinczky, director general al Casei de Asigurări de Sănătate BraÅŸov, au fost aduse o serie de acuzaÅ£ii grave, cu incidenţă penală ÅŸi morală, la adresa preÅŸedintelui Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, fără ca radiodifuzorul să prezinte un punct de vedere al persoanei la adresa căreia au fost formulate aceste acuzaÅ£ii.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Doru Dima : ÅžtiÅ£i stimaÅ£i telespectatori că se tot făceau glume referitoare la casa ciobanului care stă pe pistă ÅŸi noi tot glumeam ca o să facă un pod peste, să aterizeze avionul pe pod. Tot onor măria sa preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, pentru care avem toată stima, pe de altă parte, pentru că este un om venerabil la vârsta pe care o are, în 17.12, într-un proiect de hotărâre al Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov apare costul prognozat pentru demolarea casei ciobanului. După cum ÅŸtiÅ£i, stimaÅ£i telespectatori, cei care în mod sigur aÅ£i auzit de transhumanţă, acolo să nu vă închipuiÅ£i că este ditamai viloiul. ÅžtiÅ£i cât costă să dai jos o casă ? O cocioabă ? Ia uitaÅ£i aici, haideÅ£i să vede, aproape ÅŸi mai aproape, haideÅ£i că vă spun eu : 86 de mii de euro costă să demolezi o cocioabă în viziunea Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, bănuiesc că domnul Aristotel Căncescu are cunoÅŸtinţă despre aceste informaÅ£ii în cazul în care i s-a părut că eu mint ! Se pare că nu mint domnule Căncescu !
(...) Doru Dima : „Pe de altă parte stimaÅ£i telespectatori, să vă dau cireaşă de pe tort, ca să nu spunem altceva, că după aia sunt acuzat că spun prostii ; un lucru foarte, foarte, foarte drăguÅ£, tot în acest proiect al Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov pe care am reuÅŸit să pun mâna, în care scrie negru pe alb, haideÅ£i să ne mai uităm împreună, aicea ce am înconjurat eu, scrie aÅŸa : chiar în condiÅ£iile structurii minimale a aeroportului, se referă, Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov nu ar putea finanÅ£a acest proiect decât cu afectarea altor obiective de investiÅ£ii pe termen lung. Deci, cu alte cuvinte, adio reparaÅ£ii ÅŸcoli, cu alte cuvinte adio „Cornul si laptele« , adio reparat clădiri, adio tot !...Åži ca să vă lămuriÅ£i acuma cum aruncă domnul Căncescu cu bănuÅ£ii pe gură pentru că dânsul ÅŸtie exact ce face ! Avem ÅŸi variantele de realizare a aeroportului, ÅŸi scrie foarte clar, ...Consiliul JudeÅ£ean »

Faţă de modul în care s-au derulat emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală referitoare la respectarea principiului asigurării imparţialităţii şi echilibrului informaţiilor, reglementat de art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunilor în cauză au fost aduse o serie de acuzaţii grave, cu incidenţă penală şi morală, la adresa unor persoane, fără ca radiodifuzorul să prezinte un punct de vedere al persoanelor la adresa cărora au fost formulate aceste acuzaţii. Nerespectarea acestei obligaţii prevăzute de art. 42 din Codul audiovizualului a condus la prejudicierea demnităţii şi a dreptului la propria imagine ale persoanelor acuzate.

Consiliul apreciază că numai prin prezentarea opiniilor persoanelor acuzate puteau fi reflectate în mod corect problemele dezbătute şi numai în acest mod ar fi fost asigurată respectarea principiului audiatur et altera pars, a principiului imparţialităţii şi echilibrului în cadrul serviciilor de programe, şi, implicit, protecţia dreptului la imagine şi demnitatea celor cărora li s-au adus diverse acuzaţii.

Membrii Consiliului au considerat că, pentru o informare corectă a publicului ÅŸi pentru ca acesta să-ÅŸi poată forma propria opinie cu privire la subiectele dezbătute, postul de televiziune rtt avea obligaÅ£ia să respecte dispoziÅ£iile art. 71 din Codul audiovizualului, care prevăd că prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaÅŸi emisiuni sau, în mod excepÅ£ional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaÅ£i refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menÅ£ionează pe post.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut cu obiectivitate în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la imagine al persoanei.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. având licenÅ£a audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 ÅŸi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003, pentru postul de televiziune rtt se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 42 alin. (1) ÅŸi (2) ÅŸi ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.


Către,

S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov, CUI RO 3046355

pentru postul de televiziune rtt

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 197/10.02.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune rtt cu amendă de 10.000 de lei, întrucât în cadrul emisiunii „Subiecte Grele” din 21 decembrie 2010 ÅŸi a ediÅ£iilor emisiunii „Secretele BraÅŸovului” din 09, 23 ÅŸi 30 ianuarie 2011 au fost aduse acuzaÅ£ii nedovedite la adresa preÅŸedintelui Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, fără a fi prezentat ÅŸi punctul de vedere al acestuia în legătură cu faptele imputate.

Acest fapt contravine prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului, potrivit cărora în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte ilegale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul “audiatur et altera pars”.

De asemenea, au fost încălcate ÅŸi prevederile art. 71 din Codul audiovizualului, potrivit cărora în programele de ÅŸtiri informarea telespectatorilor cu privire la probleme de interes public trebuie să se facă cu respectarea principiului imparÅ£ialităţii ÅŸi echilibrului, astfel încât prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie să se favorizeze libera formare a opiniilor publicului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.