Decizia nr. 22 din 13.01.2009

13.01.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TELE M S.A.
cu sediul în IAŞI, Şoseaua Codrescu nr. 6, Jud. Iaşi

pentru postul TELE ’M IAŞI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 ianuarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie privind emisiunea „Martor Incomod", difuzată în data 03.12.2008 de postul Tele ’M Iaşi.

Postul de televiziune TELE ’M IAŞI aparţine radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 003.1/08.01.1993, decizia de autorizare iniţială nr. 017/12.05.1994, reautorizare nr. 017-1/12.05.1994 pentru localitatea Iaşi).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC Tele M SA a încălcat prevederile art. 42 alin. (1), (2) şi (3) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 42

„(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.”

În data de 03.12.2008, începând cu ora 17.10, postul Tele ’M Iaşi a difuzat emisiunea „Martor incomod", în cadrul căreia moderatorul emisiunii şi invitaţii acestuia, doamna Ramona Ursu – jurnalist la ziarul „Adevărul” şi doamna Virginia Pralea – purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţen de Poliţie Iaşi, au abordat ca subiect afacerile domnului Coman (fost Simileac) Teodor privind presupusa construcţie ilegală de mansarde. Pe parcursul emisiunii a fost difuzat un reportaj privind activitatea desfăşurată în Iaşi şi Bucureşti de societăţile înfiinţate de domnul Coman (fost Simileac) Teodor.

În cadrul acestei emisiuni, domnul Coman (fost Simileac) Teodor a fost acuzat în mod direct de săvârşirea unor fapte penale, şi anume înşelăciune, fără ca aceste acuzaţii să fie însoţite de dovezi şi fără ca radiodifuzorul să solicite un punct de vedere din partea acestuia.

Redăm din raportul de inspecţie :

“Ramona Ursu (Adevărul) : .. . probabil doamna Pralea ne va spune mai multe despre dosarele care există la Poliţie pe numele acestui om …
Moderator : ...”d-nul Simileac obişnuia să construiască fără autorizaţie...au fost depuse plângeri la Parchet ?...
Virginia Pralea(IPJ Iasi) : “nu cunosc, nu am informatii…”
Moderator : „Am înţeles. În alte speţe ştiţi să mai fi fost implicat acest nume..”
Virginia Pralea(IPJ Iasi) : “nu”
Ramona Ursu (Adevărul) : “…mă aşteptam să fie….trage ţepe oamenilor din oraş, nu face contracte la notariat…”

Voce din off. “În urmă cu jumătate de an emisiunea “Martor Incomod” a prezentat două anchete jurnalistice despre activitatea ilegala a firmelor conduse de Teodor Simileac. În prima anchetă am vorbit despre mansardele construite fără autorizaţie şi oamenii înşelaţi atunci când le-au cumpărat…”

Faţă de modul în care a fost tratat subiectul în discuţie, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu şi-a îndeplinit obligaţia legală privind respectarea principiului audiatur et altera pars, astfel încât persoana acuzată să răspundă afirmaţiilor acuzatoare, fapt de natură a afecta dreptul acestuia la propria imagine.

În temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2), cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide sancţionarea cu somaţie publică a radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. pentru postul de televiziune TELE ’M IAŞI din localitatea Iaşi şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C.Tele M S.A. – pentru postul Tele ’M Iaşi - are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Tele ’M Iaşi cu somaţie publică, întrucât în emisiunea „Martor incomod", difuzată în ziua de 03.12.2008, au fost aduse acuzaţii de natură morală şi penală la adresa unei persoane, fără a fi respectat principiul audiatur et altera pars, în sensul că nu a fost solicitat şi punctul de vedere al persoanei la adresa căreia au fost formulate acuzaţiile, încălcându-se astfel prevederile art. 42 din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.