Decizia nr. 223 din 01.03.2011

01.03.2011


envoyer l'article par mail title=

Către

S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI, C.U.I. 14080700

pentru posturile de televiziune REALITATEA TV şi THE MONEY CHANNEL

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 01 martie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 2851/28.02.2011 formulată de Directorul General al societăţii Oltchim S.A. cu privire la unele spoturi publicitare difuzate pe posturile Realitatea TV şi The Money Channel, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la spoturile publicitare „Viziunea PCC pentru viitorul Oltchim”, difuzate în cadrul grupajelor de publicitate, pe postul de televiziune Realitatea TV.

Spoturile au următorul conţinut :

Varianta 1
Voce din off : Viziunea PCC pentru viitorul Oltchim
Titrat pe ecran : VIZIUNEA PCC PENTRU VIITORUL OLTCHIM ; REINTREGRAREA OLTCHIM ÎN PIAŢA GLOBALĂ
Voce din off : Piaţa produselor chimice s-a transformat dramatic în ultimii ani. În acest context supravieţuirea Oltchim S.A. depinde, în opinia grupului german PCC, de reorientarea către produse moderne. Strategia conducerii Oltchim de a se dezvolta pe baza preluării diviziei de petrochimie şi a rafinăriei de la Arpechim ar fi avut succes în anii 1960, susţine Wojciech Zaremba, director de dezvoltare în cadrul PCC. De atunci, însă, mediul de afaceri s-a schimbat radical, iar pe piaţa de PVC competiţia a devenit foarte dură. Cererea a scăzut cu peste 10% din 2007, iar în Europa chiar cu 15%. În paralel, au crescut costurile cu materia primă şi au apărut competitori importanţi. În aceste condiţii, PCC sugerează înlocuirea etilenei pentru producţia de PVC cu produse mai accesibile precum etilena diclorid, EDC, care poate fi transportată fără restricţii.
Titrat pe ecran : Preluarea Arpechim, nerentabilă pentru Oltchim ; “Strategia conducerii Oltchim de a se dezvolta pe baza preluării diviziei de petrochimie şi a rafinăriei de la Arpechim ar fi avut succes în anii 1960, când cele două capacităţi erau moderne, eficiente şi întruneau cerinţele pieţei.” ; Sursa Wojciech Zaremba, director de dezvoltare PCC Titrat pe ecran : CEREREA DE PVC (2007 – 2010) ; la nivel global -10% ; Europa –15% ; sursa : CMAI, ICIS
Titrat pe ecran : PROVOCĂRI PENTRU PIAŢA DE PVC ; scăderea cererii pe piaţă ; creşterea costurilor cu materia primă ; creşterea concurenţei în special dinspre China şi Orientul Mijlociu ; sursa : CMAI, ICIS
Voce din off : Viziunea PCC pentru viitorul Oltchim

Varianta 2 :
Voce din off : Viziunea PCC pentru viitorul Oltchim.
Titrat pe ecran : VIZIUNEA PCC PENTRU VIITORUL OLTCHIM ; REINTREGRAREA OLTCHIM ÎN PIAŢA GLOBALĂ
Voce din off : Reducerea costurilor reprezintă cheia revitalizării Oltchim în opinia grupului german PCC, însă reprezentanţii PCC consideră că în ultimii 20 de ani conducerea combinatului nu a construit alternative de dezvoltare la standarde internaţionale. Mai mult, Oltchim vrea să continue investiţiile nerentabile prin preluarea Arpechim care în opinia PCC este învechită şi închisă. “Numai divizia de petrochimie necesită investiţii de minimum 850 de milioane de euro. Rafinăria, pe lângă faptul că cere investiţii uriaşe, este nerentabilă şi din cauza cererii, care este de două ori sub capacitatea de rafinare din România, susţine Wojciech Zaremba, director de dezvoltare în cadrul PCC” (titrat şi pe ecran cu titlul : REDUCEREA COSTURILOR LA OLTCHIM, ESENŢIALĂ). Oltchim trebuie să se concentreze pe restructurare şi dezvoltarea de noi tehnologii. În plus pe platforma combinatului pot fi atraşi şi alţi investitori astfel încât costurile cu utilităţile şi cu materiile prime să fie suportate la comun, iar cheltuielile Oltchim mult reduse.
Titrat pe ecran : Facilităţi de producţie ale PCC
Titrat pe ecran : ATRAGEREA ALTOR FIRME PE PLATFORMĂ ; reducerea costurilor la utilităţi ; reducerea costurilor cu materiile prime ; sursa PCC
Voce din off : Viziunea PCC pentru viitorul Oltchim.

În urma vizionării spoturilor şi a analizării raportului de monitorizare, Consiliul a apreciat că acestea constituie o publicitate înşelătoare, aşa cum este definită aceasta la art. 3 litera b) din Legea nr. 158/2008 privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă.

Potrivit legii invocate, publicitatea înşelătoare este publicitatea care, în orice mod, inclusiv prin modul de prezentare, induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care iau contact cu aceasta şi care, din cauza caracterului înşelător, poate afecta comportamentul economic al acestora sau care, din acest motiv, prejudiciază ori poate prejudicia un concurent.

Consiliul a constatat că spoturile în discuţie încalcă regulile unei publicităţi corecte şi a unei informări obiective a publicului, întrucât conţinutul acestora, respectiv, mesajul echivoc pe care îl transmit cele două spoturi, din care nu rezultă în mod clar dacă se doreşte promovarea sau denigrarea societăţii Oltchim, sunt de natură a induce în eroare publicul şi pot afecta comportamentul economic al celor cărora li se adresează (companii, bănci etc.).

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că difuzarea spoturilor analizate contravine prevederilor art. 4 din Legea 158/2008, potrivit cărora, publicitatea înşelătoare este interzisă.

Potrivit dispoziţiilor art. 2 alin. (2) din Legea 158/2008, comunicaţiilor audiovizuale comerciale difuzate în cadrul serviciilor de programe audiovizuale le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, ale Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi normele de reglementare emise în aplicarea acesteia.

Având în vedere aceste aspecte, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, ţinând cont de dispoziţiile art. 14 din Legea nr. 158/2008 şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, intrarea de îndată în legalitate în privinţa spoturilor „Viziunea PCC pentru viitorul Oltchim”, în sensul respectării regulilor de difuzare a publicităţii în audiovizual.