Decizia nr. 222 din 01.03.2011

01.03.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. RCS & RDS S.A.,
pentru postul 10 TV

S.C. RCS & RDS S.A. C.U.I 5888716
Str. Dr. Staicovici nr. 75 Clădirea Forum 2000,
Building, faza I, et. 2, sector 5, BUCUREŞTI

pentru postul 10 TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 01 martie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 2518/21.02.2011, cu privire la emisiunea „Naşul”, ediţia din 16.02.2011, difuzată de postul 10 TV.

Postul de televiziune 10 TV aparţine radiodifuzorului S.C. RCS & RDS S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 273/07.12.2010 şi decizia de autorizare nr. 1727.0/09.12.2010).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. RCS & RDS S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1-3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„Art. 42 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.”

Membrii Consiliului au constatat că această ediţie a emisiunii „Naşul” a fost difuzată cu încălcarea prevederilor care protejează dreptul persoanei la imagine, în speţă al domnului Dan Radu Ruşanu, fapt ce contravine normelor invocate.

În fapt, în data de 16.02.2011, începând cu ora 20.00, postul de televiziune 10 TV a difuzat emisiunea „Naşul”, realizată şi moderată de domnul Radu Moraru.

În prima parte a emisiunii au fost invitaţi : jurnalistul Horia Alexandrescu, Ecaterina Andronescu - senator PSD, Teodor Meleşcanu - senator PNL şi Cristian Boureanu - deputat PDL.

În cea de a doua parte a emisiunii au fost invitaţi : Andreea Pora - jurnalist, Vasile Lincu - preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor „ProLex”, Horia Georgescu - secretar general ANI.

În partea a doua emisiunii, pe ecran, în partea inferioară, a fost titrat : „Surprizele lui Traian Băsescu", iar în partea de sus a ecranului, a fost titrat : „În câteva minute la Naşul veţi afla numele unui important om politic care are relaţii de afaceri cu vameşul Ionel Bogatu !

Pe parcursul derulării acestei a doua părţi a emisiunii, au fost aduse acuzaţii de natură penală la adresa domnului Dan Radu Ruşanu, fapt de natură a-i prejudicia dreptul la imagine şi fără a fi prezentat punctul de vedere al acestuia referitor la faptele ce i-au fost imputate.

Astfel, pe fondul discuţiilor cu privire la subiectul „vameşi", realizatorul Radu Moraru a făcut mai multe afirmaţii potrivit cărora domnul Dan Radu Ruşanu ar fi implicat şi ar avea legături de rudenie şi de afaceri obscure cu persoanele acuzate în cazul „vameşi”, afirmaţii în susţinerea cărora nu a prezentat dovezi, aşa cum avea obligaţia legală.

Pentru a-şi sublinia afirmaţiile care îl vizau pe domnul Dan Radu Ruşanu, realizatorul emisiunii a scris pe o tablă aflată în studio, numele domnului Dan Radu Ruşanu, iar pe ecran, a fost prezentată fotografia acestuia.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : Să trecem puţin la vameşi, dar dacă tot am zis de preşedintele CJ, să vedeţi ce ghinion are domnul Dan Radu Ruşanu. O să ziceţi că am ceva cu el. Dar nu am nimic. El săracul are ceva cu noi, că în fiecare zi mai apare cu ceva.
Moderatorul scrie pe o tablă numele Dan Radu Ruşanu.
...Dan Radu Ruşanu, o piesă foarte importantă în tot ceea ce însemnă finanţele României. Acest cetăţean ajunge în 1996, odată cu venirea CDR la putere, în umbra lui Mircea Ciumara (…) un ministru de Finanţe care, pe răspunderea mea vă spun, că eram ziarist şi atunci, habar nu avea ce se întâmpla în spatele lui. Domnul secretar de stat Dan Radu Ruşanu era omul care era atunci ministru secretar de stat la Finanţe, omul care era asemuit lui Viorel Hrebenciuc, varianta liberală ... Acest domn este asociat astăzi şi cu Bogatu şi cu preşedintele CJ Argeş. Cum te asociezi tu, om politic, numai cu de ăştia ? ... Cu Bogatu numai cineva din familia lui, soţia sau fiica, una dintre ele că au acelaşi nume. Deci Dan Radu Ruşanu, ţineţi minte această piesă importantă. De ce ? Pentru că el a fost puternic şi nu i s-a întâmplat mare lucru nici pe vremea lui Năstase, a avut relaţii foarte bune de pe vremea Guvernului Năstase. Însă se întâmplă ceva interesant după 2004, când Dan Radu Ruşanu vine odată cu Alianţa DA sub stindardul steagului purtat de Traian Băsescu. În guvernarea PDL-PNL, Finanţele iau vama, corect ? Nu, PNL-ul ia vama, adică ANAF. Deci chiar atunci vămile trec la ANAF. Acum trebuie să vă fac o mică istorie. Cât era Ruşanu în guvernarea CDR-istă, el l-a pus pe Nini Săpunaru şef al vămilor.Vă spuneam şi ieri, Nini Săpunaru e un tip care are o soţie. Soţia şi-a făcut o firmă şi astăzi avem probele că firma respectivă, SFC Consulting Cont SRL, s-a asociat în 2001 cu domnul Butnaru.

În continuare, în emisiune au fost relatatate mai multe aspecte, prin care realizatorul a încercat să demonstreze publicului conexiunile dintre persoana domnului Dan Radu Ruşanu şi alte persoane, de asemenea, nominalizate în cadrul emisiunii, persoane cu funcţii importante în cadrul autorităţilor statului şi despre care a afirmat că ar fi implicate în săvârşirea unor presupuse fapte de natură penală.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : Exact ca să colaboreze probabil, foarte bine înainte de 2005 cu această soţie a domnului Nini Săpunaru. Cine e Gelu Ştefan Diaconu o să ne întrebăm cu toţii... Este finul lui Dan Radu Ruşanu. Aşa cum Chiţoiu, şeful ANAF, este finul lui Dan Radu Ruşanu. Aşa cum replica din Hunedoara a constituit o reţea întreagă de fini şi cunoscuţi ai lui Dan Radu Ruşanu în poziţii foarte importante. Acum, fiindcă ne ocupăm de vamă, avem partea cu vama. Aşadar, iată cum liberalul Nini Săpunaru se întâlneşte cu finul liberalului Dan Radu Ruşanu la rambursări de la Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din MFP.

Concomitent, moderatorul a prezentat un grafic al relaţiilor de rudenie între angajaţii Direcţiei Generale a Vămilor şi domnul Dan Radu Ruşanu.

Radu Moraru :…şi avem aşa : Daniel Chiţoiu, adică ANAF, adică Fiscul, este fin. Gelu Diaconu este fin la Direcţia Generală a Vămilor, director general. Schema asta este importantă pentru că o să vedeţi ce forţă capătă în 2005, deci în 2005 explodează această forţă şi o să vedem cum, oameni, fini, şefi de cabinet, partenera de afaceri ajung, iată, la Administraţia Financiară Bucureşti, director general adjunct, partenera de afaceri a domnului Dan Radu Ruşanu...
Radu Moraru : Trebuie să arătăm schema. Schema arată aşa : din 1997 până în 2001, Gelu Ştefan Diaconu a fost director general adjunct la vămi, mâna dreaptă a lui Nini Săpunaru .Deci finul lui Ruşanu este pus mâna dreaptă a lui Săpunaru. Iar Butnaru, cel care...
Radu Moraru : Aşadar, am curajul să spun că oameni apropiaţi lui Dan Radu Ruşanu au fost plasaţi în momente cheie, pornind cu anii 1997 până astăzi, deci, atenţie, oamenii ăştia nu că au fost la un moment dat spulberaţi de Năstase, ci au fost chiar promovaţi pe perioada lui Adrian Năstase şi au ajuns la vârful piramidei.

Pe parcursul derulării părţii a doua a emisiunii, realizatorul acesteia a susţinut în mod repetat şi a încercat să demonstreze relaţiile de rudenie dintre domnul Dan Radu Ruşanu şi alte persoane, care sunt susceptibile de săvârşirea unor fapte din sfera penalului.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : Aşadar, cam asta e schema care funcţionează, naşul îşi bagă finii în poziţii cheie astfel încât la un moment dat să fie de folos. Nu uitaţi, Dan Radu Ruşanu se asociază cu domnul Bogatu, cel despre care am vorbit mai devreme, într-o afacere importantă în Portul Constanţa ... Deci domnul Bogatu este asociat în companie cu soţia sau cu fiica lui Ruşanu.

Faţă de aceste afirmaţii acuzatoare la adresa domnului Dan Radu Ruşanu, realizatorul nu a prezentat probe în susţinerea acestora sau să indice, cel puţin, probele pe care şi le întemeiază.

Mai mult decât atât, deşi la un moment dat realizatorul a recunoscut personal că nu deţine probe, acesta a continuat tirada de afirmaţii acuzatoare la adresa domnului Dan Radu Ruşanu, fapt de natură a-i prejudicia dreptul la imagine al acestuia.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : .... Dacă ieşea Dan Radu Ruşanu nu mă miram, zic băi, o fi un alt fin de-al lui cutare. Aici însă ce trebuie să spunem este că nu avem probe nici că Dan Radu Ruşanu ar încasa bani, nici că Vasile Blaga ar încasa bani, proba asta nu există. Dar există cu siguranţă protecţia pe care aceşti oameni au asigurat-o la nivel înalt şefului vămilor.
...
Radu Moraru : ...Aici e o problemă, nu e treaba noastră să investigăm, dar am arătat că orice schemă care a funcţionat şi am definit-o, asta cu Ruşanu, ea poate fi înlocuită şi iată că sunt multe asemănări. S-a spus că cel mai bun negociator al PSD-ului este Hrebenciuc, s-a spus că cel mai bun negociator şi combinator al PNL-ului e Ruşanu ... Ce coincidenţă ! ...
Radu Moraru : …şi s-a băgat singur în seamă. Deci noi îl căutam şi nu îl găseam, şi a venit el în faţa opiniei publice, da ? Şi am luat aşa, ia să vedem, cine e Nini Săpunaru de astăzi. Îl tăiem pe Ruşanu, că l-au tăiat şi liberalii, aţi văzut că l-au cam marginalizat, da ? Cine e Nini Săpunaru de astăzi ? Cine e şeful vămilor ? Domnul Radu ...

Având în vedere modalitatea în care a fost difuzată emisiunea analizată, care a făcut obiectul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1-3) din Codul audiovizualului.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul părţii a doua a emisiunii „Naşul”, ediţia din 16 februarie 2011, au fost aduse acuzaţii la adresa domnului Dan Radu Ruşanu, în susţinerea cărora nu au fost prezentate dovezi şi fără a da posibilitatea persoanei acuzate să-şi precizeze punctul de vedere cu privire la faptele incriminate. O astfel de obligaţie legală este instituită în sarcina radiodifuzorilor prin dispoziţiile art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului, obligaţie pe care radiodifuzorul nu a respectat-o.

Potrivit normelor invocate, în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

Nu numai că nu a fost asigurată repesctarea principiului audiatur et altera pars de către radiodifuzor, dar realizatorul a persiflat îndeplinirea acestei obligaţii legale expres prevăzute la art. 42 din Codul audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : Ţară de fini şi de naşi. Acum ca să nu sune Dan Radu Ruşanu şi să spună că nu suntem echidistanţi, că le place cuvântul ăsta, echidistant şi ne-am hotărât eu şi echipa mea să le băgăm atâta echidistanţă, o să le dăm la băieţii ăştia să nu poată să ducă generaţii întregi de politicieni echidistanţi. Deci le dăm echidistanţă cât cuprinde... Consiliul consideră că atitudinea manifestată de realizatorul emisiunii contravine flagrant prevederilor legale, atitudine care a condus la difuzarea emisiunii în afara cadrului legal.

Mai mult, realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

Membrii Consiliului au constatat că, practic, publicului i-a fost prezentată numai opinia unei singure părţi, cea agreată de radiodifuzor, telespectatorii fiind privaţi de cunoaşterea unor opinii contrare, fapt de natură a afecta echilibrul şi obiectivitatea informaţiilor prezentate,precum şi posibilitatea publicului de a-şi forma o opinie corectă în legătură cu subiectele dezbătute.

Faţă de aceste aspecte, având în vedere conţinutul emisiunii analizate, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. RCS & RDS S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului. În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RCS & RDS S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 273/07.12.2010 şi deciziei de autorizare nr. 1727.0/09.12.2010 pentru postul de televiziune 10 TV) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1-3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. RCS & RDS S.A. C.U.I 5888716
Str. Dr. Staicovici nr. 75 Clădirea Forum 2000,
Building, faza I, et. 2, sector 5, BUCUREŞTI

pentru postul 10 TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 222/01.03.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. RCS & RDS S.A. pentru postul de televiziune 10 TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul 10 TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât în cadrul celei de a doua părţi a emisiunii „Naşul", ediţia din 16 februarie 2011, au fost aduse acuzaţii nedovedite la adresa domnului Dan Radu Ruşanu, fără a fi prezentat şi punctul de vedere al acestuia în legătură cu faptele imputate.

Acest fapt contravine prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului, potrivit cărora în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte ilegale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.